Regija
SASTAJU SE VIŠE OD ČETVRT STOLJEĆA

Bistrinčani ne odustaju od “Kraljevskih druženja”
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
BISTRINCI

Nakon višednevnog preobilja blagdanskih stolova koje neizostavno prati i nakupljanje viška kilograma i umor zbog većine vremena koje se provodi u zatvorenom prostoru, Bistrinčani jako dobro znaju koji je najbolji "protuotrov" za ovakva stanja: druženje u prirodi na svježem zraku uz neizostavno konzumiranje domaćih proizvoda iz kućne radinosti netom stiglih iz pušnica i sa tavana... Kako bi sve to objedinili, prije više od četvrt stoljeća nekoliko je obitelji iz Ulice Vladimira Nazora pokrenulo tzv. "Kraljevska druženja" - sastajanja na blagdan sveta Tri kralja na Odmorištu Drava ili kod Svetišta svete Ane u Bistrincima bez obzira na vremenske uvjete, količinu snijega ili pak snagu vjetra. Iz godine u godinu broj onih koji su im se pridruživali bivao je sve veći, pa se tako i ove godine u nedjelju okupio zavidan broj mještana, njih dvadesetak, željnih druženja i dobre zabave uz rijeku Dravu.

Jedan od pokretača i sudionika i ovogodišnjeg druženja, Josip Vučetić, otkriva da su obitelji Jelkić, Rakitovac, Rakmić i Vučetić bili pokretači ovih okupljanja, koja su se dalje nastavljala spontano, bez posebnih poziva ili dogovora, a kako je svatko pozivao i svoje goste, broj onih koji bi ovdje stizali neprestano je rastao. Jer, bez obzira dođu li automobilom, pješke ili biciklom, svi dolaze s istim ciljem - družiti se sa sumještanima u prirodnom okruženju. Uvijek na istom mjestu, uz vatricu, delicije pripremljene na žaru ili u kotliću. Bude tu pjesme, doskočica i zadirkivanja, šetnje kroz obližnju šumu do Drave ili poljskim puteljcima do Jugovače.

- Bilo je godina kada je bilo i pola metra snijega, no to nas nije omelo da održimo tradiciju i pripremimo bivak u prirodi. Kad smo bili mlađi, znali smo zaigrati i nogomet, pa bilo i pola metra snijega ili pada kiša - prisjetio se Josip Rakmić, osobito ponosan na činjenicu što tradiciju koju su oni pokrenuli rado nastavljaju i održavaju i njihova djeca i već druga generacija.

Bude još veselije kada se razdraganom društvu pridruže i iznenađeni slučajni šetači i prolaznici koje rado ponude nekim od svojih specijaliteta, toplih napitaka, kuhanim vinom...

- Važnije od svega nam je da se svi družimo, sve dijelimo i uživamo u svim prigodama. A ova je jedna od najboljih! - poručuju sudionici druženja.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike