Novosti
PRIMJENA SMANJENE STOPE PDV-A

Meso i riba jeftiniji do 5 kuna po kilogramu, pelene i do 12 kuna
Objavljeno 4. siječnja, 2019.
Analiza nove ponude u trgovinama i ljekarnama upozorava na uštedu u potrošačkim košaricama

Porezna reforma u Republici Hrvatskoj 2016. godine počela je dobivati konkretan zakonodavni okvir, da bi zaživjela početkom 2017., kada je u okviru prvog kruga reforme porezno rasterećenje iznosilo 2,3 milijarde, a u drugom krugu, 2018. godine, rasterećeno je dodatnih 1,3 milijarde kuna. Dosadašnji, najveći, treći krug porezne reforme, koji sa sobom nosi paket devet zakona i rasterećenje od tri milijarde kuna, započeo je s prvim danom 2019., a hrvatske građane posebno je razveselio jer, između ostaloga, uvodi znatno nižu stopu PDV-a na meso, voće, povrće, ribu i jaja, kao i na popularne bezreceptne lijekove.


Naime, Vlada RH je u ovom krugu reforme smanjila porez na dodanu vrijednost s 25 na 13 posto na pojedine namirnice i higijenske potrepštine, a građani će od sada plaćati samo pet posto PDV-a za lijekove koji se izdaju bez recepta. Tako je znatna ušteda u potrošačkim košaricama već postala očita na tržnicama jer su se mali trgovci odmah prilagodili novoj reformi, dok su i trgovački lanci naglasili kako su niže maloprodajne cijene brojnih proizvoda za kupce pripremili još u prosincu. No, prava sniženja počela su tek posljednjih dana, pa tako iz Kauflanda javljaju kako su u njihovim poslovnicama snižene cijene više od 130 vrsta svježeg mesa i ribe, oko 20 vrsta jaja, više od 50 vrsta pelena te više od 150 različitih vrsta voća i povrća. S druge strane, snižene cijene 2000 proizvoda pojavile su se i u Lidlu, gdje je, primjerice, kilogram svinjskog buta prije iznosio 40-ak kuna, a sada stoji 36,15 kuna. Zelena jabuka, delišes, idared i jonagold ondje se mogu pronaći za 7,22 kune, kupus je ondje jeftiniji za više od dvije kune, a jaja su s 15 kuna u paketu od deset kuna snižena na 12,64 kune. Gotovo jednaka cijena paketa od 10 jaja može se pronaći i u Konzumu, a tamo je i svinjsko carsko meso s 29 kuna "palo" na 26.21 kunu po kilogramu, dok je kilogram junećeg buta pojeftinio za sedam kuna i sada iznosi 57,85 kuna. Napomenimo, Konzum je također, sukladno poreznoj reformi, snizio cijenu gotovo 2000 artikala, koje je na svojim policama naglasio oznakom "Niži PDV", a Spar je cijene 1500 proizvoda smanjio više od 9.6 posto.


Cijena mlijeka, ulja, brašna i toaletnog papira nigdje se nije drastično mijenjala, ali su pelene, kao što se krajem 2018. godine i najavljivalo, znatno pojeftinile, pa se paket od 52 Pampers pelene, koji je prije iznosio 124,99 kuna, sada može pronaći za 112,99 kuna u Konzumu, za 114,22 kuna u drogerijama, dok kombinacija sniženog PDV-a i akcijske cijene u Sparu takav paket donosi za samo 89,99 kuna. Upravo iz nove ponude mesnice u Sparu očito je kako je smanjenje PDV-a popratila cijena mesa i ribe, koja se snizila od četiri do pet kuna po kilogramu: svinjski but je prije stajao 40 kuna, a sada 35,99, svinjski kotleti su bili 39 kuna, a sada 33,39, carsko meso je iznosilo 29 kuna, sada 25,99, pastrva je bila 40 kuna, a sada 35,90, dok je šaran prije iznosio 30, a sada je 26 kuna.
Naposljetku, treći krug porezne reforme mnogo donosi i na području bezreceptnih lijekova, za koje Hrvati godišnje potroše oko 800 milijuna kuna, pa je uz pojeftinjenje analgetika, kapi za nos i lijekova za prehladu, potrebno izdvojiti i manje novca za tradicionalne biljne, odnosno homeopatske lijekove. Iako su se popularni analgetici poput Lupoceta, Andola, Aspirina i Caffetina već neko vrijeme plaćali uz samo 5 posto PDV-a, početkom 2019. je pojeftinio i Neofen, koji se sada, ovisno o vrsti i pakiranju, može dobiti za četiri do pet kuna jeftinije. Operil kapi za nos sada su jeftinije za šest kuna, Prospan za 6,50 kuna, a od homeopatskih lijekova može se izdvojiti Bronhostop, kojemu se cijena snizila za čak desetak kuna. Na kraju, gotovo svi bezreceptni lijekovi, kojima je cijena prije iznosila više od 50 kuna, sada su znatno sniženi, što dokazuju i tražene Linex tablete, koje su sada jeftinije za gotovo 13 kuna.


Marko Mandić
bez iznimki
NIŽE CIJENE SU U SVIM TRGOVINAMA
13

kuna jeftinije je pakiranje Linex tableta
12,64

kune je nova cijena paketa od 10 jaja u pojedinim supermarketima
800

milijuna kuna godišnje Hrvati potroše na bezreceptne lijekove
Najčitanije iz rubrike