Kultura
IZAŠAO NOVI BROJ E-ČASOPISA ARTOS

O jučer kroz danas u sutra
Objavljeno 8. siječnja, 2019.
OSIJEK

U 8. broju e-časopis Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Artos) potpuno se okrenuo studentima kao skorašnjoj budućnosti. Usmjerenost Artosa prema studentima potvrđuje Artosov "otruli stol" oko kojega su se prvi put okupili studenti i profesori, progovorivši o umjetnosti za mlade i mladima u umjetnosti. Tema broja je 50 godina od mitske 1968. koju autori tekstova kritički promatraju iz perspektive današnjice s mišlju na sutrašnjicu. Na brojna pitanja o tome u tekstovima pokušali su odgovoriti Žarko Puhovski, Zlatko Kramarić, Vladimir Stojsavljević, Krešimir Nemec, Maja Đurinović, Marijan Krivak i Tatjana Ileš.

Još jedna tema, opremljena crno-bijelim fotografijama, obraća se današnjici iz perspektive važne, svježe i suvremene, no studentima nedovoljno poznate, prošlosti. Jasmin Novljaković oblikovao je temu o poljskom alternativnom kazalištu koje su 70-ih stvarali poljski studenti. Artos u ovom broju čitateljima predstavlja pionirske korake hrvatske art terapije (Mia Janković Shentser, Jelena Kovačević i Krunislav Stojanovski). S istom idejom na engleskom je objavljen i zanimljiv rad studentice poslijediplomskog studija na Vytautas Magnus University u litvanskom Kaunasu, Egle Luksaite. Društvo joj u rubrici eseja prave tekst Ivane Validžić. Analizu hrvatskog krimića u vrijeme tranzicije piše Igor Gajin. Vrijedan doprinos glazbenoj pedagogiji je tekst Amira Begića i Roberta Tešanovića, a zanimljiv uvid u živote na putu tradicionalnih putnika lutkara donosi Katarina Kolega. Broj zatvaraju dva prikaza knjiga, nešto čemu se u domaćoj periodici nezasluženo smanjuje prostor. D.Kć.
Pedeseti rođendan Davora Bobića
Profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i jedan od najizvođenijih domaćih skladatelja Davor Bobić 2018. proslavio je 50. rođendan s nizom domaćih i inozemnih izvedbi i praizvedbi svojih djela, stigavši do poprilično nevjerojatne brojke od preko tristo izvedbi. Usmjerenost na studente pokazao je u razgovoru njegov prvi dio posvetivši upravo njima. U intervju s dekanom Rider University, Borisom Vilićem, govori se o izuzetno važnoj temi – online učenju, što će vrlo brzo postati sastavni dio i našeg visokog školstva.
Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike