TvObzor
HLADNI RAT - JEDAN OD NAJNAGRAĐIVANIJIH FILMOVA GODINE

Poljski kandidat za Oscar i veliki pobjednik Europske filmske nagrade
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Riječ je o filmu redatelja Pawela Pawlikowskog, koji je za film “Ida’’ iz 2015. godine osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma

Jedan od najboljih i najnagrađivanijih filmova godine konačno nam stiže u kina. Teško je pobrojati koje je sve nagrade i priznanja osvojio “Hladni rat”, koji je u Hrvatskoj premijerno prikazn krajem kolovoza na filmskom festivalu u Vukovaru. Od tada se “Hladni rat” prikazao na još par projekcija, uključujući i Human Rights festival u Zagrebu, a od četvrtka, 10. siječnja, konačno je stigao i u regularnu kinodistribuciju. Riječ je o filmu poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog, koji je širokoj publici do sada vjerojatno najpoznatiji po režiji remek-djela “Ida’’ iz 2015. godine, s kojim je osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Glavni likovi filma “Hladni rat” su Wiktor i Zula. Wiktor je cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj, skupa s kolegicom Irenom, organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja. Jedna od mladih djevojaka koja se prijavila na audiciju je i Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit, zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na Zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak…

Prije par tjedana “Hladni rat” doslovno je pomeo konkurenciju na dodjeli Europske filmske nagrade, gdje je pobijedio u čak pet kategorija (od šest u koliko je bio nominiran) uključujući i one za najbolji film godine, najboljeg redatelja, najbolju glavnu glumicu, najbolji scenarij i najbolju montažu. Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu film se nalazio u službenoj konkurenciji za Zlatnu palmu, a na kraju je Pawlikowski proglašen najboljim redateljem festivala. Nacionalno udruženje kritičara SAD-a ‘’Hladni rat’’ već je proglasilo najboljim stranim filmom godine, a sam se film smatra jednim od sigurnih kandidata za nagradu Oscar, i to ne samo u kategoriji stranog filma. Akademija je prije desetak dana objavila listu od devet naslova koji će konkurirati za nominacije u kategoriji stranog filma, među kojima je, naravno, i “Hladni rat”.

Na filmskom festivalu u Cannesu gdje je premijerno prikazan, filmu “Hladni rat” nakon projekcije publika je ustala i pljeskala punih 18 minuta. Za glavne likove iz filma, Wiktora i Zulu, redatelj i scenarist Pawlikowski inspiraciju je pronašao u vlastitim roditeljima koji su se, osim što dijele imena, također nekoliko puta tijekom života rastajali i ponovo sastajali u različitim državama.(N.K.)
Možda ste propustili...

JA SAM TA - ZARAZNA PLESNA PJESMA BETE SUDAR

Aktivna promocija novog singla i brojni ljetni koncerti

NESVAKIDAŠNJI BRAZILSKI PJEVAČ I GITARIST JOAO GILBERTO (1931. - 2019.)

Kralj melankolije svijetu je darovao Bossa Novu