Crna kronika
OPTUŽNICA PROTIV 38-GODIŠNJAKA

Prijevarom pokušao doći do EU fondova
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
OSIJEK - Zbog sumnje da je protuzakonito pokušao pribaviti više od dva milijuna kuna poljoprivrednih potpora iz EU fondova i državnog proračuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je u rujnu prošle godine istragu protiv 38-godišnjeg direktora trgovačkog društva iz Baranje.
Sumnjalo se, naime, da je u siječnju 2016. godine trgovačkom društvu čiji je direktor namjeravao pribaviti novčanu potporu iz proračuna EU-a i hrvatskog državnog proračuna, iako je bio svjestan da to društvo ne može sudjelovati na natječaju jer ne ispunjava uvjete o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva. Teretilo ga se, naime, da je podnio prijavu na natječaj sa zahtjevom za potporu iz proračuna EU-a u iznosu od 1,7 milijuna kuna i državnog proračuna u iznosu većem od 300.000 kuna. Uz prijavu je priložio i neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara lupinastog voća, oraha, lješnjaka, kestena i badema, koji je bio ovjeren od službenika osječke savjetodavne službe. Na teret mu se stavljalo da je na taj način stekao pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna, iako je bio svjestan da je na toj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku izvijestilo je kako je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku protiv njega podignulo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela subvencijske prijevare i ovjeravanja neistinitog sadržaja, a protiv drugookrivljenog baranjskog trgovačkog društva zbog kaznenog djela subvencijske prijevare. Prijavu za natječaj, objašnjavaju u ŽDO-u, podnio je nadležnoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priloživši pri tome neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara spomenutog voća. Agencija je tijekom kontrole zahtjeva za potporu donijela odluku o odbijanju zahtjeva za potporu zbog dostavljanja lažnih podataka o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva. Na teret mu se, dakle, stavlja kako je u osječkim prostorijama savjetodavne službe potpisao izjavu da je službeniku te službe dao realne i stvarne podatke, iako je bio svjestan da je na cijeloj površini bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka. Službenik savjetodavne službe je potom, vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka, ovjerio izračun koji je priložio uz prethodno opisani zahtjev za potporu.
Ivica Getto
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike