Mozaik
GORAN STJEPANOVIĆ, AUTOR, GLUMAC, KASKADERSKI KORDINATOR I TRENER

Ustrajnim radom sam pomjerio
granice nemogućeg i tako
napredovao u svjetskoj
filmskoj industriji
Objavljeno 9. siječnja, 2019.
Nakon dugo godina kaskaderstva dobio je glumačku ulogu u seriji "Whiskey Cavalier"

Osječanin Goran Stjepanović je autor, glumac, kaskaderski kordinator i osobni trener. Veći dio svoga života proveo je u Osijeku u kojemu se školovao i završio fakultet. Imajući kvalitetno odrastanje omogućeno mu je da izabere pravi životni put.


Od ranog djetinjstva pokazivao je veliko zanimanje za sport koji mu je mnogo pomogao u razvoju osobnosti i vještina. Iako se bavio s više sportova, dvije najveće sportske ljubavi su mu šah i borilačke vještine, od kojih posebno izdvaja Iaido - Art of Samurai Sword i filipinski Kali. Borilačke vještine trenira više od 30 godina. Kao aktivan sportaš u različitim sportovima, uz dugogodišnji trening olimpijskog dizanja utega, educirao se i u fitness treningu te osmislio metodu treninga pod nazivom Total Body Movement i Kick Intensity, koju vodi u svrhu poboljšanja fizičkih sposobnosti osobe i promocije zdravijeg života.


Godine 2005. Goran odlazi u Sjevernu Ameriku te život provodi na relaciji Toronto - Los Angeles - Miami. Ljubav prema umjetnosti približila ga je američkoj filmskoj industriji i počinje raditi kao glumac i kaskader, igrajući u više od 60 filmova i TV serija. Radeći u filmskim produkcijama susretao je važne ljude od kojih je mnogo naučio o filmu.


Uz glumu i kaskaderstvo, ozbiljno se posvetio ulaganju u svoje znanje i osmislio važne vježbe koje pomažu u razvoju posebnih vještina glumaca. Prvo predavanje njegova predmeta "Koreografija i tehnika akcijskih scena na filmu", predstavljeno je na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku - smjer gluma, gdje su se glumci prvi put susreli s ozbiljnim pristupom rada na filmu u akcijskim scenama. Unatrag nekoliko godina aktivno se posvetio pisanju i objavio knjigu o pristupu životu pod nazivom "Životni principi - Pismo za nju".


Ovih dana se Goranu događa veliki preokret u karijeri jer je dobio prvu pravu glumačku ulogu u novoj američkoj seriji "Whiskey Cavalier" studija Warner Bros, čije prikazivanje kreće u veljači na programu ABC. O tome i njegovoj karijeri popričali smo s njim dok se odmara u rodnom gradu.
Iza sebe imaš godine iskustva na snimanjima serija i filmova. Reci nam nešto o svojem najnovijem projektu i kako je došlo do njega.


- U ranoj sam mladosti shvatio da ima mnogo prosjeka, i kako bi ostvario životne ciljeve gdje se zahtjeva vrhunska razina, morao sam nadvladati konstantnost. Na putu tog napretka drago mi je da sam mogao igrati u više od 60 filmova i serija ("Taken", "Pompei", "12 Monkeys", "Regression", "Beauty and the Beast", "Murdoch Mysteries", "Orphan Black", "Bitten", "Nikita" itd.) kao glumac, kaskader i kordinator akcijskih scena. Stjecanjem iskustva u američkoj filmskoj industriji počele su mi se otvarati mogućnosti i u filmovima drugih produkcija (Bollywood, korejska, europske itd). Igrajući s vrhunskim glumcima mogao sam naučiti mnogo o njihovu načinu rada i steći dragocjeno iskustvo u poboljšanju svojih glumačkih sposobnosti, što je rezultiralo i većim ulogama. Nakon nedavno održane audicije na području cijele Europe, izabran sam za glavnu ulogu negativca u jednoj epizodi Warner Bros serije "Whiskey Cavalier", koja se snima u Pragu. U međuvremenu sam radio kao asistent kordinatora za akcijske scene u talijanskom filmu "Se ti abbraccio non aver paura", koji je režirao Gabriele Salvatores (dobitnik Oscara 1991. za film "Mediterraneo"), zatim sam igrao akcijske scene u korejskoj Netflixovoj seriji "Memories of the Alhambra" itd.

Nakon dugogodišnje uspješne karijere kaskadera konačno si dobio pravu glumačku ulogu. Kako se osjećaš i je li ti to ostvarenje sna?


- Iako je igranje u filmovima bio samo san jednog dječaka, znao sam da se može ispuniti jedino marljivim radom, ulaganjem u znanje i vještine te razvojem samodiscipline koja pomaže prilikom svih životnih poteškoća na putu prema uspjehu. Svakodnevni rad na sebi i razvoj dobrih karakternih osobina pomogle su mi kako bi došao do važnih ljudi iz svijeta filma, koji su prepoznali traženu kvalitetu i omogućili mi postati djelom novih izazova. Kako je to bio neizvjestan put u pronalaženju pravih rješenja, ostvareni uspjeh u osobnom razvoju pomogao mi je da ostanem fokusiran i uporan u daljnjem usavršavanju i tako pomjerim granice izvrsnosti.

Što je bilo presudno u ovom tvom uspjehu?


- Može se imati vrhunska kvaliteta, ali ona se ipak ne smatra dovoljnom garancijom za dobivanjem prilike u igranju na filmu. Ali ozbiljan trud, posvećenost i ulaganje čine nas spremnim na mogući izbor koji nam se pruži na audicijama. Ne možemo utjecati na vanjske događaje, ali možemo utjecati na sve ono što napravimo prilikom rada na sebi i tako postanemo još bolji, a to će biti na nekoj razini i prepoznato. Ustrajnim radom sam pomjerio granice nemogućeg i tako napredovao u svjetskoj filmskoj industriji na


intelektualnoj i profesionalnoj razini.
Zbog čega toliko voliš glumu?


- Igrati u filmovima na svjetskoj razini i s vrhunskim stručnjacima omogućava mi promišljanje u prepoznavanju pravog pristupa, koji mi pomaže da ostanem ustrajan i temeljit u svakodnevnom radu. Smatram igranje u filmovima najboljim poslom na svijetu i svaki razvojni segment pokušavam dovesti do savršenstva i tako odigrati na filmu i više nego na zahtjevnoj razini.
Tanja Kvorka
serija
PRIKAZIVANJE KREĆE U VELJAČI
Goran Stjepanović

glumac i kaskader

Može se imati vrhunska kvaliteta, ali ona se ipak ne smatra dovoljnom garancijom za dobivanjem prilike u igranju na filmu.
NE IDE, JER ĆE BITI VIŠE FOTKI
POSVEĆEN BORILAČKIM VJEŠTINAMA
Znanje je stjecao u poznatim svjetskim školama borilačkih vještina, gdje je učio od najboljih instruktora u svijetu: Grand Master Jong Soo Park - Teakwondo, Bas Rutten - MMA, Vladimir Vasiliev - Russian Systema, Goyo Ohmi - Iaido (Art of Samurai Sword) itd. Godine 1993. otvara vlastitu školu borilačkih vještina i postaje član Hrvatske kickboxing reprezentacije s kojom odlazi na 10 WAKO Svjetskih i Europskih prvenstava kao borac, trener i međunarodni sudac. Bio je trener Hrvatske kickboxing reprezentacije (2000 - 2005) i USA taekwondo reprezentacije (2009). U želji za napretkom u posljednje se vrijeme ozbiljno posvetio vježbanju Shaolin Qi Gong-a, najtemeljitijeg zdravstvenog oblika vježbi, s korijenima u drevnoj kineskoj kulturi koji se vježba više od 4000 godina.
Možda ste propustili...

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

Najčitanije iz rubrike