Mozaik
STOP NEZDRAVOJ HRANI

Upaljen alarm u Čileu, pretilost postala epidemija
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Ono što plaši zdravstvene djelatnike u Čileu je činjenica da je 44,5 % djece - predebelo

Ljudi diljem svijeta sve su deblji, a Čile se s epidemijom pretilosti bori drastičnim mjerama. U svakom supermarketu u Čileu pronaći ćete razne vrste hrane s osmerokutnim crnim naljepnicama. To su upozorenja da je riječ o nezdravoj hrani punoj šećera, soli i zasićenih masnoća.

"Od tih etiketa imam grižnju savjesti", kaže Camila Gajardo. Kada ide u kupovinu, ta 24-godišnjakinja traži proizvode bez ‘nezdravih‘ oznaka. Ali nisu svi Čileanci impresionirani tom kampanjom. "Nije me briga za upozorenja", tvrdi Miguel Toledo.

Njemu je 31 godina i već je prekomjerne težine. Debeljko je bio još kao dječak, kao i njegovi roditelji i braća. U Latinskoj Americi i na Karibima gotovo 60 posto stanovnika je pretilo. Razlozi su, među ostalim, ekonomski rast, sve veća urbanizacija i bolje plaće.

U regiji po pretilosti prednjače Bahami (69 posto populacije), Meksiko (64 posto) i Čile (63 posto). Trend zahvaća i mlađu populaciju. Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, 44,5 posto čileanske djece je pretilo. Prema tome su lošiji čak i od dugogodišnjeg negativnog lidera, Sjedinjenih Država (39,9 posto). U Meksiku ta brojka iznosi 35 posto. Takvi podatci vode u ozbiljan problem. Pretilost, osim što nosi rizik od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, u djetinjstvu može izazvati fizičke i psihosocijalne posljedice, poput poremećaja u prehrani, do depresije i manjka samopoštovanja.

Reakcije na alarmantne podatke variraju, ali nitko nije bio tako radikalan kao Čile. Prije dvije godine Ministarstvo zdravstva proglasilo je ovo pitanje izvanrednom zdravstvenom situacijom i pokrenulo dalekosežne reforme. Crna upozorenja na proizvodima s nezdravom hranom samo su dio toga. Ona djeluju kao znakovi zaustavljanja u prometu, kaže bivša ministrica zdravstva Carmen Castillo. Usto, nametnute su zabrane njihova oglašavanja na radiju i televiziji tijekom dana te zabrana prodaje hrane s crnim etiketama u školama. Pakiranja više ne smiju biti privlačna djeci. Brojni proizvođači morali su se tome prilagoditi. Kellogg‘s je primjerice uklonio crtane likove s kutija svojih žitarica, a čokoladna jaja Kinder Surprise potpuno su zabranjena.

Tvrtka Ferrero, proizvođač Nutelle, pokušala je sudskim putem ublažiti mjere čileanske vlade, ali bez uspjeha.

Hina
69 %

populacije na Bahamima je pretilo
63 %

pretilih je u Čileu, samo jedan posto manje od Meksika
Pakiranje nezdrave hrane mora na sebi imati osmerokutnu crnu naljepnicu
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike