Mozaik
NOVO IZDANJE DALLAS RECORDSA

Paraf dobio antologiju: četverostruki CD box-set "Sabrana djela 1976.-1987"
Objavljeno 6. siječnja, 2019.

Nakon više od 40 godina od nastanka grupe i prvih snimaka autorskoga materijala, Paraf dobiva svoju antologiju, četverostruki CD box-set "Sabrana djela 1976.-1987".


Radi se o jednom od najiščekivanijih diskografskih projekata na ovim prostorima, s obzirom na to da su Parafi jedini od relevantnih glazbenih formacija iz razdoblja punka i novog vala koji dosad na CD formatu nemaju zabilježen bar dio svoga stvaralaštva. Box-set grupe Paraf konačno na CD-ovima donosi sve originalne snimke koje su inicijalno objavile dvije ljubljanske diskografske kuće početkom osamdesetih godina. Također, box-set sadrži dosad neobjavljeni četvrti album "Paraf Live" sa snimkama uživo realiziranima 1985. i 1986. godine. "Sabrana djela 1976.-1987." sadrže sva tri studijska albuma Parafa: "A dan je tako lijepo počeo", "Izleti" i "Zastave", u njihovim originalnim oblicima te album uživo "Paraf Live". Na studijskim albumima kao bonusi nalaze se oba singla Parafa "Rijeka/Moj život je novi val" te "Fini dečko/Tužne uši". Također, kao bonus prvi album uključuje singl-verziju "Narodne pjesme" te prvi put kultnu skladbu izvođenu samo na koncertima "Goli otok". Na drugom albumu "Izleti" nalaze se alternativne i demoverzije pjesama s albuma snimljene uživo. Bonusi s albuma "Zastave" uključuju alternativne verzije istih skladbi iz drugoga studijskoga sessiona te glazbu originalno snimljenu za dokumentarne filmove, kao i nedovršeni demo nikad objavljene skladbe "Platno široko".


Booklet na 72 stranice uključuje fotografije banda, kao i kronologiju, bilješke Ivana Moleka i Velida Đekića te intervju koji je Bojan Mušćet vodio s originalnom postavom banda. Objavljivanje sabranih djela Parafa ima funkciju bilježenja važnog dijela kulturne baštine jer su Parafi ključno utjecali na glazbena zbivanja nekadašnje države. Krajem 1970-ih i u prvoj polovini 1980-ih inaugurirali su i kreirali prekretnicu u poimanju i prakticiranju popularne glazbe kao i njezine uloge u društvu. Bili su među prvim punk-pojavama izvan Velike Britanije, a uz ljubljanske Pankrte ukorak su slijedili globalni glazbeni prevrat koga su vodili Sex Pistols i The Clash.


Posebno je velik njihov utjecaj na ono što danas poznajemo kao riječku rock-scenu. Parafi su ključna pojava punk i novovalne eksplozije u gradu, a uz djelovanje toga banda nastala je bogata scena, nadovezali su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, strip-crtači, golem broj novih glazbenih sastava i svi drugi koji su obilježili propulzivnost riječkoga novovalnog naraštaja. Parafi su sve to uspjeli dvaput, s dvije postave - prvom koja je iznjedrila punk na području bivše Jugoslavije i drugom koja je na istom području definirala novovalne post-punk idiome.
"Paraf - Sabrana djela 1976.-1987." može se naći u fizičkoj i digitalnoj prodaji na iTunesu, Deezeru, Spotifyu, a CD box-set može se naručiti preko webshopa shop.dallashop.dallas.si. T.K.
ZASLUŽNI ZA ATRIBUT ROCK GRADA RIJEKE
Rijeka ima atribut rock-grada i zbog snažnoga djelovanja naraštaja glazbenika iz šezdesetih godina. No, punk s Parafom kao predvodnikom najzaslužniji je za dobivanje takvoga atributa s obzirom na demokratičnost njegovih oblika pojavnosti: s punkom i novim valom glazbene ideje prezentirale su se na svakome koraku, ušle su duboko u pore grada i regije. Novi val i punkerski pokret obilježili su Rijeku više nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj i nekadašnjoj Jugoslaviji, a posljedice ’subkulturne revolucije’ osjete se i dandanas.
Možda ste propustili...

INTERVJU NAKON OPERACIJE

Mick Jagger: Osjećam se dosta dobro

PREDSTAVLJEN FESTIVAL TRAMINCA NA PRINCIPOVCU

Moći će se kušati i najbolja vina s Decanterova natjecanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRUĆI PLESNI SPEKTAKL U OSIJEKU

Tropska plesna priča za prvih 25 godina Feniksa

2

FOO FIGHTERS U PULI

Odlučili pomoći radnicima Uljanika

3

JEDAN OD TROJICE ČIJU HRABROST POKAZUJE SERIJA “ČERNOBIL”

Jedan od junaka, inžinjer
Oleksij Ananenko, danas
živi od 2.750 kuna mirovine