Sport
PROMJENA NA KLUPI VRIJEDNOSNICA OSIJEK

Vladimir Krstić više nije trener osječkih “brokera”
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Domagoj Kujundžić glavni kandidat za novog čovjeka na osječkoj klupi

Dva dana prije prve službene utakmice u 2019. godini, neočekivana vijest stiže iz redova jedinog slavonskog košarkaškog premijerligaša. Vladimir Krstić više nije trener KK-a Vrijednosnice Osijek! Nakon četiri godine suradnje došlo je do naglog prekida, navodno obostranog.

Kao glavni razlog rastanka s trenerom klub navodi neslaganje oko provođenja strateške politike, koja je prvenstveno temeljena na davanju prilika mladim igračima.

- Razgovarali smo s trenerom o nekim daljnjim smjernicama prema kojima smatramo da bi klub trebao djelovati. Nismo pronašli zajednički jezik, stoga je donesena odluka da se rastanemo nakon četiri godine - kratko nam je rekao sportski direktor Renato Martinko, čovjek koji nosi dio zasluga što je Krstić 2014. ozbiljnu trenersku karijeru počeo u rodnom gradu. Za rastanak se ipak odlučivalo na najvišoj istanci koju u Vrijednosnicama Osijek čine predsjednik Alexander Hrkač i član uprave Ivan Mustapić.

Razlaz očito nije ugodno objasniti, stoga priča o (ne)forsiranju mladih snaga teško može proći kada se zna da je Krstić na raspolaganju imao roster koji je stariji samo nešto više od 24 godine u prosjeku. Najstariji u momčadi je Ante Gospić (28), u skupini "starijih" još su Juras Boras (28) i Franko Šango (27), a ostatak (Ihring, Pavlović, Vrkić, Turalija, Abu, Mandić, Perić) u razmaku je od 21. do 25. godine. Najmlađe temelje čini tercet rođen 2000. godine (Darling, Maskaljević i Bačić), od kojih je samo Novozelanđanin imao minutažu. Sumnjamo da njegovih 12 minuta u prosjeku može biti kamen spoticanja u novonastalim odnosima i proizašloj šok-terapiji. Rezultatski, Vrijednosnice Osijek nisu podbacile, iako stoji da je nakon polusezone na kontu mogla biti pobjeda-dvije više, ali "brokeri" su i dalje konkurentni za mjesto koje vodi u treće uzastopno doigravanje. Dobro se gura u Alpe Adria kupu, a u domaćem ih čeka ogled s najtežim suparnikom (Cedevita), stoga tu jedino nije realno očekivati željeni iskorak i plasman na završni turnir osmorice. Sve u svemu, teško je bilo pronaći jak razlog za smjenu trenera. Od jučer bivši ostao je poprilično "zakopčan" ne želeći očito nikakve "repove" na rastanku.

- Nisam očekivao ovakav rasplet, ali i to je dio trenerskog posla. Ne bi komentirao moguće razloge koji su doveli do prekida suradnje, a klubu želim sve najbolje u budućnosti, rekao nam je Krstić, koji je sve donedavno bio na istoj "valnoj dužini" s najodgovornijima u klubu. Negdje je ipak puklo što je, s obzirom na dosadašnju idilu, bilo teško očekivati. No dogodilo se, i Vrijednosnice Osijek u nastavak sezone će s novim čovjekom na klupi. Tko će to biti? Kandidata navodno ima nekoliko, a među njima izgleda najbolje kotira splitski stručnjak Domagoj Kujundžić koji je, nakon rada s mlađim uzrastima, bio pomoćnik Slobodanu Subotiću u Splitu i Cedeviti, a samostalno je vodio Alkar i mostarski Student. No još ništa nije službeno, stoga valja pričekati u petak konferenciju za novinare na kojoj će biti i novi trener Vrijednosnica Osijek.

Nino Benčina
ČETVEROGODIŠNJI MANDAT
Koji dan više od četiri godine trajao je trenerski mandat Vladimira Krstića u gradu na Dravi. Trenerom Vrijednosnica Osijek imenovan je uoči božićnih blagdana 2014. godine, kada je na klupi naslijedio Senada Muminovića. Šest mjeseci kasnije osigurao je ostanak u društvu najboljih u prvoj klupskoj sezoni nakon preseljenja iz Darde u Osijek. Prvu punu sezonu (2015./16.) zaključio je 11. mjestom u Ligi za ostanak te plasmanom u četvfrfinale Kupa Hrvatske. Njegov rad prepoznali su u HKS-u te je s U-16 selekcijom, koju su mnogi proglasili netalentiranom, osvojio četvrto mjesto na EP-u (od prošle godine je i jedan od pomoćnika seniorske vrste). Na klupskom planu također je stiglo do napretka, pa je u sezoni 2016./17. ostvaren najbolji plasman u klupskoj povijesti, sedmo mjesto. Uoči nove sezone, klub i Krstić produžili su ugovor do 2021., ali on se neće odraditi do kraja. Prošle su sezone Vrijednosnice Osijek također izborile play-off kao osmoplasirani sastav HT Premijer lige, a nakon prvog dijela tekućeg prvenstva, klub drži sedmu poziciju, koju će nastojati sačuvati ili popraviti novi trener.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike