Novosti
PROBLEMI U NABAVI AVIONA F-16 BARAK

Plenković: Odluke ćemo donijeti kad vidimo što će reći izraelsko izaslanstvo
Objavljeno 9. siječnja, 2019.

U Zagreb u četvrtak stiže izaslanstvo izraelskog Ministarstva obrane, koje bi se, prema najavama, trebalo ispričati zbog problema u prodaji borbenih zrakoplova F-16 Barak. Naime, Sjedinjene Džrave nisu suglasne s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su nadograđeni i modificirani.


Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će prvo vidjeti što će o nabavi F-16 na sastanku reći predstavnici Izraela te će se nakon toga donositi odgovarajuće odluke, odnosno odlučiti hoće li se ići u novi natječaj za nabavu borbenih aviona. Ponovio je kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru aviona među postojeće četiri ponude, od kojih je izraelska bila najbolja. Istaknuo je da će, ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska poništiti odluku o odabiru. Plenković smatra kako je pravno stvar jasna i nikakva šteta nije nastala. "Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a, to je nešto drugo", kazao je novinarima. Istaknuo je kako na sastanku želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, "kada smo slali posebne delegacije u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci poslije". Ponovio je kako je cijeli proces bio transparentan te su tražene provjere svih informacija više puta, a odluka je donesena na osnovi tada poznatih informacija. "Neke informacije koje su se pojavile u posljednje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate", kazao je.

Pukovnik Ivica Ivandić, član stručnog tima za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova koji je Vladi RH predložio da prihvati izraelsku ponudu, u utorak je za RTL izjavio kako, što se njega tiče, proces nabave tih zrakoplova još nije završen. Potvrdio je da je do zastoja u nabavi F-16 Barak Hrvatskoj došlo zbog neriješenih odnosa SAD-a i Izraela. Na pitanje može li Izrael, s obzirom na to da su SAD-u sporni izraelski hardver i softver ugrađen u F-16 Barak, ponuditi Hrvatskoj modificiranu verziju, i znači li to u tom slučaju, izmijenjeni natječaj, Ivandić je odgovorio kako bi to u principu uistinu bio izmijenjeni natječaj, jer je Hrvatska dala specifikaciju kakav avion želi. "Za takvu ponudu je Izrael dobio predodobrenja američke strane", naglasio je pukovnik Ivandić. Upitan je li moguće da izraelsko izaslanstvo u Zagreb donese američku dozvolu za transfer tehnologije, tzv. TPT, rekao je: "Sve je moguće!" H/D.Pav.
Pukovnik Ivandić smatra da proces nabave tih zrakoplova još nije završen
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK SABORA NA KOMEMORACIJI U JASENOVCU:

“Pokušajmo shvatiti jedni druge”

UPRAVNO VIJEĆE HZZO-A:

Na popis uvrštena nova pomagala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KADA ZAVRŠETAK RADOVA NA SVIH 88,6 KM AUTOCESTE A5

Slavonika na granici s BiH 2021. godine, potom i spoj s Mađarskom

2

POKRENUTA ISTRAGA ZBOG MALVERZACIJA U BIJELOM BRDU

Oštetili poduzeće za 16 i
državu za 4,9 milijuna kuna

3

UGRADNJA PREMOSNICA

Vrkić danas na operaciji u KBC-u Rebro