Autoglas
KIA SPORTAGE NAGRAĐIVANI MODEL NA TRŽIŠTU

Redizajn i hibrid za Kijinu uspješnicu
Objavljeno 31. prosinca, 2018.
Unaprijeđeni Kia Sportage donosi brojna poboljšanja kojima učvršćuje svoj položaj jedne od perjanica sportskih terenaca

Kia je i u Hrvatskoj predstavila, a time i započela komercijalizaciju nadograđenog Sportagea, koji se sad nudi u 21 osnovnoj verziji, sa šest opcija uređenja interijera i pet motora. Osim što dobiva modernizirani izgled, osvježeni Kia Sportage prvi je njihov model koji ima 48-voltni blagi hibridni sustav.


Izmjene su suptilne, s vanjskim dotjerivanjem ograničenim na nove odbojnike i kućišta svjetala za maglu te dodatni crni ili kromirani trim koji vodi do donjih usisnih otvora za zrak. Tekstura "tigrova nosa" također je malo drukčija. Na stražnjoj strani nalaze se nova LED svjetla u obliku slova C i dodatni kromirani elementi. Kia Sportage sada je dostupna s izborom novih kotača od 16, 17 i 19 inča, a tu je i pet novih vanjskih boja među kojima odskaču nove nijanse srebrne, sive, metalik-plave i bakrene. U unutrašnjosti se naizgled ništa nije promijenilo, osim novih presvlaka i malo drukčijeg volana, a najveće su razlike u novom 7-inčnom ili 8-inčnom zaslonu.

Stražnja kamera

Ako detaljnije pogledamo iznutra, dobio je novi upravljački obruč i izmijenjenu ploču s mjeračima, a kabina je sada raspoloživa u crnoj i crno-sivoj boji tapeciranja. Izvedbe GT Line standardno su presvučene crno-sivim presvlakama i kožnim sjedalima ili, opcijski, crno-sivim kožnim tapecirungom ili crnim s crvenim umetcima. Promjene su doživjeli i prekidači za upravljanje s ventilacijom i klima-uređajem koji se nalaze na sredini armaturne ploče s novim obrubima prekidača koji, također, djelomično pridonose čistijem izgledu.


Već od uvodnog modela nude se 16-inčni laki naplaci, dnevna LED svjetla, svi električni prozori, klima, DAB radio i USB povezivost. Svaki automobil dobiva stražnju kameru, a specifikacija je poboljšana i standardnom Apple CarPlay i Android Auto povezivošću. Komplet za sigurnost obuhvaća stabilizaciju prikolice, pomoći pri kretanju uzbrdo i nizbrdo i tempomat. Najnovije tehnologije asistencije koje su na raspolaganju kod Sportagea uključuju radarski tempomat s funkcijom Stop & Go, sustav AVM za nadzor događanja oko vozila za lakše manevriranje na parkiralištima te sustav DAW za upozoravanje vozača na dekoncentriranost.
Motori

Opcije motora uključuju atmosferski 1,6-litreni GDi benzinac sa 130 KS i dva nova 1,6-litrenka CRDi turbodizela od 116 i 134 KS. Tu je i turbobenzinac 1.6 T-GDi sa 177 KS i 265 Nm, dok prvi put Kia uvodi 48V blagu hibridnu tehnologiju, i to na najjačem turbodizelskom modelu od 180 KS. Model EcoDynamic+ tako ima litij-ionske baterije koje daju dodatnih 12 kW snage, ali i nešto manji prtljažnik. Sportage prenosi snagu do prednjeg para kotača preko 6-stupanjskog ručnog mjenjača, a snažnije izvedbe raspoložive su i s pogonom na sva četiri kotača i sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Kao europska perjanica Sportage predstavlja najbolje iz Kije – izniman dizajn, inovativne tehnologije i vrhunsku kvalitetu. Unaprijeđeni model i dalje ostaje uvjerljiv, a između ostalog može se pohvaliti prvim dizelskim blagim hibridom, osvježenim dizajnom te brojnim novim tehnologijama koje će povećati sigurnost i udobnost. Ponuda benzinskih modela kreće od 205.990 kn za model 1.6 GDi LX Edition, dok turbodizelski modeli startaju na 193.990 kn, koliko treba izbrojiti za verziju 1.6 CRDi LX Active.


Mato Pavličević
Četvrtina prodaje
Prošle su godine kupci diljem Europe kupili više od 131.000 primjeraka Sportagea, što je četvrtina Kijine europske prodaje. U svijetu je svakih 69 sekundi prodan jedan Sportage, zbog čega je taj model Kijina dugogodišnja međunarodna uspješnica. U ožujku 2018. godine, tri mjeseca nakon 25. obljetnice rođenja modela, proizveli su 5-milijunti Sportage. Za Europu se inače Sportage proizvodi u slovačkom gradu Žilina, u jednoj od najsuvremenijih automobilskih tvornica u svijetu.
48

voltni blagi hibridni sustav ima novi Kia Sportage
205.990

kuna je start ponuda za benzinski model1.6 GDi LX Edition
Nova Kia Sportag proizvodi se u slovačkoj tvornici Žilina
Možda ste propustili...