Regija
U VUKOVARU POTPISANI NOVI UGOVORI S VLASNICIMA PET OPG-OVA

Potiču legalizaciju proizvodnje tradicijskih suhomesnatih proizvoda
Objavljeno 2. siječnja, 2019.
VUKOVARU



U sjedištu Vukovarsko-srijemske županije posljednjeg dana prošle godine župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić potpisali su ugovore o dodjeli potpora za izradu tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda s pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.


Radi se o OPG-ovima Ćuk iz Vođinaca, Prkić iz Gradišta, Peulić iz Cerne te Antinac i Pavković iz Starih Mikanovaca, koji su ovim ugovorima dobili nepovratna novčana sredstva. Za ovu je namjenu Vukovarsko-srijemska županija u prošloj godini izdvojila ukupno 150 tisuća kuna, a župan Galić naglasio je kako kakvoća tradicijskih suhomesnatih proizvoda nikad nije bila upitna, međutim jasno je kako proizvodnju treba odraditi u uvjetnim prostorima na siguran te zakonom i pravilnicima određen način.


- Cilj nam je zadržati tradicionalnu, karakterističnu i izvornu proizvodnju i istovremeno pomoći obiteljskim i drugim malim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi proširili svoje aktivnosti. U konačnici, potrošači prepoznaju i cijene proizvodnju autohtonih proizvoda proizvedenih primjenom specifičnih postupaka i receptura - poručio je župan.


Sudjelujući u financiranju tehničko-tehnološkog projekta uređenja prostora za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu želi pomoći pri svladavanju prvog koraka k legalizaciji i stvoriti uvjete za uspješno kandidiranje na neku od mjera iz Programa ruralnoga razvoja RH 2014. - 2020. ili drugih javnih izvora - pojasnio je pročelnik Matić.


- Danas smo potpisali ugovore s pet proizvođača koji kane svoju proizvodnju uskladiti sa zakonskim aktima na način da su ugovorili poslove stjecanja tehničkog elaborata s fakultetom iz Zagreba ili za neku drugu projektnu dokumentaciju. U svakom slučaju dobivamo pet novih ljudi koji će imati dostatnu podlogu za valjano kandidiranje za europski novac i možemo reći kako će iduća sezona u njihovoj proizvodnji biti legalna - izjavio je i dodao kako se oni bave proizvodnjom suhomesnatih proizvoda u smislu prerade, sušenja, dimljenja i trženja. Naglasio je kako raste broj onih koji su skloni legalizaciji proizvodnje te će ih uskoro u najistočnijoj hrvatskoj županiji biti više od 20.


- Pozivamo i ohrabrujemo sve da nam se obrate, jer im možemo pomoći da steknu dokumentaciju te se kao takvi kandidiraju na EU fondove. Nakon legalizacije proizvođači mogu kandidirati projekte za dogradnju objekata i povećanje proizvodnje, a novac iz EU fondova mogu dobiti za nadzor, certificiranje, laboratorij, pa čak i deklariranje - naveo je Matić.


Goran Prkić iz Gradišta potpisao je ugovor za nepovratna sredstva kako bi proširio svoju proizvodnju koja trenutno iznosi 70-ak kulenova godišnje.


- Želimo povećati kapacitete i ovo će nam svakako pomoći. Od proizvodnje kulena može se lijepo živjeti, međutim puno je tu posla i podosta se mora ulagati - rekao je Prkić, koji se proizvodnjom kulena bavi sedam godina. Uz zahvalu Županiji na dobivenim sredstvima, naglasio je kako planira povećati proizvodnju i naći svoje mjesto na tržištu, za što će ubuduće koristiti i europske fondove.
Legalizacija proizvodnje na većini poljoprivrednih gospodarstava provest će se tako da se postojeći objekti rekonstruiraju, prenamijene ili dograde u skladu sa zakonskim odredbama.


Dragana Korpoš
Potpisani su ugovori s pet proizvođača koji namjeravaju svoju proizvodnju uskladiti sa zakonskim aktima
Pet tisuća OPG-ova
U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutačno ima oko pet tisuća OPG-ova, a Matić je istaknuo kako se dio starijih vlasnika odlučuje za mirovinu, dok istodobno nastaju novi koji žele iskoristiti EU potpore ili nešto steći kroz dopunsku djelatnost, a to ne mogu bez statusa OPG-a.
Najčitanije iz rubrike