TvObzor
ZELENA KNJIGA: VODIČ ZA ŽIVOT

Veliki pobjednik Zlatnih globusa dolazi u kina 14. veljače
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
U filmu glavne su uloge ostvarili Viggo Mortensen i Mahershala Ali. Upravo je potonji osvojio Zlatni globus za ulogu Afroameričkog pijanista

Širokoj publici scenarist i redatelj Peter Farrelly vjerojatno je najpoznatiji po megauspješnim komedijama iz 90-ih – “Glup i gluplji“ i “Svi su ludi za Mary“. Osim što su postali hitovi na kinoblagajnama, ti su filmovi postali i sastavni dio pop-kulture, uvijek rado gledani i citirani među milijunima obožavatelja diljem svijeta. Ove se godine Farrelly vraća s nečim potpuno drugačijim: filmom “Zelena knjiga: Vodič za život”, koji je osvojio čak tri nagrade Zlatni globus, uključujući i onu za najbolji film godine. Komedija “Zelena knjiga: Vodič za život” u domaća kina stiže 14. veljače.

Kada 1962. godine Tony Lip, izbacivač talijansko-američkog podrijetla, koji nije završio ni osnovnu školu, dobije posao vozača Dr. Dona Shirleyja, svjetski poznatog pijanista (ujedno i Afroamerikanca), njih dvojica moraju se koristiti “Zelenom knjigom za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug“, kako bi im ona ukazala na nekoliko mjesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Suočeni s rasizmom i opasnosti, kao i s neočekivanom humanošću i humorom, njih dvojica prisiljeni su za sobom ostaviti vlastite nesuglasice kako bi preživjeli i doživjeli putovanje svojih života.

U filmu “Zelena knjiga: Vodič za život” glavne su uloge ostvarili Viggo Mortensen i Mahershala Ali. Upravo je potonji osvojio Zlatni globus za ulogu Afroameričkog pijanista, a uz nju i onu za najbolji film, Peter Farrelly, Nick Vallelonga i Brian Hayes Currie proglašeni su najboljim scenaristima. Prije nekoliko tjedana Mortensen i Ali dobili su nominacije i Udruženja glumaca Amerike u kategorijama glavne, odnosno sporedne muške uloge, čime su praktički potvrdili i nominacije za Oscara koje se objavljuju 22. siječnja.

Film “Zelena knjiga: Vodič za život” jedan je od najhvaljenijih filmova godine, ujedno i pobjednik filmskog festivala u Torontu. Pobjeda na tom festivalu nije nimalo beznačajna, jer su u posljednjih nekoliko godina osvajači nagrade publike upravo na tom festivalu redovno bili nominirani i za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma godine. (N.K.)
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike