Regija
OSNIVAČKA PRAVA

Grad Vukovar preuzeo
skrb o osnovnim školama
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
VUKOVAR


S prvim danom ove godine Grad Vukovar je preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama od Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom u sjedištu gradske uprave održana konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Ivan Penava podsjetio kako je još 2002. godine Gradsko poglavarstvo pokrenulo inicijativu za preuzimanje osnivačkih prava, no postupak je blokiralo Ministarstvo financija.


- Sve ove godine i Grad i ravnatelji škola i djelatnici u prosvjeti osjećali su se zakinutima, jer nisu ostvareni kapaciteti koje su škole mogle ostvarivati u materijalnim, ali i drugim sferama, što će ovim činom doći do punog izražaja. Odluku su potvrdili Gradsko vijeće Vukovara i Županijska skupština te smo od 1. siječnja osnivači sedam osnovnih škola koje u sastavu imaju 6 područnih škola - rekao je Penava, dodajući kako Grad želi unaprijediti odgojno-obrazovne procese i osigurati bolje materijalne uvjete u školama koje ove pedagoške godine pohađa ukupno 1.860 učenika.


- Iz državnog će proračuna biti izdvojen 8,1 milijun kuna, a mi smo predvidjeli izdvajanje 2,1 milijun vlastitih sredstava. Ovim smo činom potvrdili da smo administrativno-upravno središte županije te smo voljni i sposobni voditi brigu o školama - naglasio je.


Ravnateljica OŠ Nikole Andrića, Josipa Kotromanović Sauka, izrazila je uvjerenje kako će biti ubrzana obnova njihovog školskog objekta, tim prije što je Grad i do sada pokazivao veliku volju da se proces obnove konačno privede kraju.


- Od Grada očekujemo puno i nadamo se kako će nam većinu toga i pružiti - izjavila je ravnateljica, dok je Penava pojasnio kako je Županija izradila troškovnik koji nije bio točan te se na njegovu doradu izgubilo još 2-3 mjeseca. Odnedavno je konačni troškovnik u resornom ministarstvu koje radi pripreme za raspisivanje javnog natječaja za radove na obnovi OŠ Nikole Andrića.


Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, izrazila je zadovoljstvo što je Grad preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama.


- Grad preuzima veliku odgovornost za odgoj i obrazovanje učenika, ali i za budućnost grada. Suradnja je i do sada bila izuzetno dobra kroz realizaciju različitih projekata i suradnju s gradskim ustanovama.
Škole mogu ponuditi niz rezultata, jer smo uključeni u sve suvremene trendove hrvatskog obrazovanja - navela je Miletić i istaknula kako treba raditi na novim projektima, a jedan od njih je osnivanje Centra izvrsnosti u Vukovaru, što su - kako je poručila - dužni učenicima koji postižu odlične rezultate. D.Korpoš
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike