Regija
UDRUGA OBITELJI S OSAM I VIŠE DJECE

Bore se za status majke odgojiteljice i pomažu 163 obitelji
Objavljeno 7. siječnja, 2019.
Državne institucije im baš nisu naklonjene jer nisu veliki glasački stroj pa im ne pomažu ni materijalno ni zakonima, kaže Trbuk
VINKOVCI - Na inicijativu danas pokojnog svećenika iz Slavonskog Broda Marka Majstorovića i Antuna Trbuka, sadašnjeg predsjednika udruge, u kolovozu 1999. osnovana je Udruga hrvatskih brojnih obitelji 8+. Registrirana je na razini cijele Hrvatske, ali zbog skromnih financijskih mogućnosti nisu mogli djelovati na području cijele države već su se orijentirali na Slavoniju, odakle je i većina obitelji s osam i više djece koje su u Udruzi. Udruga je osnovana s ciljem da se brojne obitelji povežu, razmjenjuju iskustva, potpomažu se i zajedno nastupaju prema državnim institucijama kako bi ih pridobile za donošenja i provođenja zakona u demografskom oporavku.
Ženi dati izbor
- Državne institucije nam baš nisu naklonjene jer nismo velika glasačka mašina, tako naše nastojanje da dječji doplatak postane pravo djeteta, uvođenje statusa majke odgojiteljice koji bi, prema našem prijedlogu, dobila majka koja rodi četvero i više djece i za svako rođeno dijete dobije tri godine radnog staža kad ono postane punoljetno te da svaka majka koja je rodila četvero i više djece, kad djeca postanu punoljetna, ima pravo na mirovinu nije naišlo na razumijevanje. To nije zanimalo vladajuće, a kojekakve mjere na papiru za njih su "jako zanimljive". No svi zaboravljaju kada pričaju o demografskom izumiranju naše domovine da je ipak majka ona koja donosi novi život, i da je njezina sigurnost u odgoju djece i u starosti na prvom mjestu. Dao Bog da vladajući to shvate. Nismo mi protiv toga da žena radi, da je zaposlena, nego da se ženi omogući izbor, hoće li raditi ili biti kod kuće uz djecu i biti financijski nagrađena jer odgaja buduću radnu snagu za svoju domovinu – kaže Antun Trbuk, predsjednik Udruge 8+, i sam otac osmero djece, dodajući kako udruga okuplja 163 obitelji.

Članom udruge postaje se tako da se uputi zamolba i objašnjenje zašto se želi biti njezinim članom, prikupe potrebni dokumenti i pošalju na ured udruge koji se nalazi u Vinkovcima, u Ulici Mije Brašnića 2a, a volonteri udruge posjetit će obitelj i utvrditi njezinu stvarnu socijalnu sliku.

Najpotrebnija hrana
- Naši su članovi iz svih dijelova Slavonije, većinom su to socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu podmiriti sve potrebe za svoju obitelj i zbog toga im je potrebna pomoć. Naša najbrojnija obitelj je obitelj Ružice i Josipa Vukašinovića iz Velike, koji imaju 16 djece. Djelovanje udruge je poglavito podjela humanitarne pomoći koju dobivamo iz Njemačke, u čemu nam pomaže naša velika zagovarateljica, Jadranka Cigelj, koja koordinira humanitarnu pomoć za našu udrugu i predsjednica je Međunarodnog društva za promicanje ljudskih prava Cro Igfm. Najpotrebnija nam je hrana, ali nemamo lobi koji bi nas podupirao u velikim tvrtkama tako da hranu možemo samo sanjati. Pomoć dobivamo uglavnom iz Njemačke, a povremeno pomogne Carina robom koju su oduzeli. Već deset godina vodimo majke i djecu na otok Prvić kod Šibenika, na zasluženi odmor u trajanju od sedam dana. Nekada uspijemo dobiti malo novaca, no većinom sami podmirujemo troškove boravka, a naš dragi don Božo Škember prima nas radosna srca, imali mi dovoljno novaca ili ne – kaže Trbuk i podsjeća kako su 2017. pokrenuli humanitarnu akciju "Za siguran dom" za obitelj sada pokojnog Branimira Iličića, koji je bolovao od raka na mozgu, a obitelj je trebala u roku od dva tjedna isplatiti ostatak stambenog kredita ili se iseliti iz kuće. Udruga je pokrenula humanitarnu akciju kako bi prikupili novac za isplatu kredita, mediji su pomogli i akcija je uspješno okončana - obitelj je ostala u kući, a i banka je otpisala kredit.

- Skladišni prostor imali smo u Vođincima, ali nam je u podmetnutom požaru 2013. izgorjela nova odjeća i obuća za djecu, koju smo dobili od Carine. Sada nam je skladište u privatnom prostoru - zaključuje Antun Trbuk i apelira na pomoć dobrih ljudi dobrim ljudima.

Miroslav Flego
Mole za pomoć obitelji Klapirić iz Vođinaca
- Lani smo pokrenuli akciju “Pravo na dostojanstvo” za gradnju kuće obitelji Klapirić iz Vođinaca gdje je dvoje bolesne djece i otac invalid, a živjeli su u kućici od 15 kvadrata. Kuću smo pokrili, voda je provedena, struja će uskoro, borimo se za vanjsku stolariju, za žbukanje, za unutrašnju stolariju, za kupatilo, za podove, pa molimo dobre ljude neka pomognu i omoguće obitelji Klapirić dostojan život. Za Advent smo proveli akciju za baku kojoj je požar uništio kućanske aparate i prikupili smo gotovo pet tisuća kuna. Redovito dijelimo humanitarnu pomoć u odjeći, obući i drugim potrepštinama - kaže Antun Trbuk.
POVEZIVANJE
“Udruga 8+ osnovana je s ciljem povezivanja brojnih obitelji, poglavito duhovnog, želimo pomoći da prežive teško vrijeme odgoja i školovanja djece, u stambenom zbrinjavanju i dati časno mjesto majkama koje su svoj život posvetile odgajanju novih ljudi”, navodi se na službenoj stranici udruge.
Redovito dijelimo humanitarnu pomoć u odjeći, obući i drugom. Sponzore nemamo, kaže Antun Trbuk
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike