Kultura
POKOPAN NA VISU

Na Lovrincu ispraćen J. Fiamengo
Objavljeno 6. siječnja, 2019.
SPLIT - Poštovatelji i prijatelji na splitskom groblju Lovrinac posljednji put su se oprostili od pjesnika, književnika, novinara i akademika Jakše Fiamenga, koji je umro u 73. godini, 27. prosinca 2018. godine. Lijes s posmrtnim ostacima odvezen je do splitske gradske luke, odakle je trajektom prevezen na Vis, gdje je u subotu, 5. siječnja, u poslijepodnevnim satima Fiamengo pokopan u rodnoj Komiži.

Glazbenik Zlatko Stipišić Gibonni za Fiamenga je rekao kako je bio veliki pjesnik kojeg se najbolje može upoznati kroz njegove pjesme. "Fiamengo je bio veliki čovjek i veliki pjesnik", istaknuo je Gibonni. Glazbenik i skladatelj Tomislav Mrduljaš poručio je kako je Fiamengo "sve zadužio." "Fiamengo će zauvijek ostati upisan u povijesti dalmatinske pjesme i našeg svijeta koji voli tu pjesmu", rekao je Mrduljaš. U svojim oproštajnim govorima pjesnici Miki Bratanić i Siniša Vuković istaknuli su iznimno veliku važnost Fiamengove pjesničke riječi, a Vuković je naglasio da je Fiamengo bio "zadnji bard dalmatinske poezije". U Splitu će se u ponedjeljak, 7. siječnja održati komemoracija. Jakša Fiamengo umro je u prošli četvrtak ujutro u splitskom Domu za stare i nemoćne.

Rođen je na Komiži, na otoku Visu 1946. godine. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, a prvu zbirku pjesama "Pred obećanom zemljom" objavio je 1966. godine, dok je prvu samostalnu zbirku "More koje jesi", objavio dvije godine kasnije.

Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju, u kontaktu je s krajolikom u kojem je bitan motiv more. Radni vijek proveo je kao novinar. Do umirovljenja 2009. godine radio je u Slobodnoj Dalmaciji, a bio je i urednik nekoliko časopisa. Nagradu za životno djelo u novinarstvu dobio je 2014. godine. O Fiamengu je 2004. godine HTV snimio dokumentarni film "Čovik od riči".

Pisao je knjige za djecu, a autor je tekstova mnogih klapskih i drugih dalmatinskih pjesama, među kojima su najpoznatije "Piva klapa ispo‘ volta", "Nadalina", "U prolazu", "Infiša san u te", "Promenade", "Ja sam pjesma", "Karoca gre", a za tekstove pjesama osvojio je dvije nagrade "Porin" za životno djelo 2002. i 2007. te tiražne “Zlatne ptice” Croatia Recordsa.

D.Kć.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA “MEĐUDJELOVANJA” VEDRANA KARADŽE TABULOVA

Rad je i za autora bio iznenađenje

MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA HRVATSKOG JEZIKA I KULTURE

Priče i pričanja u školi na Prviću

U IZLOŽBENIM DVORANAMA KNEŽEVE PALAČE U ZADRU

Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISTAKNUTI HRVATSKI POVJESNIČAR I ARHIVIST

Umro akademik Petar Strčić

2

HNK U ZAGREBU SVEČANO ĆE OBILJEŽITI ZAVRŠETAK SEZONE

Od Evite do Harryja Pottera

3

IZLOŽBA SIGMARA POLKEA DO 18 RUJNA U MSU-u

Meandriranje boje koja sama nalazi put na papiru