Kultura
OBAVIJEST SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKOG OGRANKA DHK-A

Natječaj za 13. književnu nagradu "Anto Gardaš"
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
OSIJEK - Društvo hrvatskih književnika i njegov Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, raspisuju natječaj za 13. hrvatsku književnu nagradu "Anto Gardaš". Natjecati se mogu nakladnici i autori/autorice prvih izdanja romana ili zbirki pripovijedaka za djecu i mladež, objavljenih u 2018. na hrvatskom jeziku. Nagradu su, na inicijativu osječkog književnika Stjepana Tomaša, 2006. godine osnovali DHK Zagreb i Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, a stalni su pokrovitelji nagrade Ministarstvo kulture, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od tri istaknuta hrvatska književnika ili znanstvenika, objavit će do kraja travnja 2019. odluku o užem izboru za dobitnika, a dobitnika/dobitnicu proglasiti 21. svibnja.


Na natječaj treba poslati tri primjerka knjige na adresu: DHK, 10000 Zagreb, Trg bana Jelačića 7/I, s naznakom - za nagradu "Anto Gardaš", do 15. ožujka. Rezultati natječaja bit će objavljeni u dnevnim novinama, književnim listovima te u elektronskim medijima. Nagrada će biti uručena na posebnoj svečanosti u Osijeku 21. svibnja, na rođendan književnika čije ime nagrada nosi, a sastoji se od povelje i 10.000 kuna.
Dosadašnji dobitnici nagrade su: 2006. Šime Storić za djelo Mačka se uvijek dočeka na noge; 2007. Zvonko Todorovski za djelo Vjetrovi Lampeduze; 2008. Nela Sisarić za djelo Sve zbog pogleda; 2009. Nada Mihelčić za roman Zeleni pas; 2010. Julijana Matanović, Anka Dorić za roman One misle da smo male; 2011. Tihomir Horvat za Pustolovine puha Ocija i djevojčice Tonke; 2012. Branka Primorac za Zvonka Zmaj i Tri kavalira, 2013. Vlado Rajić za roman Ljetovanje s čovjekom koji nije moj tata; 2014. Ivana Guljašević za roman Neprilagođena; 2015. Jasminka Tiha Stepanić, za roman Moja neprijateljica Ana; 2016. Đurđica Stuhlreiter za roman Gašpar i prijatelji i 2017. Melita Rundek za djelo Letači srebrnih krila. N.Vek./D.Kć.
UZ TRUHELKU I TOMAŠA
Anto Gardaš (Agići kod Dervente, 21. svibnja 1938. - Osijek, 10. lipnja 2004.) pisao je romane, bajke, priče, pjesme i igrokaze, a među njegovim pjesništvom ističu se samostalne zbirke haiku poezije. Uz Jagodu Truhelku i Stjepana Tomaša Gardaš je najznačajniji osječki pisac za djecu i jedan od važnih i najčitanijih suvremenih pisaca u Hrvatskoj, lektirski klasik literature namijenjene najmlađima i čitateljima tinejdžerske dobi. Objavio je četrdesetak knjiga, uglavnom za mlađe čitatelje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike