Osijek
DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

Predškola počinje 4. veljače,
30 djece manje nego lani
Objavljeno 3. siječnja, 2019.
Roditeljima će biti omogućene informacije o djetetovu napretku

U pedagoškoj godini 2018./2019., u program predškole, pod kapom Dječjeg vrtića Osijek, bit će uključeno ukupno 85 predškolaca rođenih od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. godine, raspoređenih u pet vrtića.

Djece je u sustavu predškole znatno manje nego lani - za cijelu jednu skupinu.

Naime, u pedagoškoj godini 2017./2018. u program predškole bilo je uključeno ukupno 115 predškolaca raspoređenih u pet vrtića i šest skupina, a u Čepinu su, zbog brojnosti predškolaca, tada bile formirane čak dvije predškolske skupine - jedna u vrtiću Zvončić, a druga u Osnovnoj školi Miroslava Krleže koja je za tu priliku svojim budućim učenicima ustupila prostor. Ove je godine za program prijavljeno čak 30 djece manje, a bit će raspoređena u pet skupina u pet vrtića.

- U Radost će u predškolu 24 djeteta, u Maslačak dvanestoro djece, u Jaglenac njih osmero, u Josipovac njih desetero, a u čepinski Zvončić 31 dijete. Iznenađeni smo manjim brojem djece, posebice na području Josipovca i Čepina, gdje su skupine za predškolu tradicionalno pune. No, to ne mora značiti da je odaziv bio slab, nego da se dio predškolaca vjerojatno na početku pedagoške godine upisao u redovite programe starijih skupina, s obzirom na to da smo na upisima imali povećan broj djece - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj.

Ravnateljica poručuje da će roditelji i ove generacije predškolaca imati mogućnost prijaviti se za informacije o napretku svoga djeteta.

- Novost je to koju smo uveli prošle godine i koja se pokazala uspješnom. Smatram da je važno uspostaviti dobar odnos između odgojitelja i roditelja, kao i poštivati želju roditelja da imaju na raspolaganju vrijeme “jedan na jedan” s odgojiteljem svoga djeteta, unutar čega mogu dobiti informacije o njegovu napretku. Kao i sugestiju na čemu, eventualno, u smislu socijalizacije ili edukacije, roditelji trebaju sami poraditi kod kuće. Do sada su se takve informacije roditeljima davale u žurbi, s vrata, čime su oni bili posebno nezadovoljni. Lani su reakcije na informacije u programu predškole bile dobre, potom su uvedene i kako mogućnost za roditelje djece starijih skupina u redovnim programima, a ove godine i za djecu u svim redovnim programima te kao trajna mogućnost za polaznike predškole - zaključuje ravnateljica.

Program predškole u trajanju od 250 sati provodit će se od 4. veljače do 4. travnja 2019. godine u podcentrima Radost (Zagrebačka 10), Maslačak (Velaluška bb), Jaglenac (Krstova 99a), Josipovac (M. Marulića 18a) i Zvončić (Ulica grada Vukovara 2a, Čepin). Rok za prijavu djece u program predškole bio je 21. prosinca 2018. godine. Iz Uprave Dječjeg vrtića Osijek poručuju da, iako su nakon isteka roka još neko vrijeme primali prijave, to sada više nije slučaj zbog organizacije programa. Zajednički će se sastanak za sve roditelje predškolaca održati 28. siječnja, u upravnoj zgradi Dječjeg vrtića Osijek, na Vijencu Ivana Meštrovića.

Ivana Solar
Predškola - temelj socijalizacije
Ravnateljica objašnjava kako predškola na prvome mjestu služi da se djeca naviknu na nove prostorne uvjete i učiteljicu kao autoritet te na poštivanje pravila koja nisu kućna, nego pravila ustanove. “Najvažnije je da se djeca socijaliziraju i osamostale. To znači poučiti dijete da se brine o svojim stvarima, da može samostalno otići na toalet i brinuti o osobnoj higijeni, da se može samostalno skinuti i obući odjeću i obuću u kojoj je došlo i da ju odloži na za to predviđeno mjesto. To su neke stvari koje djece u redovnim programima u vrtiću uče već s tri, četiri, ili pet godina. Uz to, u predškoli djeca moraju naučiti poštovati autoritet osobe koja ih vodi. U tu ih se svrhu uči poštovati pravila skupine koja postoje kako bi se naučila da njihovo poštovanje vodi ugodnom suživotu u zajednici. Njih je nekoliko: kada netko govori, ostali slušaju, pospremamo iza sebe, jedemo za stolom, kada nešto želimo od prijatelja, zamolimo ga. Pravila se čine banalnima, ali djeci će mnogo koristiti kada krenu u školu, kaže ravnateljica Štambuk Čabaj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROŠIRENJE DJELATNOSTI DOMOVA ZDRAVLJA

U Domu zdravlja uskoro psihijatar, urolog, otorinac i dermatolog

2

PONUDA SUHOMESNATIH PROIZVODA, ČVARCI KAO SUHO ZLATO

Kilogram hrane koju su nazivali sirotinjskom sada stoji 120 kuna!

3

NOVINAR GORAN MILIĆ PREDAVAO NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Otići na tri godine i vratiti
se s radnim navikama
i savršenim engleskim