Regija
NAKON ČETIRI GODINE

Općinski sud opet je u Vinkovcima
Objavljeno 3. siječnja, 2019.
VINKOVCI - Nakon četiri godine djelovanja pod okriljem Općinskog suda u Vukovaru, u Vinkovce se s prvim danima 2019. godine vratio Općinski sud.


- Lijep početak nove godine, da ova ploča s natipisom "‘Općinski sud u Vinkovcima" konačno bude tamo gdje joj je i mjesto. Drago mi je da su na ovom projektu svi sudjelovali, od građana do političkih stranaka, ovo je uspjeh svih, jer samo se zajedništvom može doći do uspjeha. Hvala još jednom Građanskoj inicijativi, svima koji su sudjelovali i pridonijeli da Vinkovci na pravosudnoj karti imaju svoje zasluženo mjesto. U jednom trenutku učinjena je nepravda prema našem gradu i drago mi je da smo je uspjeli ispraviti - poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je uz vukovarsko-srijemskog župana Božu Galića bio nazočan postavljanju ploče Općinskog suda Vinkovci na zgradu suda na Trgu bana Josipa Šokčevića.


Podsjetimo, Građanska inicijativa, predvođena Nedom Brčić, organizirala je potpisivanje peticije 7. travnja 2017. kojom su tražili vraćanje općinskih i prekršajnih sudova u Vinkovce i Županju, sprječavanje daljnjeg gospodarskog uništavanja stanovništva vinkovačkog i županjskog kraja, zaustavljanje egzodusa stanovništva i oživljavanje malog i srednjeg obrta i poduzetništva. Peticiju su tada potpisali predstavnici brojnih političkih stranaka u Vinkovcima, pa i vladajućeg HDZ-a, te građani, a skupljeno je više od 5000 potpisa. Reorganizacijom iz 2014. godine Prekršajni i Općinski sud Vinkovci ukinuti su i spojeni s Prekršajnim i Općinskim sudom u Vukovaru. Tada je to objašnjeno bržim rješavanjem sudskih sporova, ali i uštedom. Prošlogodišnjom izmjenom niza sudskih zakona, među kojima i i zakona o područjima i sjedištima sudova, stvorile su se mogućnosti da se Općinski sud iz Vukovara vrati u Vinkovce.


Prema riječima Nede Brčić iz Građanske inicijative, ta odluka iz 2014. godine o reorganizaciji sudova nije bila dobra. Zbog nje su trpjeli zaposleni u sudovima, ali i građani, poduzetnici i svi drugi. Povećani su i troškovi funkcioniranja sudova, ali i odvjetnika, pa i Državnog odvjetništva.
Vinkovački Općinski sud pokrivat će područje općina Andrijaševci, Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Štitar, Tordinci, Vođinci i Vrbanja te gradova Vinkovci, Otok i Županja. Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad