Osijek
VOŽNJA IZ BEOGRADA PUNA NEUGODNOSTI I PONIŽENJA

Putnici stajali u autobusu zbog bahatosti imigranata
Objavljeno 3. siječnja, 2019.

Putovanje Čazmatransom u bliže inozemstvo nije uvijek ni ugodno ni zabavno. Razlog tome je carinski i policijski protokol koji omogućuje dugotrajno zadržavanje autobusa na granici bez obzira na vozni red, ali i nonšalantno ponašanje Čazmatransova osoblja kada je riječ o hrvatskim putnicima koji su zbog mućki s rezervacijama prisiljeni na višesatno stajanje i druga poniženja.

Odmah nakon ulaska u autobus na beogradskom autobusnom kolodvoru, dogodilo se to nedavno, četvorica su mladih izbjeglica, najvjerojatnije iz Irana, zasjela na željena mjesta u autobusu prisiljavajući putnike na snalaženje, ali i stajanje tijekom vožnje do Šida. Dvije su žene, ne mogavši više stajati, bile prisiljene tijekom vožnje sjesti na stepenice tik ispred kemijskog WC-a u autobusu. Moglo bi se reći da je u Čazmatransovu autobusu vladalo bezvlađe jer vozač uopće nije želio slušati prigovore da se na mjestima za koje su putnici uredno kupili rezervacije nalaze bahate izbjeglice. Jedina utjeha koju je pružao putnicima bilo je uvjeravanje da će imigranti izići u Šidu te da će nakon njihova izlaska iz autobusa biti mjesta za sve.

U prepirci s Irancem vaš je novinar uspio fotografirati mobitelom njegovu rezervaciju. Kako se poslije ispostavilo u komunikaciji s beogradskim autobusnim kolodvorom, njegova se rezervacija, koja mu je omogućila sjedenje na tuđem mjestu u autobusu od Beograda do Šida, navodno odnosila na vožnju od hrvatskog graničnog prijelaza u Tovarniku do Šida, dakle unatrag. Naravno, da je to besmislica! Netko na beogradskom kolodvoru spretno mućka s rezervacijama koje prodaju publici iz Irana, Afganistana i Pakistana što nadire svim mogućim prijevoznim sredstvima do hrvatske zelene granice ili putuje dalje prema Bihaću. Nema nikakve dvojbe da se iza toga pojma krije pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku. Najžalosnije od svega je što hrvatski putnik s ispravnom kartom i rezervacijom nema nikakvih prava u Čazmatransovu autobusu.

Našim mukama na hrvatskoj granici nije bio kraj jer su policijaci ondje zaustavili autobus na duže od sata saslušavajući jednu umirovljenicu zbog problema s navodnim lažnim prebivalištem u Hrvatskoj i kaznom koju je morala platiti na granici. Kako gospođa nije imala novca, naposljetku je morala pokupiti stvari iz autobusa i tražiti prijevoz za povratak u Srbiju. Ostali su putnici iz autobusa cijelo vrijeme poput talaca morali čekati. Kako smo neslužbeno saznali, riječ je o posebnom sigurnosnom protokolu vezanom uz Schengen. Naposljetku, zbog silnih smo neplaniranih zastajkivanja stigli u Osijek čak dva sata nakon previđenog dolaska.D. Celing
KAZNA ZA VOZAČA
Iz Beograda, s autobusnog kolodvora, dobili smo objašnjenje kako su “izbegla lica” za njih putnici kao i svi drugi. To razumijemo, ali ne i fantomske rezervacije. Poznato je da je Beograd ukinuo vize za Irance zbog čega oni uvelike kupuju zrakoplovne karte u jednom smjeru. Iz Čazmatransa smo pak doznali jedino to kako njihovog vozača očekuje stegovna kazna.
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike