Osijek
PROTEKLA GODINA U AZILU UDRUGE POBJEDE

Lani udomljeno čak 355 pasa
Objavljeno 8. siječnja, 2019.

Otkako je 2007. godine osječka udruga Pobjede započela s rekonstrukcijom i uređenjem Azila za pse u Nemetinu, cjelokupan sustav spašavanja, udomljavanja i zbrinjavanja pasa, kao i ostalih životinja, na ovim je prostorima počeo znatno bolje funkcionirati. Podrške sugrađana i lokalne vlasti nije nedostajalo, ali članovi udruge Pobjede i brojni volonteri najzaslužniji su za trenutačno odlično stanje, za što su nedavno zavrijedili i cijenjeno priznanje - nagradu "Heroj" zaklade Regica i udruge Prijatelji životinja u kategoriji udruge s najvećim zajedničkim doprinosom zaštiti životinja. Protekla 2018. godina tako je za njih bila iznimno uspješna, a obilježile su ju brojne radne akcije, spašavanja, udomljavanja i intervencije, koje su popraćene izrazito optimističnim brojkama.

- Tijekom prošle godine udomljeno je čak 355 pasa, dok ih je 182 vraćeno kući zahvaljujući ugrađenom čipu, čime se dodatno ističe važnost mikročipiranja, uz, naravno, zakonsku obvezu. S druge strane, izišli smo na ukupno 444 intervencije, a uz pomoć Unikoma i donacija građana kastrirali smo 67 pasa iz socijalno ugroženih obitelji. Nažalost, morali smo podnijeti i 16 kaznenih i prekršajnih prijava za zlostavljanje i zanemarivanje životinja. Naposljetku, zanimljivo je kako smo spasili i 72 životinje koje nisu bile psi, pa se među mačkama, svinjama, janjcima, kozlićima, kokošima, miševima i golubovima pronašao i jedan jelen - otkriva Ivana Crnoja, predsjednica udruge Pobjede, napominjući kako su članovi udruge posjetili 26 škola i vrtića u kojima su djeci održali predavanja o važnosti brige za životinje, a naposljetku su sve te mališane ugostili i u Azilu.

Od "digitalnih" projekata valja izdvojiti i besplatnu mobilnu aplikaciju, u koju je osječka informatička tvrtka COBE uključila sve četveronožne stanovnike Azila, čime se uvelike pomaže pri njihovu udomljavanju. No, iznimno su važni i projekti, odnosno brojne radne akcije za unaprjeđivanje infrastrukture Azila, zbog kojih je boravak popularnih "kerovaca" danas znatno udobniji.

- Grad Osijek i tvrtka Vodovod izveli su nam radove vrijedne 20.000 kuna u okviru kojih su sagrađena tri šahta na mjestima koja su zbog velikih oborina često bila poplavljena. Također, uz pomoć britanske organizacije Dogs Trust izgradili smo sjenicu ispod koje "kerovci" primaju goste, a koja zimi ima funkciju zatvorenog prostora u kojemu zaklon od hladnoće pronalaze štenci i stari psi. Naposljetku, sagradili smo pet novih boksova, izmijenili ograde na postojećih deset dvorišta te započeli projekt izgradnje toplih kućica od termopanela za svih 180 pasa Azila - naglašava Crnoja.

Podsjeća kako uspješna 2018. nikako ne bi bila moguća bez sugrađana koji najbolje vide koliko je daleko Azil u Nemetinu dogurao.

"Od 2019. očekujemo još više, prvenstveno jer želimo razviti višu razinu svijesti cijelog društva, pa i od Grada Osijeka umjesto isključivog investiranja u sanaciju očekujemo hvatanje u koštac s korijenom problema - radom na prevenciji, što bi podrazumijevalo uvođenje obvezne kastracije za sve pse i jaču kontrolu vlasnika pasa, u kontekstu kažnjavanja neodgovornih i onih koji svoje pse ne čipiraju - najavljuje predsjednica udruge Pobjede, naglašavajući kako je svaki udomljeni pas iz Azila zahvaljujući potpori Grada Osijeka cijepljen, čipiran i kastriran, pa udomitelji ne snose nikakve financijske izdatke, samo svojim ljubimcima moraju pružiti dobre uvjete za život i, što je najvažnije, puno ljubavi.

Marko Mandić
POTPIŠITE PETICIJU ZA ZABRANU PETARDI!
Brojne je intervencije udruga Pobjede imala i proteklih blagdana, koje je ponovno obilježila velika upotreba pirotehnike.

- Vjerujemo da mnogim sugrađanima, kao i njihovim ljubimcima, smetaju petarde, što želimo spriječiti peticijom Prijatelja životinja. Naime, poražavajuće je kako se 40 % pasa koji zbog straha od petardi pobjegnu tijekom blagdana, nikada ne vrati kući, jer izlete na cestu ili panično pobjegnu na nepristupačna mjesta - otkriva Crnoja, pozivajući sve da na štandovima udruge Pobjede ili u Azilu potpišu peticiju za zabranu petardi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike