Mozaik
"IVO, POČIVAJ U MIRU"

Tisuće suza na pokopu
legendarnog glumca
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
- Ivo se humorom borio protiv svakog problema, a kakav je bio profesionalac, ne treba trošiti riječi - kazao je Navojec

Ivo, počivaj u miru - tim je riječima Ivo Gregurević (1952. - 2019.) jučer ispraćen na vječni počinak iz svoje rodne Donje Mahale, pokraj Orašja (BiH). Na tamošnje groblje Karaula nisu uspjeli stati svi koji su se, sa suzom, došli oprostiti od tog velikog glumca, a duž ceste bili su upaljeni lampioni i postavljeni plakati s njegovom slikom i natpisom "Ivo, hvala ti! Tvoja Donja Mahala i Orašje".


Kolone automobila pristizale su iz cijele Hrvatske i BiH. Uz Ivina sina Marka (40) i rodbinu, na posljednji ispraćaj došli su susjedi, prijatelji, mnogi stanovnici Posavine koji su ga znali samo s filmskog platna i mnoga poznata imena, i to ne samo s glumačke scene. "Ljudski um i duša ne mogu shvatiti tu vrstu odlaska u ovako kratkom roku. Danima pričamo o uspomenama koje ostaju, a ono što je predivno jest to što svaka ta priča završava osmijehom, anegdotom. Ivo se humorom borio protiv svakog problema, znao je svakom svom prijatelju i suradniku olakšati život svojom briljantnom duhovitošću. A o tome kakav je bio profesionalac, ne treba trošiti riječi", rekao je glumac Goran Navojec, dodavši da je Gregurević, kao velik talent, mnogim glumcima bio "otac". Dodao je da bi se Dani hrvatskog firma u Orašju sada mogli zvati po Ivi Gregureviću, koji ih je i oformio.

- Branko Schmidt ne bi bio Branko Schmidt bez Ive Gregurevića. Prvi igrani film u mom životu 1982. snimao sam s njim i Fabijanom Šovagovićem. Oba su umrla na Novu godinu, ja bih Novu godinu ukinuo, dekretom. Moji najbolji prijatelji odlaze na Novu godinu... Moj drugi dom je Posavina, moj najbolji prijatelj je Ivo Gregurević, moj vjenčani kum. Imam čast nositi križ na sprovodu, nadam se da ću ga uspjeti odnijeti - potresen je rekao Schmidt. Julijana Matanović poručila mu je "počivaj u miru", rekavši kako će "Ivo ležati sa svojim prijateljima uz koje je uvijek bio, uz svoju Savu, koju je najviše volio". Među onima koji su na groblju ponijeli lijes bio je i Ivin prijatelj iz Vukovara, branitelj Željko Čorak, kojem "tuga slama srce". "Nije te bilo teško voljeti. Brisao si granice između života i umjetnosti, život si teatralizirao, a teatar živio", rekla je u oproštaju od "dragog Ive" glumica Perica Martinović, glasom na rubu plača.
Sanja Butigan
Institucija hrvatske kulture i duše
Važno je o Gregureviću govoriti, o tome kako je Ivo još davno postao institucija hrvatske filmske, televizijske i kazališne umjetnosti. Institucija hrvatske kulture i duše u njezinu iskonu. Kada je Ivo koračao filmskim setom, ispred kamere je koračao talent sam. Može se reći kako je svaka njegova uloga posebna i blistava škola glume. Precizan u izrazu, savršeno iskren, bolno tužan, nikada dramatičan, uvijek moćan – rekla je u oproštajnom govoru glumica Anja Šovagović Despot. Tamburaši "Dike" otpjevali su Ivinu omiljenu "Milovo sam garave i plave"...
Možda ste propustili...

“PLATIŠ 1 DOBIJEŠ 2 (PUTA 3)”

Rambo objavio tri verzije singla

PRVI EVENT NAKON PANDEMIJE

Kawasaki 3P imaju veliki drive-in koncert

NOVI TERMIN 11. RUJNA 2021.

Odgođeni su i Pipsi na Šalati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LEGENDA SPAGHETTI VESTERNA I AMERIČKOG FILMA

Clint Eastwood slavi 90. rođendan

2

POZNAT PO RADU S BENDOM KISS

Iznenada preminuo gitarist Bob Kulick

3

POZNATO JE KAD U ZAGREB DOLAZI LEGENDARNI BEND

Simple Minds stižu 6. srpnja 2021.