Novosti
MLADEN MADJER PROMIJENIO KLUB

Bandićev saborski klub dobio i 13. člana, HSS poslao prijavu Uskoku
Objavljeno 4. siječnja, 2019.

Kako je zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić i najavljivao, njegov je saborski klub postao bogatiji za još jednog člana. Novi je prebjeg u redove Kluba BM 365 Mladen Madjer, dosadašnji član Predsjedništva HSS-a i predsjednik koprivničko-križevačkog županijskog odbora te stranke.


‘‘Kako smo prije desetak dana sumnjali da će se tako nešto i dogoditi te smo raspolagali s informacijama o navodnim teškim koruptivnim kaznenim djelima, još proteklog tjedna predsjednik HSS-a Krešo Beljak osobno je Uskoku prijavio cijeli slučaj‘‘, stoji u priopćenju HSS-a, u kojemu ta stranka izražava nadu kako će neovisne državne institucije taj slučaj promptno istražiti te "tako dokazati da za ovu državu još uvijek ima kakve-takve nade". Treba podsjetiti i kako Madjer mandat koji obnaša zapravo nije sam izborio, nego je u Saboru zamjena za zagrebačkog župana Stjepana Kožića.


Predsjednik Bandićeva saborskog Kluba Robert Jankovics pozdravio je taj prelazak te potvrdio kako je Madjer time prešao i u vladajuću većinu. "Ono oko čega naš heterogeni klub ima čvrst stav jest da podržava premijera Andreja Plenkovića, a to je uvjet bez kojeg se u ovom klubu ne može biti", izjavio je. Madjerov prelazak nazvao je novim dokazom da Bandićev klub radi "dobar posao". "Nakon što je priopćio namjeru da pristupi našem klubu mi smo telefonski razgovarali s našim članovima, prihvatili smo ga, te će od zasjedanja 15. siječnja raditi u našem klubu", najavio je Jankovics, dodajući kako je pravo pitanje zašto je Madjer napustio HSS. "Koji su problemi unutar te stranke o kojima hrvatska javnost razgovara više od godinu dana, od odlazaka Branka Hrga do Marijane Petir. Na ta pitanja bolje će odgovarati HSS nego mi", kaže Jankovics.


Treba napomenuti i kako se već neko vrijeme nagađa da će Bandićev klub uskoro imati i 15, ili čak 16 zastupnika, ali navodno neće inzistirati na rekonstrukciji Vlade kojom bi svoju stranku nametao kao glavnog partnera HDZ-u. Iako Bandić zapravo sada "kontrolira" 13 saborskih zastupnika, Madjer postaje službeno 12. član njegovog Kluba zastupnika. Naime, nezavisni zastupnik Željko Lacković, koji u Saboru zamjenjuje upravo Bandića, formalno je napustio Klub zbog financiranja na lokalnoj razini, iako pri glasovanju slijedi Bandićeve želje.


Ministar uprave Lovro Kuščević ocijenio je da se Uskok ne treba baviti povećanjem Bandićeva Kluba, jer u demokratskom društvu zastupnik ima pravo "izabrati i podržati najbolje, a to je sasvim sigurno većina". Kuščević smatra da se tu ne radi o izigravanju volje birača. Ocijenio je sasvim normalnim da će savjesni zastupnici, ako stranke ne ispunjavaju svoje programe i ne rade u interesu birača, "a HSS je recimo jedna od takvih", napustiti takvu politiku i podržati onu koja zaista radi za dobrobit građana. Upitan bi li tako govorio da se osipanje događa HDZ-u, odgovorio je da bi se sigurno zabrinuli kada bi kvalitetni ljudi odlazili iz HDZ-a. Ocijenio je i da je ta stranka dobila, a ne izgubila, kada su iz HDZ-a otišli Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, upitan kako vidi buduću suradnju s Bandićevim Klubom, odnosno hoće li mu s rastom broja zastupnika rasti i apetiti, rekao je kako "nema naznaka za to". "Mi smo za sada dobro surađivali sa svim našim koalicijskim partnerima i uvjeren sam da će tako biti i dalje", izjavio je Jandroković. Ponovio je kako nema naznaka da će netko tražiti rekonstrukciju Vlade, niti ima potrebe za tim. Nije želio ulaziti u razloge zbog kojih se zastupnici odlučuju prijeći Bandiću. "Ne bih vam znao, to morate pitati njih, ali s obzirom na rast toga broja, već sam zabrinut da bi gospodin Bandić mogao prestignuti čak i HDZ", našalio se, dodajući kako ne zna zašto se najavljuju prijave Uskoku, ali da je to pitanje za one koji vode te stranke. Ni u oporbi nisu složni oko toga - dok SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić smatra da tu nema posla za Uskok, nego više za "nešto što se zove politički i životni moral", predsjednik Mosta Božo Petrov kaže da bi se time obvezno trebale pozabaviti institucije, ali da "u jeku svih ovih afera možemo vidjeti da je mantra ‘neka institucije odrade svoj posao‘ prošlo završeno vrijeme". I.Bošnjak
Robert Jankovics rekao je kako je pravo pitanje zašto je Madjer napustio HSS
Možda ste propustili...