Novosti
SLAVONSKI POLITIČAR U SAD-U

Dragan Vulin među mladim liderima
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin za nekoliko dana kreće u SAD, na poziv američkog veleposlanstva u Hrvatskoj. Tamo će sudjelovati u međunarodnom programu američkog State Departmenta - International Visitor Leadership program (IVLP), a tema mu je "Trenutna američka socijalna, politička i ekonomska pitanja za mlade lidere Europe".


Zanimljivost je, kaže Vulin, što praktički polaznike bira State Department, na prijedlog svojih veleposlanstava u savezničkim zemljama. Cjelokupan program, u kojemu uz njega sudjeluje još 25 predstavnika iz različitih europskih zemalja, traje tri tjedna, a počinje u ponedjeljak, 14. siječnja, u Washingtonu.


Program se nastavlja u San Franciscu i Oklahoma Cityju, a završni je dio u Orlandu, s tim da sve troškove snosi SAD. "Iznimno mi je drago i počašćen sam pozivom da sudjelujem u tom programu. Smatram da ću time steći jedno novo i izuzetno vrijedno iskustvo, upoznati način funkcioniranja SAD-a i, ono što je možda najvažnije, ostvariti nove kontakte kako u SAD-u, tako i upoznati kolege iz brojnih drugih europskih zemalja. Trudit ću se i vjerujem da ću uspjeti iskoristiti neke od tih kontakata u budućim projektima i suradnjama u interesu Osječko-baranjske županije, kao i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informatičkih tehnologija na kojemu radim", ističe Vulin, uz zahvalu Veleposlanstvu SAD-a u RH i Vladi SAD-a na iznimnoj prilici koja mu je time pružena. I.Bošnjak
POSJET BROJNIM INSTITUCIJAMA U SAD-u
Cilj programa je upoznati se s funkcioniranjem američke države, politikom, socijalnim, ekonomskim i drugim pitanjima. Sudionici će posjetiti brojne institucije i razgovorati s njihovim predstavnicima, a teme su vrlo raznolike - sustav vlasti, uloga saveznih agencija, lobiranje, američka vanjske politike, inicijative za nacionalnu sigurnost, razvoj obnovljivih izvora energije, programi za izbjeglice i imigrante, iskustva inovatora iz Silicijske doline, regionalni gospodarski razvoj, međuvjerski dijalog i najbolji primjeri očuvanja okoliša.
Najčitanije iz rubrike