Regija
RIBIČI NA PRISILNOM ZIMSKOM ODMORU

Baranjske vode pod ledom
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Vode je u kanalima bilo dovoljno pa ribe imaju kisika, kaže Anđelko Martinčević
BELI MANASTIR

Debeli minusi učinili su svoje.

Većina ribolovnih voda o kojima skrbi Zajednica športsko-ribolovnih udruga Baranje, a koje se, diljem Baranje, prostiru na približno četiri tisuće hektara površina, okovana je ledom. Sudeći prema prognozama meteorologa, temperaturnih će minusa biti još neko vrijeme, ali oni neće naštetiti ribljem fondu. Tvrdi tako Anđelko Martinčević, predsjednik baranjskog ZŠRU-a.

- Istina je da je velika površina voda pod našom ingerencijom zaleđena, ali to neće predstavljati veći problem. Vode je u kanalima bilo dovoljno pa ribe imaju potrebnu količinu kisika - objašnjava Martinčević, dodajući kako je ledena kora na neki način i zaštita ribama od grabežljivih kormorana koji se hrane upravo u vodama o kojima skrbi ZŠRU Baranje.

Inače, kormorani, odnosno veliki vranci, svojevrsni su kamen spoticanja između ornitologa i ribiča. Spore se, naime, oko njihovog broja.

- Zasad je dozvoljen njihov sanitarni odstrjel, ali nije svejedno ima li ih deset ili dvadeset tisuća na području cijele Republike Hrvatske, od čega najviše u Baranji - priča Martinčević, dodajući kako zahtijevaju njihovo prebrojavanje u svrhu točnog utvrđivanja stanja ove populacije, koja je niz godina bila zaštićena.

Govoreći o aktivnostima ZŠRU-a Baranje, Martinčević ističe kako su baranjske ribolovne vode tijekom prošle godine poribljene s približno četiri tone šarana.

- U povijesti ZŠRU-a nismo platili veću cijenu za šarana. Iako smo vode htjeli poribiti i amurom, to nismo obavili jer na tržištu nije bilo amura adekvatne težine, do približno jednog kilograma. Teži primjerci, od dva do pet kilograma, nisu nam bili prihvatljivi - objašnjava, dodajući kako se prošlogodišnji mrijest šarana, zbog niskog vodostaja na ključnim mjestima, ne može smatrati dobrim, ali je stoga mrijest soma i smuđa bio zadovoljavajući. Šaranski mrijest, dodaje, bio je bolji na dravskom sektoru.

ZŠRU je i nadalje najmnogobrojnija baranjska udruga, uz tek neznatno smanjenje broja članova. U njihovom su sastavu 23 ribolovna društva s približno 2000 članova.

- Prodaja ribolovnica traje već neko vrijeme i nadam se da će ih biti prodano u najmanju ruku kao i prošle godine - kaže Martinčević, naglašavajući kako je ZŠRU predlagatelj novog načina prodaje ribolovnica - elektronskim putem, što do sada nije bio slučaj. Dio je to prijedloga novog zakona o slatkovodnom ribarstvu koji je u Saboru, pri čemu nisu zaboravljeni ni stariji ribiči, kojima bi pri kupnji ribolovnica pomagala ribolovna društva.
Treba reći kako se baranjski ZŠRU već priprema za ovogodišnje domaćinstvo Alpe-Adria ribolovnog kupa, koji će biti održan na Staroj Dravi kod Bilja.

Ivica Getto
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana