Regija
POSLODAVCI S MORA PO RADNIKE U SLAVONIJU

Već se traže kuhari, konobari, slastičari, plaće će biti i do 20 posto veće
Objavljeno 5. siječnja, 2019.
Gotovo svi poslodavci, uz veće naknade, sezoncima nude besplatan smještaj i hranu
VINKOVCI - Poslodavci, predstavnici hotelijerskih kuća s mora, sve ranije pohode kontinentalni dio, posebice istok Hrvatske, u potrazi za sezoncima i već godinama preko kontinentalnih područnih ureda. Tako je vinkovački Područni ured HZZ-a organizirao već osam posjeta poslodavaca koji traže sezonske radnike za turističku sezonu 2019. Kako bi što bolje odgovorili zahtjevima poslodavaca i kvalitetnije uskladili ponudu i potražnju radnih mjesta, HZZ od studenoga do veljače provodi anketiranje među nezaposlenima o njihovim namjerama i spremnosti za rad na morskim destinacijama. Dan poslova u turizmu za slavonske županije održava se 18. siječnja u Osijeku pa vinkovački podružni ured tog dana organizira prijevoz zainteresiranima.


No već sada se neslužbeno zna kako su poslodavci spremni za zanimanja kuhara, konobara i slastičara ponuditi veće plaće i za 10 do 20 posto, a uz to sezoncima gotovo svi nude besplatan smještaj i hranu. U prošloj godini od siječnja do rujna, u Hrvatskoj su najviše bili traženi kuhari, pomoćni kuhari, konobari i pomoćni kuhari, spremačice, recepcioneri, trgovci, čistači i druga zanimanja u području usluga smještaja i pripreme i služenja hrane te trgovine na veliko i malo. U tom je razdoblju bila potreba za 23.652 sezonskih radnika u Hrvatskoj, a zaposleno ih je nešto manje, 22.144, što ukazuje da nedostatak sezonskih radnika nije značajan i zabrinjavajući.
Prema podacima Područnog ureda Vinkovci, koji pokriva i Županju i Otok, u 2018. s ovog je područja bilo zaposleno 1317 sezonaca, i to najviše na jadranskoj obali u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Na poslovima sobarice bilo su zaposlene 164 osobe, na konobarskim poslovima 153 osobe, kao pomoćni kuhari 125, pomoćni konobari 115 osoba, a na poslovima čistača zaposleno je 108 osoba. S evidencije Područnog ureda Vinkovci sezonski je posao u prošloj godini pronašlo 98 kuharskih radnika, 93 kuhara i 57 prodavača, dok su 102 osobe zaposlene u proizvodnji, a 35 u poljoprivrednim sezonskim poslovima.
Miroslav Flego
Turistička sezona sve je duža - nakon rada na moru, sezonci odlaze u zimovališta
U vinkovačkom Područnom uredu kažu kako, osim u turizmu, sezonci rade i u drugim djelatnostima, najviše u građevinstvu i poljoprivredi. Poznato je, također, da većina sezonaca nakon završetka ljetne sezone i posla na moru odlazi raditi iste poslove u zimovalištima. Ohrabrujuće je što iz godine u godinu turistička sezona počinje sve ranije, a završava sve kasnije, pa se i smanjuje broj mjeseci u godini kada sezonci nemaju posla. Uz to, HZZ poslodavcima nudi mjeru stalnog sezonca kako bi radnike mogli zadržati i u mjesecima kada su turistički i ugostiteljski objekti zatvoreni ili rade smanjenim kapacitetom. U HZZ-u zaključuju na temelju usporedbe podataka unazad nekoliko godina kako se u 2019. potražnja za sezonskim radnicima neće značajnije mijenjati, a to znači da oko 23 tisuće nezaposlenih može očekivati posao. U 2018. u turizmu i pratećim djelatnostima radilo je 150 tisuća radnika, od čega 15 tisuća sezonaca.
Najčitanije iz rubrike