Kultura
SIJEČANJSKI POPUST DONOSI ČETIRI PREDSTAVE

Klasike vole i mladi!
Objavljeno 4. siječnja, 2019.
Sve četiri večeri predstave počinju u 19 sati, cijena ulaznice je 30 kuna

Staklena menažerija nešto je što sam još od akademije imala potrebu raditi i okušati se u tkanju samozatajne Laure. Za nas glumce upravo su takvi likovi veliki izazov. Svako igranje donese nam nešto novo u odnosu na nas i na publiku, tako se i ja trudim osvježiti Lauru preispitivanjima pojedinih replika. Projekt je za mene kao mladu glumicu došao baš u pravi trenutak, iako sama najava da igramo ovu predstavu za mene i kolege stvara pozitivno uzbuđenje - sretna je i zadovoljna mlada Matea Marušić, članica ansambla vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić" koju, kaže, veseli 'gostovati' u rodnom Osijeku. Upravo ovu predstavu konačno može pogledati i osječka publika i to u sklopu Siječanjskoga popusta HNK u Osijeku.
- Predstava od premijere 30. listopada do sada prolazi vrlo uspješno i drago mi je da takav klasik odlično prolazi i kod mlađe i kod nešto starije ublike. Za sada su nam poznata gostovanja u Gavelli 22. siječnja, čemu se zaista jako veselim te dan poslije u Dubravi, a najavljeni su također Sisak i Karlovac - poziva publiku Matea.
U HNK-u od 2006.
Ovu je kod publike popularnu manifestaciju HNK uveo još 2006., i od tada redovito nudi nekoliko naslova prema pristupačnoj cijeni od 30 kuna. Tijekom godina koncept se nije mijenjao, samo su nekih sezona bili pod nazivom Hitovi u siječnju.
- Nakon bogatog prosinca i atraktivnih i rasprodanih programa, popunjenog kazališta, gostovanja po županiji, dolazi mjesec u kojem je u gradu manje događanja, uobičajeno su svima plići džepovi, kako se to kaže, nakon blagdana i dočeka - napominje Dina Begović, pomoćnica intendanta za poslove propagande i marketinga.
Sada već tradicionalni popust u siječnju otvara vinkovačka produkcija svima poznate Staklene menažerije, dramskoga majstora Tennesseeja Williamsa, u režiji nepogrješivoga Dražena Ferenčine. Priča je to o od strasti uzavrelom američkom Jugu koji se malograđanski obuzdava lažnom moralnošću konzervativizma, o posesivnoj majci Amandi (Areta Ćurković), i ludoj kćerki Lauri (Matea Marušić), o neviđenim lažima o sreći koja samo što nije došla, koja samo čeka poziv na rasulo. Poput menažerije porculanskih životinjica u prašnjavim vitrinama. Riječ je o sjajnoj priči, dramskom klasiku koji je svoga autora trajno uzdignuo iznad mora prosječnih. Gostovanje je u utorak, 8. siječnja, u 19 sati.
Dan poslije slijedi još jedno gostovanje, ovaj put Kazališta Virovitica Seks i rublje. Produkcija s kojom virovitički teatar, čije je mjesto u repertoaru HNK itekako važno, kaže Dina Begović, dolazi u pohode vješt je spoj komedije i drame, a počiva na sjajnom tekstu kanadske dramatičarke Michele Riml. Protagonisti ove duodrame o za današnje prilike dugovječnom braku supružnici su koji su putem odavno ostali bez ružičastih naočala i pokupili frustracije, strahove, tuge i sitna zamjeranja. Predstava kojom suvereno vladaju glumci Vlasta i Igor Golub, koji su i privatno u još dugovječnijem braku, mogla bi tako nositi i naslov Bračno krstarenje. Ovu izvrsnu, doista osvježavajuću predstavu, režijski potpisuje mlada Lea Anastazija Fleger koja je rezultatom što ga je polučila itekako opravdala povjerenje što joj ga je ukazalo Kazalište Virovitica. U to se uvjerite i sami 9. siječnja, u 19 sati.
Za kraj spremaju dvije domaće poslastice, dva naslova s Noćne scene, napominje Dina Begović: Zoološku priču Edwarda Albeea i Ručni rad Jean-Claudea Danauda.
Suptilna priča
Siječanjski defile predstava prema povoljnim cijenama u kategoriji domaće produkcije otvara suptilna, duboko nesretna priča o ljudskoj samoći Edwarda Albeea Zoološka priča, u režiji Miroslava Čabraje koju na sceni bez uvijanja i bez patetike (koja tuzi niti ne treba), nose Aleksandar Bogdanović i Vladimir Tintor. Duodramu koja je na Noćnoj sceni HNK u Osijeku premijerno izvedena u travnju 2017., moći ćete pogledati, njome proniknuti u jednu od najvećih boljki suvremenosti u petak, 11. siječnja, u 19 sati. Naslov je to koji nije igrao neko vrijeme, a prošle je godine odigran samo dva puta, pa će se sigurno mnogi veseliti što ju imaju prigodu pogledati i to prema uistinu povoljnoj cijeni.
HNK u Osijeku u siječnju svojoj vjernoj publici donosi i vlastite produkcijske uspješnice prema itekako prihvatljivim cijenama. Ovoga siječnja na rasporedu je Danaudova crna komedija Ručni rad (Un ouvrage de dames), u režiji Ivana Lea Leme, u kojoj publiku naizmjenično do suza nasmijavaju i istinama šokiraju prpošne, majstorske Jasna Odorčić, Anita Schmidt i Ljiljana Krička Mitrović. Ova dramska minijatura o ženama koje su sve shvatile i sve kazuju bez zadrške, na rasporedu je u subotu, 12. siječnja, u 19 sati.
U budućnosti bi manifestacija mogla doživjeti neke promjene, najvjerojatnije terminske, ali i sadržajne, najavljuje Dina Begović, jer su svjesni da brojna kazališta u ovom terminu imaju kolektivne godišnje odmore, pa su ograničeni u izboru predstava. Žele to napraviti na najbolji mogući način, na zadovoljstvo publike, jer se unaprijed raspituju za naslove i ulaznice.
- Mi rano počnemo s promidžbom, pa svi stignu nabaviti ulaznice. Svi preferiraju gostujuće predstave i nastojimo im to i ponuditi - zaključuje Dina Begović.

Narcisa VEKIĆ

CARMEN U SIJEČNJU
S obzirom na to da ju publika nije ni jednom mogla pogledati u prosincu, iz opravdanih razloga (omiljeni i rasprodani Orašar, kao i popularni i zanimljivi Novogodišnji koncert), ne čudi što su tri siječanjske izvedbe (17., 19. i 21., u 18 ili 19 sati) Bizetove Carmen gotovo rasprodane. Ulaznice su se tražile već u studenome, odmah nakon premijere. U naslovnoj je ulozi sve tri večeri Marija Joković, narednika Don Joséa utjelovit će Domagoj Dorotić, toreador Escamillo je Dalibor Hanzalek, a seoska djevojka Micaëla bit će Katarina Toplek. U veljači će zavodljivu ciganku pjevati Gordana Kalmar, kao i 1. ožujka.

Uskoro premijernu publiku očekuje i Koncert klasične glazbe (25. i 26. siječnja), na kojem će orkestrom ravnati maestro Filip Pavišić, a 22. veljače premijera je veličanstvene Shakespeareove tragedije Othello, s Aleksandrom Bogdanovićem u naslovnoj ulozi, dok će Desdemonu igrati Ivana Soldo Čabraja. Režija je u sigurnim rukama Damira Zlatara Freya.

Nakon dugo vremena na repertoaru u veljači je i Bajadera.
SCHMIDT: Igrale smo i u zatvoru
- Predstavu smo premijerno izveli prošle godine baš za Dan žena. Taj datum nije uopće bio slučajan, jer Ručni rad Jean-Claudea Danauda sjajno govori o životu i borbi za preživljavanje žena u današnjem, općenito jakom muškom svijetu i okruženju. Redatelj Lemo voli žene, razumije njihove emocije i zna ih s nama prenijeti na scenu. Nama je pravi užitak igrati tu crnohumornu i brutalno istinitu komediju. Predstava ima buran život, od toga da smo igrale u dvorištu osječkoga zatvora, do sudjelovanja na festivalima u Umagu (Zlatni lav) i Zagrebu, na Bobijevim danima u produkciji Histriona, svaki put pred oduševljenom publikom - kaže Anita Schmidt koju gledamo u ulozi glupače Sophie.

Uistinu izvrsnu crnu komediju gledamo u prijevodu Višnje Machiedo. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimograf Marko Marosiuk, za glazbu je odgovoran Zvonimir Dusper - Dus, a svjetlo je oblikovao Tomislav Kobia.

Partnerice Aniti Schmidt na sceni su Jasna Odorčić kao Udovica, čudovište te Ljiljana Krička Mitrović, kao Gđica Petipas, svetica.

- Ovo je crna komedija, pa se možda upiškite i od straha - najavljivao je uoči premijere redatelj Lemo.
4 naslova
OD 8. DO 12. SIJEČNJA U HNK-u U OSIJEKU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEDŽAD IBAHIMOVIĆ, BIVŠI OSJEČKI STUDENT

Sa svojim sam "talentom" oštrog pisanja skoro nastradao

2

SVJETSKI KONCERT NA SVJETSKOM KLAVIRU U GLAZBENOJ ŠKOLI

Aljoša Jurinić, vrhunski mladi pijanist na vrhunskom klaviru u Požegi

3

KULTURNI CENTAR I HNK OSNAŽUJU PARTNERSTVO

Ciljaju na one od 15 do 26 godina