Dome slatki dome
IZLOŽBA DRUŠTVO ZA ZAŠTITU I UZGOJ PTICA PJEVICA OSIJEK

516 ptica izloženo na ornitološkom kupu
Objavljeno 3. siječnja, 2019.
Najuspješniji izlagač, po ukupnom zbroju bodova, bio je Enver Alidžanović iz Zadra s osvojenih 91 bodom i 74 izložene ptice

Posljednja prošlogodišnja izložba ptica u Hrvatskoj, koju je organiziralo Društvo za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek, pod nazivom 2. otvoreni ornitološki kontinentalni kup RH "OSIJEK 2018", održana je na streljani Pampas.


Na izložbi je sudjelovalo 47 izlagača iz 12 društava iz Hrvatske i Mađarske, a izloženo je 516 ptica. S obzirom na to da se ova izložba održala nakon održavanja državne izložbe ptica, organizatori su iznimno zadovoljni odazivom izlagača, kao i s brojem izloženih ptica. Najviše je izloženo kanarinaca boje, 208 primjeraka, kanarinca stasa 71 komad, egzota 72, papagaja 111, ptica europske faune i križanaca 37 te egzotičnih golubića i grlica 17.


Ptice su ocjenjivali međunarodni i savezni sudci Davor Skejić iz Zagreba, Duško Matošić iz Splita, Vremenko Maričić iz Zadra, Dragan Mihaliček iz Zagreba te Igor Marton iz Osijeka. Ovaj KUP drugi je put održan u Osijeku te je osječko društvo, prema uzoru na prošlogodišnji KUP, nastavilo nagrađivati izlagače atraktivnim prigodnim nagradama. Najbolje ocijenjene ptice po natjecateljskim grupama društvo je nagradilo pokalom, OPG Tokić sirom domaće proizvodnje, a firma ‘‘Masuko promet‘‘ iz Zagreba prigodnim poklonom za ptice. Najboljeg lipokromskog kanarinca izložio je Ivica Bošković iz Osijeka, za lipokromski neintenzivni žuti – 1. mjesto 92 boda. Najbolji melaninski kanarinac je od uzgajivača Envera Alidžanovića iz Zadra (ahat mozaični crveni/ružičasti mužjak – 1. mjesto 92 boda); najbolji melaninski kanarinac mutacije Zdenka Trdića iz Rijeke (Opalni ahatni mozaični,žuti/kremasti žanka – 1. mjesto 91 bod); najbolji kanarinac stasa Nedeljka Halilovića iz Osijeka (španjolski minijaturni 100 % melaninski – 1. mjesto 92 boda); najbolja je egzotična ptica Zlatka Đurića iz Osijeka (mask amadina - 91 bod). Najbolja je ptica europske faune Igora Mihaljevića iz Osijeka (češljugar balcanica – 91 bod), najbolji je križanac


je Roberta Paliska iz Pule (križanac između kanarinca prirodne boje i češljugara - 93 boda). Najbolja je papigica tigrica Matea Dokletala iz Osijeka (tigrica lutino – 92 boda), najbolji je papagaj agapornis Dražena Dokletala iz Osijeka (rozenkolis opalin zelene serije – 92 boda), najbolji je srednji papagaj je Tomislava Dira iz Osijeka (mala aleksandra plave boje – 91 bod). Najbolji je egzotični golubić je Dragutina Rajnovića iz Virovitice (kapski golubić - 91 bod).


Društvo je nagradilo i kolekcije uzgajivača od deset najbolje ocjenjenih ptica, uz uvjet da ptica mora biti ocjenjena s najmanje 89 bodova, a nagrađeni su paketom od deset kilograma sjemenske mješavine koju dodjeljuje firma za preradu ptičjeg sjemene Matricarija iz Širokog Polja te kilogramom meda proizvođača i člana društva Siniše Skrenkovića.


Najuspješniji izlagač, po ukupnom zbroju, bodova bio je Enver Alidžanović iz Zadra s osvojenih 91 bodom i 74 izložene ptice, drugoplasirani je Dražen Dokletal iz Osijeka s osvojenih 64 boda i 39 izloženih ptica, a treće mjesto osvojio je Mateo Dokletal iz Osijeka s 47 bodova i 25 izloženih ptica. Tri prvoplasirana izlagača društvo je nagradilo pokalima, a sponzor ‘‘Masuko promet‘‘ iz Zagreba nagradio ih je vrećom hrane od 20 kg za ptice koje uzgajaju. Najuspješnija udruga, prema broju osvojenih bodova, bila je udruga iz Osijeka (305 bodova), slijedi Zadar (106 bodova), Rijeka (73 boda), Virovitica, Novska, Hp hoby program iz Zagreba, Zagreb, H27 Magyarorszag, Petrijevci, Istra Pula, Dubrovnik i UUP – Pyrrhula iz Zagreba. J.Kn.
Nagrađene najbolje kolekcije
1. Kolekcija lipokromski žutih kanarinaca uzgajivača Ivice Boškovića - 912 bodova

2. Kolekcija melaninskih crvenih kanarinaca uzgajivača Envera Alidžanovića - 897 bodova

3. Kolekcija kanarinaca oblika uzgajivača Željka Halauša - 901 bod

4. Kolekcija egzotičnih ptica uzgajivača Zlatka Đurića - 905 bodova

5. Kolekcija papigica tigrica uzgajivača Matea Dokletal - 909 bodova

6. Kolekcija agapornis papagaja uzgajivača Dražena Dokletal - 905 bodova

7. Kolekcija srednjih i velikih papagaja uzgajivača Stanka Šubr - 903 boda

8. Kolekcija golubića uzgajivača Željka Vidića - 896 bodova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana