Regija
SATNICA ĐAKOVAČKA DIŽE KREDIT ZA ZGRADU S ORDINACIJAMA

Općina liječnicima nudi besplatno zemljište i sve komunalije
Objavljeno 7. siječnja, 2019.
SATNICA ĐAKOVAČKA - Općina Satnica Đakovačka priprema se za prve liječnike i njihove ordinacije na svome području pa kreće u gradnju višenamjenske zgrade u centru svog općinskog središta, gdje bi bila smještena ordinacija s liječnikom opće prakse, zubna ordinacija, ljekarna i prostori za rad Općine. Najavljuje to načelnik Željko Šimić, pozivajući se na županijski raspored, županijski ključ po kojem Satnica Đakovačka, kaže, ima pravo na liječnika opće prakse i zubnu ordinaciju. Za potrebe gradnje višenamjenske zgrade Općina planira podići kredit, prvi otkako ta jedinica lokalne samouprave djeluje.

- Preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj planiramo podići kredit od pet milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 1,75 posto i rok otplate od pet godina - kaže Šimić o financijskoj strani ovog projekta kojim lokalnom stanovništvu žele podići životni standard osiguravanjem liječničke usluge.

- Naši mještani liječniku idu u Đakovo, a na pregled kod zubara, čujem, čekaju i po šest mjeseci, odlazeći stomatologu u Đakovo, Semeljce…. - kaže načelnik Šimić. Višenamjensku zgradu s prvim ordinacijama u tom kraju Općina planira zgotoviti za godinu i pol do dvije.

- Želimo što prije osigurati uvjete za dolazak liječnika u našu općinu, u njezina dva naselja. Želimo privući mlade liječnike k nama, da tu ostanu i živjeti, pa će im Općina ponuditi besplatno zemljište, "numeru", i plaćene sve komunalije da tu grade kuću. Za besplatno zemljište Općina će im ponuditi općinsko zemljište u ulici Šumski put u Satnici Đakovačkoj. Jer, u dva naša naselja nema takvog kadra, nema uopće liječnika opće prakse. Odavde je samo jedna zubarica i radi u Tenji. Možda bi se uz ovakvu ponudu za rješavanje stambenog pitanja i ona vratila raditi ovdje - kaže načelnik Šimić.

Za podizanje kredita pri HBOR-u Općina Satnica Đakovačka u iščekivanju je pozitivnog mišljenja Ministarstva financija.

Inače, ova je općina za 2019. godinu usvojila nikad veći proračun – plan je napuniti općinsku blagajnu s 29 milijuna kuna, u što je ubrojen i kredit za višenamjensku zgradu, planirane dotacije i dr. Osim što dovođenjem prvih liječnika u svoj kraj satnička Općina želi osigurati liječničku skrb za svojih 2150 stanovnika, ona računa i na dolazak stanovnika iz okolnih mjesta, pogotovo onih koji do svojih sela prolaze kroz Satnicu Đakovačku.

– Računamo da bi s njima ordinacija liječnika opće prakse u Satnici imala čak i do 7000 pacijenata - procjenjuje Šimić.

Preseljenjem u novu zgradu u Ulici braće Radić, prekoputa crkve, prostor u društvenom domu gdje službe Općine sada djeluju, najavljuje Šimić, bit će ustupljen udrugama. S. Župan
Počinju radovi na zgradi za prvi dječji vrtić
Danas, u ponedjeljak, 7. siječnja, počinju radovi na zgradi u centru Satnice Đakovačke, a koju je Općina kupila od Pan-Trgoprometa. Njezinom rekonstrukcijom Satnica Đakovačka dobit će svoj prvi dječji vrtić, a sredstva za to povukla je iz Mjere 4, tip operacije 7.4.1. Programa ruralnog razvoja. Riječ je o 2,8 milijuna kuna, a intenzitet potpore je svih 100 posto. Ova sredstva satnička Općina povukla je iz prvog natječaja za operaciju 7.4.1., a kojoj je cilj podizanje kvalitete života u ruralnim područjima i kroz mrežu vrtića, vatrogasnih i drugih domova itd. Načelnik Šimić kaže kako će kapacitet vrtića biti 25 - 30 djece, koja će u vrtić krenuti u rujnu. U jednoj smjeni radit će vrtić, u drugoj predškola.
U istoj zgradi bit će prva ordinacija liječnika opće prakse i zubna ordinacija, ljekarna i prostori Općine
Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike