Regija
USPJEŠAN OBRT PREPOZNALA I ŽUPANIJA

“Kod Žige’’ je sve po domaći - od namirnica do recepata
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
ČAČINCI - Kada se dođe u Čačince i okolicu i želi pojesti nešto ukusno i kvalitetno, a prije svega domaće, onda je to najbolje učiniti u pečenjarnici "Iva" odnosno, kako domaći kažu, ‘‘Kod Žige‘‘ u središtu Čačinaca. Za Žigu znaju svi koji su ikad došli u ovaj kraj, od Zagreba do Osijeka, od političara, glazbenika, sportaša i umjetnika (bili su tu i pjevačica Nina Kraljić, danas prvoligaš Cibone Ivan Novačić i mnogi drugi) do običnih ljudi, a prema svakome se Žiga odnosi s jednakim poštovanjem. Iako svi poznaju Žigu, kada biste pitali za njegovo pravo ime, rijetko bi ga tko znao. Riječ je o Ivanu Mužaru (66), čija je obitelj vlasnik malog restorana i gostionice te velike dvorane za svatove. On je prvi ponio nadimak Žiga, a prenio ga je i na sina Darka. Obitelj Mužar ugostiteljstvom se bavi punih 27 godina.- Kao pečenjarnica ‘‘Iva‘‘ počeli smo raditi 1992., kada je moja supruga Ljiljana ostala bez posla, i odlučili smo se okušati u ovome poslu. Krenuli smo doslovce od nule, supruga se uhvatila pripreme kuhanih jela prema domaćim receptima, a ja pečenja, kako na roštilju tako i na ražnju. Nije bilo lako, no nekako je krenulo i u našu su gostionu kroz godine dolazili svi visoki gosti Čačinaca, ministri, župani, načelnici, vrhunski sportaši, a jedino mi je žao što nisam sve to fotografirao da napravim jednu galeriju za vječnost. 2006. godine krenuli smo u istinski poslovni rizik, u izgradnju velikog poslovnog prostora za razne manifestacije za 400 osoba. Potporom Virovitičko-podravske županije lokalnim projektom razvoja ‘‘Poduzetnik – poduzetništvo žena‘‘, a budući da je vlasnica obrta bila moja supruga, ostvarili smo svoju poduzetničku ideju i izgradili salu za svatove te ju nazvali ‘‘Iva 2‘‘. Uložili smo nešto vlastitih sredstava te dobili kredit Slavonske banke u iznosu od milijun kuna s rokom vraćanja do 90 mjeseci za projekt od 12 mjeseci. Kredit smo uredno vratili i sala je krenula s radom te, nakon, evo, niza godina, mogu reći da je pun pogodak. U svom dugogoišnjem poslu dugujem veliku zahvalnost za pomoć Tomislavu Tomiću, načelniku Općine Čačinci Mirku Mališu i Igoru Fazekašu, koji su uvijek bili tu kada je bilo potrebno – kaže Ivan Mužar.

Potražnja za dvoranom za svatove ne jenjava, a takvog prostora po veličini, a posebno po kvaliteti usluge, u okolici nema. Ono što je kod Mužarovih posebnost jest da su njihova jela isključivo domaća, od domaćih namirnica i prema domaćim receptima, pa i ćevape izrađuju sami. Obrt je prije pet godina preuzeo sin Darko (37), koji se i školovao kako bi preuzeo obiteljski posao.

- I danas roditelji rade zajedno sa mnom, majka je i dalje glavna kuharica, a tata uskoči za sve što je potrebno. Obiteljski je najlakše - kaže Darko. Vladimir Grgurić
Darko Mužar

utemeljitelj obrta

Nama su najveća nagrada zadovoljni klijenti jer onda znamo da radimo dobar posao i to nam da je još veći motiv za dalje. Ljudskost je najveći zalog dobrog poslovanja i to ga se mi oduvijek držimo
Priznanje HOK-a
Pečenjarnica ‘’Iva’’ i obitelj Mužar za svoj dugogodišnji uspješan rad nagrađeni su priznanjem HOK-a, točnije ceha, zaslužnima za ugostiteljstvo u županiji.

- Nominirala nas je Županijska obrtnička komora i evo od svih objekata u županiji, za našu smo županiju upravo mi dobili tu nagradu i naravno da smo presretni. Nama su najveća nagrada zadovoljni klijenti jer kada su oni sretni, onda znamo da radimo dobar posao - zaključuje Darko Mužar.
Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike