Kultura
TISKAN “NOVI TAJNI DNEVNIK HENDRIKA GROENA, 85 GODINA - DO KRAJA ŽIVOTA”

Nastavak ironičnih komentara na životne nedaće
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
ZAGREB

U izdanju Mozaik knjige izišao je "Novi tajni dnevnik Hendrika Groena", nastavak ironičnih komentara na male i velike životne nedaće. Autor tog svjetskog fenomena donosi nove životne avanture iz doma za starije i nemoćne u Amsterdamu. Urednik hrvatskog izdanja je Zoran Maljković, a prijevod s nizozemskog obavila je Svetlana Grubić Samaržija. Ova je knjiga nastavak svjetskog hita "Tajni dnevnik Hendrika Groena". Njega su čitatelji upoznali u prvom dnevniku, zajedno sa svojim prijateljem Evertom i ostalim članovima kluba "Starci, a ne mrtvaci". Hendrik posljednje godine života pokušava provesti što ugodnije u domu za starije u sjevernom dijelu Amsterdama. Svojim prepoznatljivim šarmantnim humorom okomio se na sustanare, ravnateljstvo, svoje prijatelje i starost općenito, pri čemu ni sebe nije štedio.

Groen je svoj prvi dnevnik objavio 2014., s velikim uspjehom. Postoji čak i klub obožavatelja Hendrika Groena, prava na prijevod prodana su u više od 25 zemalja, a snimljena je i televizijska serija. Upravo zbog svega toga, ali i entuzijastičnih reakcija čitatelja, bilo je više nego dovoljno da Groen napiše nastavak.

Neumoljivi Groen, najnevjerojatniji nizozemski junak, postao je kulturološki fenomen i bestseler broj jedan u rodnoj Nizozemskoj. Sada, on i njegov dugi niz godina anonimni tvorac, čiji identitet se strogo čuvao, osvajaju svijet. Gotovo dvije godine bile su potrebne da se otkrije tko se krije iza pseudonima Hendrik Groen i 2016. javnost je saznala kako je autor ovih svjetskih bestselera nizozemski pisac Peter de Smet. On je nakon toga kratko poručio da ne piše zbog medijske pažnje te kako nema smisla da se oko toga podiže medijska prašina. D.Kć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana