Osijek
NOVI STUDIJ NA ENGLESKOME

FERIT-ov će AutoCom u Osijek od jeseni privući studente iz cijelog svijeta
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Prvi će studijski program te vrste na ovim prostorima omogućiti mladim inženjerima pronalaženje posla bilo gdje u svijetu

Diplomski sveučilišni studij Automobilskog računarstva i komunikacija, poznatiji kao AutoCom, od prošle je akademske godine jedan od najpopularnijih programa na osječkom FERIT-u upravo zato što nudi specijalizirano obrazovanje inženjera u iznimno zahtjevnoj grani automobilske industrije.

Podsjetimo, inicijativa za realizaciju tog studijskog programa javila se još 2016. godine, kada su počeli i "pregovori" o suradnji s Institutom RT-RK Osijek i tvrtkom Rimac Automobili, a dodatne informacije stečene su sudjelovanjem u pripremi projekta "Modernizacija laboratorija za inovativne tehnologije (DRIVE)", čija je provedba počela u srpnju 2017. U okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014. - 2020. uspješno povezuje FERIT s novosadskim Fakultetom tehničkih nauka. Taj je projekt naposljetku unaprijedio infrastrukturu i ljudske resurse u području automobilskog računarstva i komunikacija na oba fakulteta. Naime, u njegovu je sklopu osigurano financiranje četiriju specijaliziranih laboratorija za učenje izrade i testiranja programske podrške u automobilskoj industriji. Uspjeh toga programa tako se odmah počeo manifestirati. Uz to što AutoCom na FERIT-u trenutno pohađa 30 domaćih studenata, najveća novost, objavljena uoči Nove godine, jest pokretanje toga studija na engleskom jeziku, čime se u Osijek želi privući zainteresirane studente iz cijeloga svijeta.

Međunarodna vidljivost
- Zbog nužne internacionalizacije visokog obrazovanja i proširenja baze potencijalnih studenata, FERIT uz kontinuirane aktivnosti kroz Erasmus+ program nastoji dodatno povećati međunarodnu vidljivost. S obzirom na jedinstvenost studijskog programa AutoCom u RH i susjednim državama, a u skladu s rastućim potrebama tržišta rada, logičan je prvi korak u internacionalizaciji bio pokretanje toga studija na engleskom jeziku. No, prije donošenja odluke o pokretanju provedeno je anketiranje poslodavaca o trenutačnim potrebama na tržištu rada te su s tvrtkama potencijalnim poslodavcima potpisani ugovori o suradnji - otkriva Tomislav Matić, prodekan za nastavu i studente osječkog FERIT-a. Naglašava kako su se u detaljnije definiranje programa AutoComa odmah priključili Institut RT-RK i Rimac Automobili, dok su se pozivu FERIT-a 2017. dodatno odazvale i još četiri tvrtke: japanski Yazaki, američki GlobalLogic te hrvatski AVL AST i Xylon. Matić ukazuje i na to kako automobilska industrija sve veći fokus stavlja na softver i hardver u automobilu, točnije na programsku podršku i elektroniku, kao i na ugrađene računalne sustave, zbog čega na tržištu raste potreba za inženjerima s odgovarajućim vještinama.

Potražnja na tržištu
O potražnji na tržištu najviše zna upravo Zvonimir Kaprocki, direktor osječkog Instituta RT-RK, koji surađuje s najvećim tvrtkama poput Audija i BMW-a, ističući važnost AutoComa, prvog akreditiranog programa te vrste s ovih prostora.

- Ovako kvalitetan program osobno nisam vidio ni na najboljim njemačkim sveučilištima i zasigurno će svi inženjeri, koji ovdje završe studij, bilo gdje u svijetu lako pronaći posao, pogotovo ako ga svladaju na engleskom jeziku. Naši će stručnjaci pomoći u realizaciji studija, odnosno izvođenju nastavnih jedinica, vježbama i diplomskim radovima, a nastavit ćemo i stipendirati najbolje studente - objašnjava Kaprocki, otkrivajući kako, za razliku od mnogih, u početku ne očekuje toliko dolazak studenata na AutoCom izdaleka, odnosno iz Azije i Južne Amerike, nego iz europskih država poput Slovačke, Poljske i Češke.

U kontekstu potražnje, Kaprocki zaključuje kako cijelo tržište automobilske industrije vapi za stručnjacima, o čemu dovoljno govori i konstantno otvoreni natječaj BMW-a u kojemu se traži čak 500 inženjera.

Marko Mandić
Potpore i stipendije Instituta RT-RK
Važnost pravovremenog usmjeravanja inženjera već godinama prepoznaje Institut RT-RK, koji je od 2015. stipendirao čak 112 studenata, dok je potom zaposlio 70 stipendista, a nakon završetka fakulteta planira zaposliti i sve ostale. Institut svake godine raspisuje natječaj za 20 stipendija na prvoj i isto toliko na drugoj godini diplomskih studija, a mjesečno za stipendiranje izdvaja čak 66.000 kuna.

- Uz stipendije, ponosni smo na potporu u razvoju dviju specijaliziranih učionica na FERIT-u, koje smo opremili skupocjenom računalnom opremom, od koje neki uređaji stoje i do 20.000 eura - otkriva direktor Instituta RT-RK, Zvonimir Kaprocki.
Pristupačna cijena
Na FERIT-ov će se AutoCom od sljedeće akademske godine moći upisati 30 zainteresiranih studenata, kojima će cijena školarine na godinu iznositi 7000 eura, dok će 50 posto najbolje rangiranih plaćati 5000 eura, a 20 posto najboljih 3000 eura.
Ovako kvalitetan program osobno nisam vidio ni na najboljim njemačkim sveučilištima, kaže Zvonimir Koprocki
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike