Novosti
ODVOJENO PRIKUPLJANJE OTPADA

Stiže 1,2 mil. spremnika
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u utorak je potpisao odluku kojom je osigurano više od 315 milijuna kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a riječ je o nepovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.


Kako ističe Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, u sklopu ovoga projekta, na javne površine diljem Hrvatske bit će postavljeni spremnici za odvojeno sakupljanje biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakla). "Jednim objedinjenim postupkom javne nabave, koji će u mjesecima koji dolaze provesti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (koji će ujedno osigurati 15 % nacionalnih sredstava od ukupne vrijednosti projekta), bit će nabavljeno 1.230.695 spremnika, za 407 jedinica lokalne samouprave. Riječ je o gradovima i općinama koje su iskazale potrebu za gotovo 450 tisuća spremnika za otpadni papir, 2700 spremnika za staklo, 525 tisuća spremnika za plastiku, više od 14 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada i više od 113 tisuća spremnika za miješani reciklabilni, kruti otpad", navodi Ministarstvo.


"Prošla, 2018., godina za nas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike bila je godina gradnje infrastrukture. Ispred nas su ambiciozni, ali ostvarivi ciljevi, stoga ćemo i ove godine uložiti znatan trud kako bismo našim građanima osigurali potrebnu infrastrukturu, a sve kako bi otpad razvrstavali na kućnom pragu", istaknuo je ministar Ćorić.
Cilj je ovoga projekta dodatno pridonijeti uspostavi sustava odvajanja otpada na mjestu nastanka radi povećanja odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada, smanjenja udjela biorazgradivog komunalnog otpada, koji se odlaže na odlagališta, i smanjenja odlaganja miješanog komunalnog otpada. Na kartografskom prikazu uz ovaj članak vidljivo je koje su jedinice lokalne samouprave iskazale interes za spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada.D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

NAJGORI REZULTATI U 10 GODINA

Na maturi dosad najmanje učenika, a nikad više jedinica

3

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura