Autoglas
PREMIJERA NA CES-U U LAS VEGASU

Boschev koncept električnog tihog shuttlea bez vozača
Objavljeno 31. prosinca, 2018.

Na sajmu CES koji se u siječnju 2019. održava u Las Vegasu Bosch će predstaviti konceptno vozilo za novu vrstu mobilnosti. Riječ je o konceptu električnog shuttlea bez vozača s integriranim uslugama. Ta vrsta mobilnosti uskoro će se pojaviti na ulicama velikih gradova diljem svijeta: bešumno tihi shuttleovi bez vozača koji su savršeno povezani sa svojom okolinom. Bosch će osigurati potreban hardver, softver i nove digitalne usluge koje će omogućiti korisnicima da rezerviraju vozila, plate vožnju ili je podijele s drugim putnicima.


Za budućnost povezane, automatizirane vožnje, vozila moraju imati sposobnost neometane međusobne komunikacije, kao i komunikacije s okolinom. U tu je svrhu Bosch razvio univerzalnu jedinicu za povezivost za sve tehnologije koje se upotrebljavaju za komunikaciju vozila sa svime i temelje se na Wi-Fi i bežičnom prijenosu. Time se vozilima omogućava međusobna komunikacija te komunikacija s prometnom infrastrukturom, neovisno o zemlji ili proizvođaču. Softver koji je razvila novoosnovana portugalska tvrtka Veniam obavlja složeni zadatak upravljanja podatkovnim vezama. Tim se softverom stalno traži najbolja tehnologija prijenosa za svaki zahtjev i automatski se prebacuje između dostupnih opcija.


Novi Actros tvrtke Mercedes-Benz prvi je kamion u serijskoj proizvodnji koji ima sustav kamera umjesto konvencionalnih glavnih i širokokutnih retrovizora. Ovaj sustav, poznat kao Mirror Cam, nudi bolji pregled okoline od 360 stupnjeva. Osim povećane sigurnosti, postavljanje kompaktnih digitalnih kamera umjesto retrovizora poboljšava potrošnju goriva kamiona zahvaljujući znatnim aerodinamičnim prednostima kamera. Dvije kamere, postavljene lijevo i desno na krovu vozačke kabine, šalju slike u stvarnom vremenu na dva 15-inčna zaslona visoke razlučivosti postavljena na A-stupove unutar kabine. Sustav prilagođava zaslon tako da odgovara situaciji u vožnji. Ukupno gledajući, Mirror Cam uvelike poboljšava aerodinamiku, sigurnost i rukovanje kamionom.
San José u Silicijskoj dolini u Kaliforniji postat će pokusni grad za automatiziranu uslugu dijeljenja prijevoza koju pružaju Bosch i Daimler. Usluga se temelji na aplikaciji odabranim korisnicima koji će uživati u vožnji automatiziranim vozilima Mercedes-Benz S klasa. Njihov je cilj razviti sustav vožnje za potpuno automatiziranu vožnju bez vozača koji je spreman za proizvodnju početkom sljedećeg desetljeća.M.Bugarić
Možda ste propustili...