Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Češnjak je najbolji prirodni lijek protiv prehlade i virusa
Objavljeno 7. siječnja, 2019.
Češnjak u kombinaciji s medom može pomoći u liječenju doslovce svake bolesti

Češnjak (Allium sativum) poznat je kao hrana, ali i kao lijek već više tisuća godina. Iz najstarijih spisa, spomenika i priča vidi se da su ga koristili Feničani, Židovi, Babilonci, Perzijci, stari Grci, Rimljani, Egipćani, Kinezi i Hindusi...

O hranjivim i ljekovitim svojstvima češnjaka uglavnom se mnogo zna, a u prošlosti su mu pridavane čak i čarobne osobine u borbi protiv uroka, vještica, zlih čini i vampira. Češnjak je jednogodišnja zeljasta biljka s lukovicom (korijenom) u zemlji i stabljikom (s listovima) visine do metra. U našim krajevima dostupan je za prehranu tijekom cijele godine.

Korisni sastojci
Ispitivanjima je ustanovljeno da češnjak sadrži oko 200 aktivnih tvari, u koncentriranom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, premda se u prehrani koriste cvijet, stabljika i listovi. Češnjak se koristi sirov, kuhan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.

Kinezi su od daleke prošlosti spravljali mnoge lijekove na bazi češnjaka. U našoj narodnoj medicini češnjak se smatra univerzalnim lijekom za mnoge bolesti. Češnjak je postao univerzalni narodni začin, sirotinjska hrana i preventivni lijek. U narodu je lijek za sve, u njega se ima veliko i nepokolebljivo povjerenje. U vrijeme raznih epidemija tifusa, kolere, kuge, dezinterije, gripe i uopće kad god se javljao veliki pomor naroda od zaraznih bolesti, uvijek je kao preventivno i ljekovito sredstvo preporučivan i svakodnevno upotrebljavan, prije svega, češnjak. Kao lijek koristi se sirov ili kuhan, ali i kao dodatak jelima. Osim toga, sok od češnjaka koristi se za spravljanje tinktura, premaza ili obloga. Postoje tablete i kapsule češnjaka, pa ih mogu koristiti i osobe koje ne vole okus i miris češnjaka. Češnjak ima dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje, tako da se uspoređuje s najboljim antibioticima. Oblozi od češnjaka povoljno djeluju protiv čireva, otvorenih rana (posjekline i ogrebotine), bradavica, gljivičnih infekcija kože i mnogih kožnih bolesti. Češnjak povoljno djeluje na kožu, dišne organe, živce, želudac, crijeva, krvne žile i imunološki sustav. Treba voditi računa o tome da češnjak zajedno s visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjene nuspojave, pa se u slučaju paralelnog uzimanja tih lijekova treba savjetovati s liječnikom. Ljekovita moć češnjaka i meda odavno je dokazana. Kad se unose u organizam, mogu pomoći u liječenju doslovce svake bolesti. Češnjak djeluje preventivno na razvoj malignih bolesti, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava kolesterol i krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca, potiče rad jetre, bubrega i prostate. Rame uz rame s ovom riznicom zdravlja stoji med: čudesni eliksir iz pčelinjih proizvoda koji krijepi organizam, jača i čisti krv, liječi plućne bolesti...

Bolji od aspirina
Za češnjak vrijedi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Njegov najvažniji sastojak je ahoin, čiji efekt je bolji od djelovanja aspirina. U češnjaku se nalazi i adenozin koji također djeluje protiv zgrušavanja krvi, i to ne samo preventivno, nego ima sposobnost rastvaranja već formiranih ugrušaka. Redovnom primjenom potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni tlak i masnoće u krvi. Odličan je antioksidans, pa štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala.

Dokazano je da ima pozitivan utjecaj na rad želuca, a ima i citostatičko djelovanje. Općenito, povoljno utječe na imunološki sustav, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama. Jedan je od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv Escherichije koli i stafilokoka. Konačno, koristi se kod bronhitisa, sprječava gripu, a vanjskom primjenom može ublažiti i reumatske bolove.J.Kn.
Kako ga jesti?
Dovoljno je dnevno pojesti dva do tri češnja češnjaka kako bi se postiglo njegovo antitrombotičko djelovanje. Može se jesti kuhan ili sirov, važno je da ga jedete svaki dan. Dosta je efikasniji ako ga zgnječite negoli izrežete, jer se gnječenjem oslobađaju enzimi i alicin koji prelazi u ahoin. Kuhanjem se također oslobađa ahoin i najbolje je kuhati ga s rajčicom, ili drugim namirnicama koje oslobađaju kiselinu. Ako izgnječen češnjak prelijete s malo votke i ostavite nekoliko dana da stoji nepokriven, tako će se osloboditi dosta ahoina. Na tome se zasniva ruski narodni lijek za čišćenje krvi. Popularna grčka salata oslobađa dosta ahoina, jer se kod nje gnječen češnjak miješa s feta sirom i maslinovim uljem.
Bogat je vitaminima i mineralima:

adenozin

biljna vlakna

aminokiseline

alicin

biljne masti

vitamin A

vitamin B1 i B2

vitamin C

željezo

enzimi

jod

eterična ulja

kalij

kalcij

selen

sumpor

fosfor



Pomaže pri liječenju bolesti i tegoba: akne, alergijski rinitis, apopleksija, arteroskleroza, astma, bolesti srca i krvnih žila, bolesti usta i dišnih organa, bronhitis, prehlade i gripa, glavobolja, gljivične infekcije, grčevi, gubitak koncentracije, depresija, dječje gliste, difterija, dijabetes, zatvor, infekcije mokraćnih puteva, impotencija, infarkt, kandida, kašalj, kolera, mnoge vrste raka, moždani udar, natečeni limfni čvorovi, neplodnost, nervoza, nesvjestica, poremećaj metabolizma, povišeni krvni tlak, poremećaj elastičnosti krvnih žila, povišena razina kolesterola i triglicerida, potištenost, premorenost, problemi s vidom, problemi s probavom, problemi s jetrom i želudcem, problemi sa žuči, problemi sa živcima, problemi s pamćenjem, problemi s cirkulacijom, proljev, povećana prhut i opadanja kose, razdražljivost, reguliranje šećera u krvi, simptomi starenja, skleroza, smanjenje apetita, sprječavanje ugrušavanja krvi, stenokardija, stabiliziranje crijevne flore, tifus, tromboza, tuberkuloza, herpes, kronični umor...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike