Mozaik
TKO SU KANDIDATI ZA BRITANSKE OSCARE?

BAFTA: 12 nominacija za britanski "The Favorite"
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Po sedam imaju "Bohemian Rhapsody", "Roma", "Zvijezda je rođena" i "Prvi čovjek"

Nekonvencionalna povijesna drama s Oliviom Colman u glavnoj ulozi, film "The Favorite", dobio je 12 nominacija za nagradu BAFTA, dok su "Bohemian Rhapsody", "Roma", "Zvijezda je rođena" i "Prvi čovjek" dobili po sedam.


Originalan film redatelja Yorgosa Lanthimosa o rizičnom ljubavnom trokutu na dvoru kraljice Anne, nastavlja svoj uspon među omiljene filmove sezone nagrada s najviše nominacija od strane članova Britanske filmske akademije. Film koji je još u prosincu prošle godine odnio rekordnih deset nagrada na dodjeli Bitanskih nezavisnih filmskih nagrada, za BAFTA-u se natječe u svim glavnim kategorijama, osim za najboljeg glumca. "The Favourite" je na prošlotjednoj dodjeli Zlatnih globusa uspio pobjediti samo u jednoj od pet kategorija u kojima je bio nominiran, onoj za Oliviju Colman. Tamo je najviše nagrada odnijela kontroverzna drama "Green Book", koja je nagrađena za najboljeg sporednog glumca, najbolji scenarij i najbolju komediju/mjuzikl. Biografski film o Freddieju Mercuryju, "Bohemian Rhapsody", nagrađen je za najbolju dramu i najboljeg glumca za Ramija Malika.


Taj je film dobio i mnogo glasova Britanske akademije, iako nije dobio nominaciju u kategoriji najboljeg filma. No, usprkos tome skupio je sedam nominacija, kao i njegov izravni glazbeni rival ove godine, "Zvijezda je rođena", ali i biografski film o Neilu Armstrongu s Ryanom Goslingom ("Prvi čovjek"), koji baš nije dobio nekih nagrada te hvaljeni film Alfonsa Cuarona "Roma", koji oduševljava kritiku i publiku.


Istovremeno film "Vice", biografski film o Dicku Cheneyju, koji je donio Christianu Baleu Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu, dobio je šest nominacija za BAFTA-u. Novi film Spikea Leeja "BlacKkKlansman", ima pet, a po četiri su dobili spomenuti "Green Book" i nagrađivani "Hladni rat" redatelja Pawela Pawlikowskog.


"Can You Ever Forgive Me?", "Mary Poppins Returns", "Mary, Queen of Scots" i "Stan & Ollie" zaradili su po tri nominacije svaki. Steve Coogan je nominiran za film "Stan & Ollie", dok njegov kolega iz tog filma John C Reilly nije. Moguće da je tome razlog što je Coogan Britanac, no nacionalnost nije pomogla Britanki Emily Blunt da bude nominirana za ulogu Mary Poppins i njezin je film dobio isključivo nominacije u tehničkim kategorijama, njih četiri.


Iznenadio je i što je redatelj Stevea McQueena za svoj film "Widows" dobio samo jednu nominaciju, i to za glavnu glumicu Violu Davis. Izostala je i zvijezda filma "If Beale Street Could Talk" Regina King, iako se priča da bi mogla dobiti nominaciju za Oscara za sporednu glumicu. Ni jednu nominaciju nije dobio film Mike Leigha "Peterloo", dok je kinohit "Black Panther" dobio samo jednu, za specijalne efekte. "Peterloo" je rijekak neuspjeh produkcijske kuće Film4 koja je ukupno dobila 20 nominacija za BAFTA-e, među kojima za filmove "The Favourite", "Hladni rat" i "Widows". BBC Films je dobio četiri nominacije, među kojima je i spomenuti "Stan & Ollie".


Imena nominiranih pročitali su glumci Will Poulter i Hayley Squires. Ovo je prva godina da su uvedena nova pravila Akademije oko različitosti u kategorijama najboljeg debija i najboljeg britanskog filma. To pravilo traži da se popuni broj različitih kvota koje demonstriraju "rad na povećanju prikazivanja zanemarivanih skupina društva" te omogućuju svima jednak pristup i jednake prilike u filmskoj industriji. Tako su u kategoriji najboljeg britanskog filma za BAFTA-u nominirani: "Bohemian Rhapsody", "The Favourite", "Stan & Ollie", modni dokumentarac "McQueen", film Lynne Ramsay "You Were Never Really Here" s Joaquinom Phoenixom i triler "Beast" o serijskom ubojici. Ovaj potonji natječe se i za najbolji britanski debi scenarista i redatelja Michaela Pearcea. Uz njega se natječu Daniel Kokotajlo s "Apostasy" o Jehovinin svjedocima, Chris Kelly s dokumentarcem "A Cambodian Spring" te redateljski timovi iza filmova "Pili" (o oboljelima od HIV-a u Tanzaniji) i drame "Ray & Liz".
Dodjelja nagrada BAFTA bit će održana 10. veljače, a već drugi put će ju voditi glumica Joanna Lumley.


Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike