Novosti
NASTAVLJENO SUĐENJE ZA PREMLAĆIVANJE DJEVOJKE

Daruvarac priznao krivnju
Objavljeno 9. siječnja, 2019.

Darko Kovačević Daruvarac (31), optužen za prijetnje i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj Zadranki L. G., na početku ponovljenog suđenja, koje se u srijedu održalo na Općinskome sudu u Zadru, priznao je krivnju.


Potvrdio je to novinarima nakon četverosatnog ročišta odvjetnik oštećene Milan Petričić, koji je rekao da je obrana na početku glavne rasprave promijenila stav te se Kovačević izjasnio krivim za djela koja mu se stavljaju na teret. "Sud je ponovio postupak i prošao sve svjedoke, bilo ispitivanjem bilo čitanjem iskaza. Saslušani su i vještaci te je odlučeno da se postupak nastavi sutra (četvrtak, nap. ur.) odlukama suda o dokaznim prijedlozima i, pretpostavljam, završnim riječima stranaka", rekao je odvjetnik Petričić.


Na novinarsko pitanje je li njegova stranka dala iskaz te je li Kovačević iznio obranu, odgovorio je kako je iskaz oštećene djevojke pročitan te da je Kovačević iznio obranu i, za razliku od prije, izjasnio se krivim.


Na početku sudskog ročišta u srijedu, a zbog zaštite dostojanstva žrtve, državni odvjetnik zatražio je isključenje javnosti sa suđenja. Novi odvjetnik Darka Kovačevića zatražio je da se iskazi svih dosad ispitanih svjedoka samo pročitaju kako se suđenje ne bi odugovlačilo. Također je kazao kako zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić nije odgovorio na njegov podnesak od 24. prosinca prošle godine kojim je zatražio da se, zbog efikasnosti i brzine postupka, umjesto ponovnog ispitivanja svjedoka njihovi iskazi samo pročitaju. "Iz izostanka odgovora proizlazi da Vulić ili nije pročitao podnesak, ili ima potrebu dalje ispitivati svjedoke, a obrana je njihove iskaze prihvatila. Time je navod, kojim tužitelj predlaže isključenje javnosti na temelju toga da će obrana biti usmjerena prema žrtvi, proizvoljan, ničim potkrijepljen i apsolutno deplasiran. Unatoč tome, obrana se ne protivi isključenju javnosti", rekao je odvjetnik Boris Radman.


Nakon što se odvjetnik žrtve Milan Petričić složio s rješenjem, sutkinja Mitra Meštrović donijela je ponovno rješenje o izuzeću javnosti i naložila novinarima i snimateljima da napuste sudnicu. Žrtva i njezina majka bile su na ročištu, ali nakon izlaska iz zgrade suda nisu davale izjave novinarima.


Darko Kovačević pušten je iz pritvora potkraj godine, 14. prosinca, nakon što mu je istekao maksimalni rok od šest mjeseci za zadržavanje u istražnom pritvoru, što je izazvalo velike reakcije u javnosti te slomilo majku pretučene djevojke. U nekoliko gradova organizirani su prosvjedni skupovi kao potpora pretučenoj djevojci i njezinoj obitelji te upućene poruke protiv nasilja nad ženama, ali i slabosti pravosuđa u ovakvim situacijama. Tada je reagirao i premijer Andrej Plenković rekavši kako se radi o "strašnom slučaju nasilja, gdje je više nego jasno, a dokazi su na internetu, što se točno dogodilo".


"Vidim da su svi zgroženi time, ja to mogu gledati iz uloge koju imam kao predsjednik Vlade, ali kao pravnik mislim da je sasvim razvidno da je obrana u ovom slučaju koristila sve procesne taktičke poteze kako bi se odugovlačilo s postupkom", rekao je tada Plenković.
Nakon izlaska iz pritvora Kovačeviću su oduzeti svi dokumenti, dobio je zabranu prilaska obitelji žrtve na 100 metara, zabranu napuštanja prebivališta, a morao se triput tjedno javljati policiji. U međuvremenu, odvjetnik Andrej Korljan otkazao je zastupanje Kovačevića, a u nastavku suđenja brani ga Boris Radman, bivši sudac Županijskog suda u Zadru, javnosti poznat kao bivši sudac koji je vodio ponovljeni slučaj za kornatsku tragediju.


Hina/D.Pav.
SLABOSTI ZAKONA O KAZNENOM POSTUPKU
Nakon što je Darko Kovačević, zvani Daruvarac, pušten na slobodu zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci, iako je optužen zbog prijetnji i teškog ozljeđivanja 18-godišnjakinje, u javnosti su brojni suci i odvjetnici upozorili na propuste u Zakonu o kaznenom postupku. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tada je rekao kako će to iskustvo poslužiti da se zakonskim izmjenama unaprijedi pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI O SIGNALIMA NOVE EKONOMSKE KRIZE

Strah od recesije u SAD-u, prve naznake i u Europi

2

PREDSTAVNICI SINDIKATA ZDRAVSTVA NEZADOVOLJNI

Ne odustaju od povećanja plaća, ali se pripremaju i započeti štrajk ako treba

3

U PETAK DESETOMINUTNA OBUSTAVA RADA

Vozači autobusa najavljuju štrajk