Svijet
KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ POZDRAVILI POZIV IZ SAD-A

Amerika poziva BiH da požuri s članstvom u NATO-u
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Američki državni tajnik Mike Pompeo uputio je posebno pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojim ih je pozvao da NATO-u dostave godišnji nacionalni plan reformi (ANP) čije bi prihvaćanje značilo i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu.


Kako je u utorak objavio javni servis BHRT, državni tajnik SAD-a Pompeo u pismu je naveo da bi takav korak imao pozitivan utjecaj na transformaciju i modernizaciju oružanih snaga BiH, poboljšala bi se sigurnost države te ujedno ojačao proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima s Europskom unijom. "Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti u BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja nacionalnog godišnjeg programa”, poručio je Pompeo. Ovim pismom američka se administracija jasno odredila u odnosu na prijepore unutar same BiH oko eventualnog punopravnog članstva BiH u NATO-u čemu se odlučno protive vlasti u Republici Srpskoj uključujući aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović u srijedu su pozdravili poziv Mikea Pompea, a Dodik se još nije oglasio.

Dužnosnicima iz reda bosanskih Srba iz Banje Luke dana je uputa da ne sudjeluju u državnom povjerenstvu zaduženom za izradu nacrta ANP-a, a Dodik je osobno najavio kako će na tome ustrajati te inzistirati na poštovanju rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je 2017. godine usvojio parlament RS iako je ona protivna Zakonu u obrani BiH i odlukama Predsjedništva BiH koje definiraju članstvo u NATO-u kao jedan od strateških ciljeva države.
Vlasti u RS-u inzistiraju na tome da BiH ne može postati članicom NATO-a sve dok to ne postane i Srbija. Pompeo je u svom pismu potvrdio kako su u Washingtonu svjesni takvog zahtjeva, ali je istaknuo kako usvajanje ANP-a ne znači automatski članstvo u NATO-u kao i da Srbija, iako nije članica NATO-a, ima važnu suradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe s ciljem povećanja stupnja interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a. "Stoga nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlanskim savezom", stoji u pismu američkog državnog tajnika Predsjedništvu BiH.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike