Osijek
MATURANTI NA 2. LABUS ŠKOLI NA FERIT-U

Traže buduće inženjere
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
I u vrijeme zimskih školskih praznika brojni srednjoškolci koji su se odazvali na drugu zaredom LABUS zimsku školu u organizaciji FERIT-a dokaz su da se mladi brinu o svojoj budućnosti te da je u sve većem broju vide u STEM području. Škola je dio stalnog programa popularizacije FERIT-a, a cilj je motivirati učenike za inženjerska zanimanja i upis na neki od takvih studijskih programa na FERIT-u.

- Škola je namijenjena budućim studentima inženjerskih studija, ponajprije učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola, koji razmišljaju o upisu inženjerskih studija kakve nudimo na našem fakultetu, ali i drugima koji žele vidjeti kako svoja srednjoškolska znanja iz matematike i fizike mogu povezati u eksperimentalnom radu te primijeniti u konkretnim inženjerskim zadatcima – kaže dr. sc. Željka Miokvić, voditeljica LABUS-a.

Zimska škola, ističe, specifična je po tome što je tematska, traje četiri dana, i svakoga dana održavaju se radionice o drugoj temi – od mjerenja, krivulja, grafova do primjene vektora u fizici i tehnici.

- U uvodnom dijelu imamo kratak matematički i fizikalni sadržaj, nakon čega se učenici dijele u manje skupine te odlaze u specijalizirane laboratorije gdje odrađuju eksperimentalni dio uz stručno vodstvo djelatnika FERIT-a; nastavnika i asistenata – dodaje Mioković. A na taj se način učenici upoznaju s načinom studiranja ako se odluče za neki od inženjerskih studija FERIT-a – iz prve ruke upoznaju se s instrumentima, eksperimentalnim radom, laboratorijima, prostorima, ali i nastavnicima.

- Ove godine učenici su pokazali izniman interes. Prijavljen je 61 učenik. Prije svega su to gimnazijalci iz osječkih gimnazija, Opće i Prirodoslovno-matematičke, srednje škole iz Donjeg Miholjca i Našica te gimnazije iz Đakova – ističe. Među njima je i Gabrijel Veselovac, maturant iz Donjeg Miholjca koji namjerava upisati Računarstvo.

- Ovo je prilika da vidimo kako izgleda praktični rad, kojega nemamo puno u školi – kaže.
J. Pejaković
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike