Svijet
NAKON NAJAVE UKIDANJA GRANICE IZMEĐU KOSOVA I ALBANIJE

U Srbiji drže da se stvara “velika Albanija”, koja je opasnost za cijeli EU
Objavljeno 5. siječnja, 2019.

Nakon što je Priština preustrojila svoje sigurnosne snage u Vojsku Kosova, pa još bez ikakve ozbiljnije reakcije međunarodne zajednice, i nakon što je KFOR pojasnio kako nema mandat razoružati novoformiranu vojsku, što su tražili (i čemu su se nadali) srpski dužnosnici, novi šok za Srbiju uslijedio je posljednjih dana prošle godine kada je najavljeno ukidanje albansko-kosovske granice.

Od kada su albanski i kosovski premijer, Edi Rama i Ramush Haradinaj, najavili zajednički nadzor granice između Albanije i Kosova, a do ožujka potpuno ukidanje granične crte, u Srbiji i dužnosnici i obični ljudi doživljavaju to kao stvaranje "velike Albanije", koju spominju "kao glavni cilj" od prvog dana proglašenja neovisnosti Kosova i kao veliku opasnost ne samo za Srbiju nego za cijelu Europu. Sinkronizirana akcija dvaju premijera, pišu Večernje novosti, provedena je uoči Nove godine, kada je prvo Haradinaj objavio kako "granice između Kosova i Albanije više ne postoje“, a nastavio Rama i u novogodišnjoj čestitci poručio da će ubrzo biti "obrisane međe i s Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom“ i "sve to opravdao šengenskim načelima koja već postoje u EU-u". Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prije nekoliko dana izjavio je kako je za njega to očekivani potez kojim Kosovo želi ojačati svoju poziciju u nastavku dijaloga, ali nije ulazio u detalje, dok premijerka Ana Brnabić drži kako se Priština pokušava "izvući na inicijativu koju je upravo predsjednik Vučić stavio na stol".

- A to je da imamo jednu carinsku uniju, da imamo povezani Balkan zbog gospodarskog rasta, razvoja, mira, stabilnosti, drukčijeg prosperiteta. No, to je smiješno tvrditi u trenutku kada Priština uvodi takse na robu iz Srbije i BiH. Jer ne možete govoriti kako ste s jedne strane za ne političko, nego ekonomsko brisanje granica, a s druge strane dižete barijere prema Srbiji i BiH - rekla je srpska premijerka. U Srbiji ipak najviše zabrinjava što se u povodu toga nije oglasila Europska unija, pa "ni mlakom reakcijom".

- U Bruxellesu se nisu upalili alarmi ni nakon upozorenja predsjednika Aleksandra Vučića da je plan Prištine cijelu međunarodnu zajednicu dovesti pred svršen čin - prvo će ukloniti granice između Kosova i Albanije, a zatim i ukinuti besmislene takse na srpsku robu i onda će reći kako su spremni pregovarati, ali s drukčije pozicije - pišu Večernje novosti, a politički analitičar Dragomir Anđelković drži kako "ovakvo ponašanje zahtijeva reakciju ne samo EU-a nego svih članica Vijeća sigurnosti" te upozorava kako se Srbija mora tome suprotstaviti i "makar na sjeveru uspostaviti što brže svoje institucije i pomoći srpskom narodu da se organiziraju za obranu, kako i ti dijelovi ne bi sutra potpali pod vlast ‘velike Albanije‘".

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin kaže kako će "ta ista ‘velika Albanija‘ zapaliti cijeli Balkan, zlo nema granice i ne može se zaustaviti", te zavapio prema EU-u: "Ili je zaustavite ili preuzmite odgovornost za zlo koje će donijeti." Zbog novonastale situacije Vulin najavljuje kako bi Vučić i Srbija trebali "redefinirati svoju politiku prema EU-u", zbog "dvostrukih mjerila koje primjenjuje prema Srbiji, i zato što ne reagira na stvaranje ‘velike Albanije‘".

Dragan Marković Palma kaže da "brisanje granica između Kosova i Albanije predstavlja stvaranje ‘velike Albanije‘ i EU na to može imati samo jedan odgovor, a to je prekid svih odnosa s Tiranom i Prištinom" i dodaje kako "Rama to radi jer je suočen s velikim problemima u svojoj državi, a Haradinaj jer je budući klijent Specijalnog suda za ratne zločine".
Miroslav Flego
Portal Demostat predlaže rješenje Kosova prema modelu dogovora za Sjevernu Irsku, koja je dobila specijalni status
Motivi Srbije
Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović zabrinut je zbog izostanka reakcije EU-a, pa je nakon sjednice Ureda za koordinaciju službi sigurnosti, na kojoj je tema bila aktualna situacija Kosovu, upitao sebe i nazočne što bi EU učinio kada bi Srbija izbrisala granicu s Republikom Srpskom.
Najčitanije iz rubrike