Mozaik
PRIREDBE U SLATINI PROŠLE GODINE

Mnoštvo žanrova: Od sevdaha i rocka do tambure i klapske pjesme
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
Tijekom 2018. nastupili su Zrinka Posavec, Nina Kraljić, Dora Vestić, Damir Kedžo, Igor Delač, Let3, klapa Puntamika, Šokci…

Skladatelj suvremene glazbe svjetskog ugleda i počasni građanin Slatine Milko Kelemen godinama je uvjeravao hrvatsku i svjetsku glazbenu javnost da u umjetničkom svijetu nema više vrijednih metropola i manje vrijedne provincije, i da je njemu jednako važna izvedba njegovih djela u Beču i Londonu, kao i u njegovoj rodnoj Slatini, ili ratom opustošenom Voćinu.

Skladatelj je doista uspio kroz Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena i suradnju s njegovom direktoricom Jadrankom Srdoč dovesti u Slatinu ugledne svjetske glazbenike, hrvatske glazbene umjetnike i velike orkestre. Potvrdio je tako da i manji gradovi u određenom trenutku i za određeno područje umjetnosti mogu biti metropole. Tako je Slatina kroz dvadesetak godina na određeni način postajala glazbena metropola kada je riječ o ozbiljnoj, suvremenoj glazbi. Ali u području zabavnoglazbene estrade nešto slično dogodilo se samo u jednoj godini. Tri su najznačajnije višednevne manifestacije koje svojim programima pomažu građanima zaboraviti životne teškoće. Prva je Slatinsko ljeto, koja od prošle godine nosi naziv „etoLjeto“, druga je obilježavanje obljetnice prvog spomena imena Slatine u povijesnim dokumentima, koja se obilježava 1. rujna, i u dane oko tog datuma, a treća je Prosinac u Slatini. I dok su programe tih manifestacija ranijih godina popunjavale najvećim dijelom udruge, škole i vrtići, uz poneki koncert poznatijega glazbenog imena ili sastava i nedjeljne nastupe lokalnih glazbenih skupina, prošle godine Slatinčani doista nisu mogli reći „ništa se u gradu ne događa“. Uz brojne vrijedne domaće entuzijaste, u gradu su gostovala i poznata imena hrvatske estrade.

Dora dvaput
Led je probila sve popularnija Zrinka Posavec koja je održala koncert sa svojim sastavom Domaći. Bilo je to prvo događanje novoimenovane slatinske manifestacije „etoLJeto“, premješteno iz središta grada na vrh jednog od sjevernih papučkih obronaka iznad grada, na zaravan pored Vidikovca između slatinskih vinograda. Svojim izuzetnim glasovnim sposobnostima, ponesena pljeskom i glasnim odobravanjem oduševljene publike, Zrinka je pjesmom povela Slatinčane na nezaboravnu glazbenu turneju Slavonijom, Međimurjem, Dalmacijom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.

Jedina pjevačica koju su Slatinčani imali privilegij slušati dva puta tijekom prošle godine bila je Osječanka Dora Vestić. Na prvom nastupu tijekom "etoLJeta" glasom i klasičnom gitarom pratio ju je George MxGigi, odnosno Juraj Padovan, a na drugom, božićnom nastupu, pjevala je uz klavirsku pratnju Mislava Pavina. Oba nastupa bila su za pamćenje, skladbe pomno odabrane i vrhunski izvedene. Doznali smo da Dora planira preseljenje u Zagreb, da želi okupiti vrhunske glazbenike i osnovati vlastiti band s kojim će dalje graditi uspješnu glazbenu karijeru. Strogo vodi računa o publici, nastojeći svoj doživljaj pjesme prenijeti na slušatelje.

U Slatini je nastupio i Summer Session Band Slavonia, skupina izvrsnih glazbenika koji se tek povremeno okupe i nastupe zajedno. Zasvirali su doista iskusni glazbenici, oni koji mogu „na prvu“ zasvirati skupa. Na taj korak odvažili su se Fikret Balić (Slatina, gitare), Dejan Kostadinović (Osijek, bubnjevi), Matej Podgoršćak (Osijek, vokal), Alen Kovačević (Požega, klavijature), Marko Rušnov (Samobor, saksofon) i Antonio Krupilnicki (Osijek, bas). Sjajni glazbenici, majstori improvizacije, inače su aktivni u renomiranim bendovima, Dejan, Matej i Antonio članovi su osječke glazbene skupine Lira, Marko svira u Požeškom Big Bandu, a Alen u osječkom Twist Offu.

„Najslavonskiji“ štih slatinskom etoljetu donio je osječki tamburaški sastav Šokci. Na primi je bio Ivan Ličanin zvani Lika, na basprimu drugom Leon Mikić, na basu Siniša Đukić, na kontri Siniša Đurković, na čelu Ivan Arambašić, a na basprimu frontman i pjevač Tomica Đukić. Šokci su u Slatini pokazali kako se glazbeni sastav profesionalno odnosi prema svojim obvezama. Oni su pripremili opremu i instrumente, odradili tonsku probu i zasvirali u točno zakazano vrijeme, premda su prijeteći oblaci najavljivali nevrijeme. Jaka kiša nakon 40-ak minuta prekinula je njihov nastup i uživanje ljubitelja u pravoj tamburaškoj glazbi i slavonskoj pjesmi.

Kandidat za Porina
Glavni koncert u višednevnom obilježavanju Dana grada Slatine, na središnjoj pozornici u Parku 136. slatinske brigade održao je Damir Kedžo, svestrani pjevač koji kaže da je oduvijek znao da će se baviti glazbom i da će biti pjevač. Povremeno se bavi glumom i kazalište je njegova velika ljubav, ali ipak najveće mu je zadovoljstvo biti na sceni i pjevati. Posebno je ponosan na svoje nominacije za Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu, što je zasigurno svakom pjevaču najveća čast. U Slatini je izjavio da mu je najveći gušt u poslu kojim se bavi mogućnost nastupati u mjestima u kojima još nije nastupao i vidjeti dijelove Hrvatske koje još nije imao prilike vidjeti. Slatina je bila jedno od tih mjesta.

Koncert zadarske klape Puntamika bio je među najposjećenijim zabavnim programima u Slatini. Voditelj klape, pjevač i jedan od autora pjesama koje izvode Denis Maričić Dendo, ispričao nam je kako je nastala njihova najpopularnija pjesma Oči boje lavande. Bilo je to sjećanje na prelijepe oči jedne Sanje iz Osijeka, koje je slučajno zapazio na zadarskoj plaži Puntamika. Nikad ih kasnije nije vidio, ali je sebi obećao da će Sanji napisati pjesmu. Klapa može pjevati a cappella, može i uz glazbenu pratnju, a članovi kažu da je najvažnije da uživaju u tome što rade. U Slatini su htjeli da bude svega, da na određeni način predstave svoj Zadar.

Niz božićnih, ali i drugih pjesama, u okviru Adventskog sajma na „pozornici“ glazbenog paviljona pjevala je Nina Kraljić, apsolutno zasluženo najljepši glas Hrvatske. Pratili su je sjajni glazbenici, gitarist Miro Gugić i udaraljkaš Marko Šturman. Nina je svojim nastupom potvrdila da svi njeni dosadašnji uspjesi predstavljaju temeljito i promišljeno građenje jedne velike glazbene karijere. Potvrdila je također da od prvih javnih nastupa nije promijenila stil, da pjeva kombinaciju popa i etna s određenom vrstom elektronike. Nina je tada izjavila da se mijenjaju eksperimenti kroz muziku i da ona ne želi biti konstantno ista, ali njezin stil je isti, to je njen autentični znak i jako voli tu kombinaciju etna i popa.

Ali ni to nije sve, na slatinskim pozornicama nastupili su Igor Delač i Aura bend, Učiteljice, Suhopoljski tamburaši, osječki band Mile Goes Jezzy, riječki Let 3, osječki Suzette, đakovački tamburaški sastav Strossmayer, osječki Slatki kolač, slatinska Čista petica… I prošle godine održan je festival alternativne glazbe Lakestock, Festival slatinskih talenata, Međunarodna slatinska smotra folklora, nastupili su mladi slatinski glazbenici, a niz božićnih koncerata održali Gradska glazba Slatina, Gradsko pjevačko društvo Zrinski, Vokalno-instrumentalni sastav Slavis, učenici Glazbene škole Milka Kelemena, crkveni zborovi…

Petar Žarković
Koncert zadarske klape Puntamika bio je među najposjećenijim zabavnim programima u Slatini
Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike