TvObzor
NICOLE KIDMAN

Elegantna glumica s gardom glamurozne filmske zvijezde
Objavljeno 4. siječnja, 2019.

Godinama je Nicole Kidman bila najpoznatija po životnoj ulozi supruge Toma Cruisea. Zadnja polovina devedesetih donijela joj je nove uloge s kojima je ostvarila zapažene rezultate i zasluženo poštovanje. Mnogi vjeruju kako je Nicole rodom iz Australije, no ona je rođena u Honolulu, na Havajima, gdje je živjela zajedno s obitelji dok je njezin otac, biokemičar, istraživao. Kad je završio projekt, obitelj se preselila u roditeljsku domovinu Australiju. Odrastala je u Sydneyju zaljubljena u umjetnost, osobito u ples i kazalište.

Balet i gluma
Trenirala je balet od treće godine, a do desete je već pohađala satove glume u dramskoj školi te je počela glumiti u kazalištu. Prvu profesionalnu ulogu dobila je s 14 glumeći u TV filmu ‘‘Bush Christmas‘‘ (1983.). Probila se ulogom u miniseriji ‘‘Vijetnam‘‘. Nova prilika za veliki izlazak na scenu pružila joj se u ‘‘Opasnom moru‘‘, psiho-trileru o paru kojeg terorizira mladić kojeg su upravo spasili od utapljanja. Tada 19-godišnjakinja, bila je već poznata u Australiji i počela se probijati i preko Pacifika.

Godine 1990. dobila je glavnu ulogu u svom prvom američkom filmu, ‘‘Dani groma‘‘, kojim je postala poznata široj publici. Drama o vozaču utrka, puna akcije i testosterona, u kojoj glumi neurologinju zaljubljenu u vozača, zbližila je Nicole i Toma Cruisea pa su se i vjenčali iste godine. Priznanja su joj počela pristizati nakon filma ‘‘Žena za koju se umire‘‘, za koji je osvojila nekoliko nagrada, kao i poštovanje brojnih kritičara, što se ponovilo uspješnim izvedbom Isabel Archer u filmu ‘‘Portret dame‘‘, nakon kojeg je provela dva tjedna u krevetu pateći od emocionalnog stresa. Tada već poznata kao jedna od najseksi glumica u Hollywoodu, prihvatila je ulogu s Georgeom Clooneyjem u akcijskom hitu ‘‘Mirotvorac‘‘, a zatim sa Sandrom Bullock u ‘‘Magiji‘‘.

Krajem prošlog stoljeća, 1999., ostvarila je ulogu, zajedno s Tomom Cruiseom, u filmu ‘‘Oči širom zatvorene‘‘, koji je izazvao različite reakcije, pogotovo jer je Kubrick preminuo nakon snimanja dok film još nije bio dovršen. Njezina uloga seksualno znatiželjne kućanice s Manhattana dobila je najbolje kritike u filmu.

Prva australska oskarovka
Sljedeće godine bila je zauzeta novim projektima, ‘‘Ljubav prije svega‘‘ i mjuziklom ‘‘Moulin Rouge‘‘, u kojemu glumi parišku kurtizanu u 19. stoljeću. Taj je mjuzikl ostvario golem uspjeh, a Nicole je još pozitivnije ocijenjena kao hladna majka koja traži rješenje obiteljske misterije u hororu ‘‘Uljezi‘‘. Za oba filma nominirana je za Zlatni globus, a osvojila ga je za ulogu kurtizane u kategoriji za najbolju glumicu te je zaradila nominaciju za Oscara u istoj kategoriji.

Nezaboravnom ulogom u ‘‘Satima‘‘ Kidman je osvojila Oscara, Zlatni globus i BAFTA-u, sve u kategoriji najbolje glumice. Ona je ujedno i prva Australka koja je dobila Oscara. Iako je rođena kao ljevakinja, za potrebe uloge Virginije u ‘‘Satima‘‘ naučila je pisati desnom rukom.

Razdoblje između 2004. i 2006. godine bilo je vrlo raznoliko za Kidmanicu te su uloge u kojima je glumila varirale iz krajnosti u krajnost. Prvo je glumila u remakeu kultnih ‘‘Stepfordskih supruga‘‘, a zatim je uzburkala duhove s ‘‘Rođenjem‘‘. Naime, u jednoj se sceni filma nađe u kadi s desetogodišnjim dječakom za kojeg vjeruje da je reinkarnacija njezina preminulog muža.

Izvori kažu da je 2006. i 2007. godine bila najbolje plaćena glumica u Hollywoodu, a tome u prilog ide i činjenica da je svoje pojavljivanje u reklami za parfem Chanel No. 5 naplatila 3,71 milijun dolara. U posljednjih nekoliko godina snimila je niz uspješnih filmova (‘‘Tragovi prošlosti‘‘, ‘‘Lav‘‘), a samo u ovoj godini izišla su tri spektakla: ‘‘Destroyer‘‘ (nominacija za Zlatni globus), ‘‘Boy Erased‘‘ (predviđa se nominacija za Oscara) i aktualni ‘‘Aquaman‘‘.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
Irendem ipimis

Irendem ipimis
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Nicole Mary Kidman

DATUM ROĐENJA:

20. lipnja 1967.

MJESTO ROĐENJA:

Honolulu, Havaji

LJUBAV:

suprug Keith Urban

DJECA:

kćeri Sunday i Faith
Najčitanije iz rubrike