Crna kronika
OPTUŽNICA PROTIV 38-GODIŠNJAKA

Prijevarom pokušao doći do EU fondova
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
OSIJEK - Zbog sumnje da je protuzakonito pokušao pribaviti više od dva milijuna kuna poljoprivrednih potpora iz EU fondova i državnog proračuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je u rujnu prošle godine istragu protiv 38-godišnjeg direktora trgovačkog društva iz Baranje.
Sumnjalo se, naime, da je u siječnju 2016. godine trgovačkom društvu čiji je direktor namjeravao pribaviti novčanu potporu iz proračuna EU-a i hrvatskog državnog proračuna, iako je bio svjestan da to društvo ne može sudjelovati na natječaju jer ne ispunjava uvjete o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva. Teretilo ga se, naime, da je podnio prijavu na natječaj sa zahtjevom za potporu iz proračuna EU-a u iznosu od 1,7 milijuna kuna i državnog proračuna u iznosu većem od 300.000 kuna. Uz prijavu je priložio i neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara lupinastog voća, oraha, lješnjaka, kestena i badema, koji je bio ovjeren od službenika osječke savjetodavne službe. Na teret mu se stavljalo da je na taj način stekao pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna, iako je bio svjestan da je na toj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku izvijestilo je kako je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku protiv njega podignulo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela subvencijske prijevare i ovjeravanja neistinitog sadržaja, a protiv drugookrivljenog baranjskog trgovačkog društva zbog kaznenog djela subvencijske prijevare. Prijavu za natječaj, objašnjavaju u ŽDO-u, podnio je nadležnoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priloživši pri tome neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara spomenutog voća. Agencija je tijekom kontrole zahtjeva za potporu donijela odluku o odbijanju zahtjeva za potporu zbog dostavljanja lažnih podataka o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva. Na teret mu se, dakle, stavlja kako je u osječkim prostorijama savjetodavne službe potpisao izjavu da je službeniku te službe dao realne i stvarne podatke, iako je bio svjestan da je na cijeloj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka. Službenik savjetodavne službe je potom, vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka, ovjerio izračun koji je priložio uz prethodno opisani zahtjev za potporu.
Ivica Getto
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA KOD ZAGREBA

Neoprezno skretao, pa naletio na motociklista

PRESRETAČ ZAUSTAVIO AUDI NA AUTOCESTI A3 KOD OKUČANA

Autocestom jurio brzinom od 255 km/h

Najčitanije iz rubrike