Regija
PROJEKT “KAP DOBROTE” ZA TRI TISUĆE KORISNIKA

Druga podjela namirnica
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
Paketi su prilagođeni dobi korisnika, a vrijednost projekta je 2,9 milijuna kuna
VUKOVAR

Humanitarna udruga Duga iz Vukovara predstavila je u listopadu prošle godine projekt "Kap dobrote", koji je sufinanciran sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, u sklopu druge faze poziva.

Ova je udruga široj javnosti najpoznatija po pokretanju socijalne samoposluge, koja u Vukovaru funkcionira više od četiri godine, a cilj je projekta "Kap dobrote" ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane ili osnovne materijalne pomoći. Duga je za sredstva aplicirala uz potporu Grada Vukovara i Grada Iloka te općina Bogdanovci, Tompojevci, Trpinja, Borovo, Lovas, Negoslavci i Tovarnik, pa se četiri vrste paketa, ovisno o dobi korisnika, dijele na području tih jedinica lokalne samouprave.

Tamara Mikulić, predsjednica Duge, najavila je kako će polovicom ovoga mjeseca početi drugu podjelu paketa za korisnike u Vukovaru, a idući će mjesec uslijediti podjela za korisnike u Iloku i općinama koje su aplicirale.

- Projektom je obuhvaćeno ukupno oko tri tisuće korisnika, podjela za Vukovar će početi 14. siječnja i pripreme su u tijeku. Ovim smo projektom osigurali hranu za korisnike naše socijalne samoposluge, a posebno mi je drago što smo se uspjeli povezati i s drugim udrugama, poput udruga Leptirić i Paloma te udrugom koja okuplja umirovljenike, čiji članovi udovoljavaju kriterijima i sukladno tome dobivaju pakete - pojasnila je Mikulić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 2,9 milijuna kuna, s tim da su paketi prilagođeni dobi korisnika pa se jedni odnose na djecu do 4 godine, drugi na djecu od 5 do 15 godina, treći su za korisnike do 65 godina te posljednji za starije od 65 godina.

Mikulić ističe kako paketi sadrže više proizvoda u odnosu na one koje redovito dijele iz donacija u socijalnoj samoposluzi, na zadovoljstvo organizatora i krajnjih korisnika.

- Kod nas nema velikih gužvi jer ljudi znaju radno vrijeme samoposluge i dolaze kada im najviše odgovara. Bilo bi neodgovorno kada bismo odredili samo jedan termin za podjelu paketa jer bi korisnici bili prisiljeni dugo čekati u redu, što ne želimo - poručila je.

Socijalna samoposluga u Vukovaru skrbi o približno 600 obitelji, s tim da taj broj u zimskim mjesecima bude i veći, s obzirom na to da nastoje pomoći umirovljenicima kojima plaćanje grijanja predstavlja velik problem ako imaju male mirovine. Prema riječima predsjednice Duge, u ovom trenutku imaju dovoljno prehrambenih namirnica, no kronično im nedostaje higijenskih potrepština. Korisnici samoposluge pripadnici su svih generacija, ali u posljednjih je godinu dana sve više samaca i umirovljenika.

Količina pomoći koju dijele ovisi o donatorima i ljudima dobre volje koji im pomažu, a Mikulić kaže kako, uz rijetke iznimke, većina velikih tvrtki ne šalje donacije na istok Hrvatske.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike