Zdravlje
HIV

Više zaraženih u istočnoj Europi
Objavljeno 7. siječnja, 2019.
Pretprošle je godine u zemljama istočne Europe evidentirano više od 130.000 novih slučajeva zaraze HIV-om, što je najviša stopa dosad u toj regiji, a u zapadnoj Europi broj novih slučajeva se smanjio, podatci su Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).U zemljama Europske unije i Europskoga gospodarskog prostora 2017. evidentiran je manji broj novozaraženih HIV-om, no u izvješću se ističe da je to uglavnom posljedica smanjenja broja novozaraženih od 20 posto u odnosu prema 2015. među homoseksualcima. U Europi je virusom HIV-a zaraženo oko 160.000 osoba, podatci su ECDC-a i regionalne podružnice Svjetske zdravstvene organizacije.

"Teško je govoriti o dobrim vijestima kada ponovno imamo godinu s neprihvatljivo velikim brojem novozaraženih", rekla je ravnateljica regionalnog ureda WHO-a Zsuzsanna Jakab. Podsjetila je da je u svijetu danas HIV-om zaraženo 37 milijuna ljudi.Pozvala je vlade i zdravstvene radnike da ozbiljno shvate te podatke.

Europsku regiju WHO-a čine 53 zemlje, a u njima živi oko 900 milijuna ljudi. Oko 508 milijuna živi ih u 28 zemalja članica EU-a plus Island, Lihtenštajn i Norveška.U zajedničkom izvještaju stoji da je jedan od razloga perzistencije HIV-a u europskim državama to što se bolest kod mnogih zaraženih prekasno dijagnosticira, što znači da su dotad virus prenijeli mnogim partnerima, a sami su u odmakloj fazi bolesti. U izvješću se navodi i to da je u europskoj regiji puno više zaraženih muškaraca. U 70 posto novih slučajeva evidentiranih u 2017. novozaražene osobe muškog su spola.Od početka epidemije AIDS-a, 1980-ih, više od 77 milijuna ljudi u svijetu zarazilo se HIV-om.

Gotovo polovina, oko 35,4 milijuna, umrla ih je od posljedica AIDS-a.H
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike