Dome slatki dome
UDOBNOST I VIŠEFUNKCIONALNOSTI

Najnovije koncepcije stanovanja spavaćoj sobi pridružuju dodatne sadržaje
Objavljeno 3. siječnja, 2019.

Noviteti se na tržištu opreme za unutrašnje prostore mijenjaju vrlo brzo te je teško biti potpuno dosljedan svemu što se nameće kao trend. Ipak, trendove osim samog dizajna, boja i materijala čine i nove koncepcije stanovanja, koje su redovito usklađene s vremenom u kojem živimo.


Najnoviji trendovi u opremanju dnevnog boravka izraziti naglasak stavljaju na udobnost, mobilnost i višefunkcionalnost. To su svakako poželjne karakteristike, koje osiguravaju bolju kvalitetu stanovanja. Tako interpretirani i prihvaćeni trendovi poželjni su i preporučljivi za prostor u kojem najviše boravimo, družimo se i opuštamo.

Sastavni dio

Najnovije koncepcije stanovanja spavaćoj sobi pridružuju dodatne sadržaje osim samog spavanja i odmaranja. Integrirani prostor garderobe, TV uređaj, police za knjige, radni stol, sofa za odmaranje, sprave za vježbanje, kao i mnogi drugi elementi, postaju sastavni dio tog prostora. Spavaća soba postaje mjesto aktivnog događanja, pa time iskorištenost prostora i sadržaja unutar zadane kvadrature postaje kvalitetnija. Takva su rješenja osobito praktična u manjim stanovima, gdje se prije nastojalo stvoriti odvojeni prostor za smještaj kreveta. U ovakvim koncepcijama on postaje ravnopravan element opremanja te se funkcije dnevnog boravka i spavaće sobe preklapaju.

Detalji

Osim logičnih i prihvatljivih koncepcija stanovanja trendovi nude stilove uređenja, boje, materijale, vrstu rasvjete itd. Igra trendovima zasigurno je atraktivna, ali mnogima nedostupna. Trend uvijek možete provući kroz detalje – boje pojedinih zidova, ukrasni predmeti, rasvjetna tijela, prostirke, prekrivači, jastučići ili zastori. Ovakve ćete elemente puno jednostavnije i jeftinije prilagoditi trendu nego, primjerice, garnituru za sjedenje ili stol i stolice za blagovanje. Dobro razmislite o bojama, materijalima i ambijentu u kojem se osjećate ugodno i opušteno. Bez obzira na trendovske smjernice, odaberite elemente opreme interijera koji su u skladu s vašom osobnošću i stvarnim željama.
Monika Galović rolich, dipl. ing.arh
Najčitanije iz rubrike