Kultura
OTVORENA IZLOŽBA 13 UMJETNICA U BRATISLAVI

Hrvatska sudjeluje na izložbi “Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči”
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
BRATISLAVA

U Umelka Galeriji u Bratislavi otvorena je izložba "Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči" (Vigilance, Struggle, Pride: Through Her Eyes) koja predstavlja 13 umjetnica čiji pažljivo selektirani radovi odražavaju, propituju i problematiziraju različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda. Izložbu kustoski potpisuje Marina Paulenka, a dizajn izložbe Nina Bačun & Roberta Bratović (OAZA).

Izložba okuplja 13 umjetnica koje donose priče iz svojih okolina potaknute željom da otvore nove mogućnosti razumijevanja i spoznaja. Njihova iskustva i istraživanja postavljaju pitanja koja otvaraju drukčije načine promišljanja i osjećanja o postojećim izazovima i problemima današnjeg suvremenog društva u kojemu svjedočimo turbulentnoj društveno-političkoj situaciji gdje se odavno izborena prava žena nanovo moraju zadobivati, a žensko je pitanje aktualnije no ikada. Od konstrukcija ženske perspektive u zapadnom svijetu, stvarnih priča iz života žena i majki iz Palestine, Irana i Saudijske Arabije do trans i queer zajednice Južnoafričke republike, radovi raskrinkavaju događaje i govore o težnji za jednakošću za koju se i dalje moramo boriti.

Različiti u pristupu, radovi odražavaju reprezentaciju različitog kulturnog izraza problematizirajući pitanja poput konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentacije žena, politike ženskog pogleda i pogleda na sebe, radničkih i društvenih prava žena, kao i viktimizacije žena i djece, prihvaćajući nemogućnost potpunog razumijevanja i angažiranja dane situacije, ali potičući na promjenu i stvaranje alternativnih prostora ususret jednakim mogućnostima, pripovijestima i ishodima.

Nakon prvog predstavljanja u Mariboru u siječnju 2018., izložba je prikazana i u Grazu, Berlinu te u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti u rujnu 2018. tijekom 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, koji je tematski bio posvećen ženama.

Izložba je dio projekta organizacije Društvo za evropsko zavest, čiji su partneri Organ Vida - International Photography Organization (Hrvatska), Fotoklub Maribor (Slovenija), Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie (Austrija), KuBiPro - Kultur – und Bildungsprojekte (Njemačka), E@I (Slovačka). Projekt je izveden uz potporu EU fonda Europe for Citizens.D.Kć.
Nakon prvog predstavljanja u Mariboru u siječnju 2018. izložba je prikazana i u Grazu, Berlinu te u Zagrebu
Možda ste propustili...

KULTNO SATIRIČNO DJELO DUŠANA KOVAČEVIĆA

Rasprodane obje izvedbe "Balkanskog špijuna" na Igrama

KRISTINA DELALIĆ VETENGL, O 13 GODINA KREATIVNIH RADIONICA MLU-A

Polaznici uvijek traže još, nezasitni su izložbi, radova, proučavanja

U ZNAKU TALIJANSKE BAROKNE UMJETNOSTI

Jesen u Beču: 70-ak remek-djela talijanskog baroka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DENIS DETLING, OPTIMISTIČAN NOVI STARI RAVNATELJ

Nikada nisam bio skeptičan u svezi s preseljenjem u Vegu

2

DANI LUKE BOTIĆA U ĐAKOVU I GORJANIMA

Knjiga o bačkim Hrvatima Šokcima

3

"SVE MOJE BOJE ZA TEBE" PETRE UŠALJ U ZADRU

Oslikavanje lica i tijela kao terapija