Kultura
NOĆ MUZEJA PRVI PUT U VELJAČI, MINISTARSTVO KASNILO!

Manifestacija se od samoga početka, 13 godina održavala zadnjega petka u siječnju
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Krklec: Nismo opterećeni rušenjem rekorda, u toj noći koja ima svoju čar, važno je biti otvoren za sve sugrađane

Veliko događanje za sve muzeje i druge baštinske ustanove diljem Lijepe Naše u kojoj na jednu noć bez naplate i uz mnoštvo sadržaja otvaraju vrata svim posjetiteljima, proteklih je 13 godina bilo rezervirano za zadnji petak u siječnju, kada se prema nekoj već ustaljenoj praksi, a možemo reći i tradiciji, održavala Noć muzeja u Hrvatskoj. Tradicija započeta 2006., međutim, ove se godine prekida, jer Noć muzeja 2019. na temu „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”, održat će se ovaj puta, prvoga petka sljedećega mjeseca – 1. veljače.


U razgovoru s predstavnicom glavnog organizatora manifestacije, predsjednicom Hrvatskog muzejskog društva mr. sc. Vlastom Krklec, saznajemo konkretan razlog zbog čega su se odlučili na tu značajnu promjenu i hoće li to postati nova praksa. Postoji za tim, kaže nam, više razloga. Premda kao prvi razlog navodi da ovogodišnji zadnji petak u siječnju (25.) pada vrlo rano u odnosu na prijašnje godine pa su tu „ukradeni” dani organizaciji, tu tezu pobija činjenica da je Noć muzeja 2008. i 2013. godine uspješno realizirana upravo na taj datum - 25. siječnja, a dan kasnije 2006. i 2007. Problemi su u najvećoj mjeri, otkriva nam pak Krklec, tehničke prirode.


- Za ovu smo godinu kasno saznali koliko sredstava nam odobrava naš financijer, Ministarstvo kulture. U prilog ne idu niti praznici, što smo primijetili i prijašnjih godinama, pa nisu svi dionici uključeni u organizaciju na raspolaganju – od sudionika i njegovih djelatnika pa do tiskara. Stoga je većina muzeja iskazala želju da manifestaciju pomaknemo za tjedan dana unaprijed – objašnjava Krklec zbog čega se organizacijski odbor odlučio na takav korak.


- Željeli smo dobiti na vremenu, da stignemo odraditi sve što smo si zacrtali, a s obzirom na financije u tekućoj godini, jer ovisimo o sredstvima od strane Ministarstva i Grada. Većini kolega to odgovara, da se uspiju posložiti i organizirati, jer početak godine uvijek je težak s obzirom na saznanja o financijskoj konstrukciji – kaže Krlec. Dodaje i kako su ove godine krenuli s modernizacijom sustava – uvode novu web platformu i digitalno sučelje. Tjedan dana u organizaciji im puno znači, a smatraju kako se ništa bitno neće promijeniti.


- I dalje smo u zimskom ozračju, a i ljubiteljima sporta koji prate rukometno prvenstvo, omogućit ćemo da u miru prate sportska događanja – kaže Krklec.


O pomicanju datuma manifestacije, pričalo se i na okruglom stolu prošlogodišnjeg Kongresa muzealaca – neki su čak predlagali i proljeće, što je u startu odbačeno. Zimski mjeseci, kaže Krklec, najbolji su jer muzeji i druge ustanove nisu pod opterećenjem velikog broja posjetitelja kao što to biva u proljeće i ljeti. Nisu razmišljali o tome hoće li Noć muzeja u veljači postati uobičajena praksa.


- Smatram da bi najbolje bilo kada bi Noć muzeja uvijek bila zadnjeg petka u siječnju – istaknula je.
Prijave su otvorene do 11. siječnja, a za sudjelovanje u manifestaciji prijavila se većina muzeja.


- Bit će zanimljivih programa u cijeloj zemlji, jer i tema je vrlo zanimljiva, a digitalna inovativna rješenja sve više uključuju i muzeji i druge kulturne ustanove, što će nam tu večer pokazati kroz radionice, izložbe... – govori Krlec. Očekuju mnogobrojnu publiku.


- Nikada nismo opterećeni rušenjem rekorda, ali s obzirom da se uz muzeje i galerije, uključuje sve više knjižnica, arhiva i drugih baštinskih ustanova, vjerujemo da će manifestacija privući i velik broj posjetitelja iz cijele Hrvatske. U toj noći, koja ima svoju čar, važno je biti otvoren svim sugrađanima te im priuštiti poseban doživljaj u noćnim satima, kada su kulturne ustanove otvorene od 18 sati do jedan sat iza ponoći – zaključuje Krklec.
Jasenka Pejaković
Željeli smo dobiti na vremenu da stignemo odraditi sve što smo zacrtali
- Za Noć muzeja 2019. Ministarstvo kulture odobrilo je 10.000 kuna manje nego ranije, što je za nas mnogo. Ukupno nam je odobreno 40.000 kuna, što smo saznali mjesec dana kasnije nego lani. Još čekamo sredstva Grada Zagreba. Sve je to vrlo otežavajuća okolnost u organizaciji. Naravno da uz sve to tražimo i sponzore, svaka kuna je važna. Novac najvećim dijelom odlazi na promidžbu, tiskanje programskih knjižica, velikih plakata, objave u medijima - rekla nam je Vlasta Krklec.
Možda ste propustili...

VUKOVARCI SPREMNI ZA DIGITALNE SFERE

Digitalnu i Zavičajnu zbirku pune unikatnim biserima

KNJIŽEVNE OSJEČKE TRIBINE

Ponovno počinje kOSt

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana