Osijek
AKTIVNI OSNOVCI I UČENICI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE

Na zimskoj školi uče o
važnosti obnovljivih izvora
energije i očuvanja prirode
Objavljeno 7. siječnja, 2019.

Sunce, vjetar, kiša, biomasa i geotermalna toplina obnovljivi su izvori energije i sve važnija okosnica današnjeg modernog življenja u skladu s očuvanjem prirode i okoliša. Znaju to i učenici osječke Elektrotehničke i prometne škole, koji svoja znanja o tom važnom području prenose našim osnovcima na još jednoj zimskoj školi, započetoj u ponedjeljak – i to upravo o temi obnovljivih izvora i promociji njihove upotrebe. Zimska se škola provodi u sklopu projekta "Festival obnovljivih izvora energije: srednjoškolci za osnovnoškolce”, koji se bliži svom završetku.

- Projekt je nasljeđe naših prijašnjih projekata u sklopu "Zelenih vještina za elektrotehniku i strojarstvo" s kojima je naša škola krenula u obnovljive izvore energije. Pokušavamo na različite načine potencirati i učenike i nastavnike prema svijesti da su obnovljivi izvori energije budućnost. Izvore imamo, trebamo ih samo iskoristiti – kaže ravnatelj škole Antun Kovačić, dipl. ing. A ova ih škola itekako koristi.

- Na krovu imamo fotonaponasku elektranu, imamo i bojler za potrošnu toplu vodu, koja se grije preko sunca. Susjedna, Strojarska tehnička škola ima dizalicu topline, gdje se iskorištava geotermalna toplina zemlje, u Slavoniji imamo niz primjera korištenja biomase i drugih izvora energije – kaže ravnatelj Kovačić.

Na zimskoj će školi učenici onima mlađima iz osječkih osnovnih škola kroz radionice i projekte demonstrirati tehnologiju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. U radu će koristiti postojeću opremu solarnog laboratorija te edukacijske komplete o energiji vjetra i pretvorbi energije dobivene u sklopu projekta. Snimit će i promotivni video.

- Na prvoj radionici sudjeluje dvadesetak učenika – polovina su učenici naše škole, koji će biti mentori osnovcima. Pokazivat će im princip rada pripremljenih izvora – kaže profesor Anđelko Janjić, dipl. ing., voditelj edukacije.

Sve što će testirati na novoj opremi s osnovcima učenici će poslije koristiti redovito u nastavi, i to najviše na satu Obnovljivi izvori energije. I osnovci o tome žele znati više.

- O obnovljim smo izvorima energije učili malo na satu Tehničke kulture, a to je danas jako važno jer se na taj način čuva priroda i okoliš – smatra sedmašica OŠ Retfala Eva Getoš, savjetujući kako svi u tome možemo pridonijeti: recikliranjem te korištenjem javnog prijevoza ili bicikla umjesto motornih vozila. J. Pejaković
Srednjoškolci demonstriraju osnovcima tehnologiju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas