Zdravlje
ZNANSTVENICI ZAKLJUČILI

Anestezija u najranijem djetinjstvu ne povezuje se s kasnijim problemima u razvoju
Objavljeno 31. prosinca, 2018.

Kod vrlo male djece podvrgnute operativnom zahvatu pod općom anestezijom nisu zamijećeni veći problemi u razvoju nego kod njihovih braće i sestara, koji bi kasnije mogli utjecati na potencijalnu nespremnost za polazak u prvi razred osnovne škole ili poteškoće s učenjem, pokazalo je kanadsko istraživanje. Rezultati prethodno provedenih studija upućivali su na suprotan zaključak, odnosno na moguća oštećenja mozga zbog izloženosti općoj anesteziji u najranijem djetinjstvu, podsjetili su znanstvenici u časopisu JAMA Pediatrics.

Istaknuli su da se većina prijašnjih studija temelji na istraživanjima provedenim na životinjama ili je riječ o laboratorijskim istraživanjima, a ne na istraživanjima provedenim na djeci podvrgnutoj operativnim zahvatima.

U kanadskoj studiji znanstvenici su proučili podatke o gotovo 11.000 parova braće i sestara, među kojima je bilo 370 parova kod kojih je oboje djece podvrgnuto operaciji uz primjenu opće anestezije te 2350 parova djece kod kojih je samo jedno dijete, dakle jedan brat ili sestra, bilo izloženo općoj anesteziji.

Veći rizik
Kod djece izložene općoj anesteziji evidentiran je neznatno veći rizik od razvoja manjih fizičkih zdravstvenih problema ili manjih problema kada su posrijedi bile emocionalne, socijalne ili komunikacijske sposobnosti u odnosu prema njihovoj braći i sestrama koji nisu podvrgnuti operaciji. No, te su razlike bile zanemarive, tvrde kanadski znanstvenici.

"Rezultati istraživanja trebali bi biti određeno jamstvo roditeljima djece kod koje se operativni zahvat može izvesti isključivo u općoj anesteziji", kazao je voditelj studije, dr. James D. O‘Leary, anesteziolog u bolnici SickKids pri Sveučilištu Toronto. Većina djece podvrgnute operacijama, a govorimo o njih 60 posto, u vrijeme operativnog zahvata imala je najmanje dvije godine. Nije bilo potrebe da se nakon operacije većina njih ili oko 80 posto zadrži u bolnici. U većini slučajeva radilo se o otorinolaringološkim operacijama, operativnim zahvatima na genitalnim organima dječaka ili o operaciji mišićno-koštanog sustava.

Kod parova braće i sestara kod kojih je samo jedno dijete operirano u općoj anesteziji nije zamijećena razlika u razvoju socijalnih i govornih vještina, kognitivnog razvoja, emocionalnog sazrijevanja ili komunikacijskih vještina u odnosu prema drugom djetetu. Studijom su obuhvaćena djeca javnih škola u kanadskom Ontariju u razdoblju od 2004. do 2012. godine. Znanstvenici su proučili i podatke iz upitnika što su ih ispunili učitelji, a radilo se o njihovoj procjeni razvojnog stupnja djeteta prije njihova polaska u školu, odnosno u dobi od pet, šest godina.

Kontrolirani eksperiment
Jedan od nedostataka studije je to što se ne radi o kontroliranom eksperimentu čiji je cilj bio dokazati je li i na koji je način izloženost općoj anesteziji u vrijeme operacije izravno utjecala na razvoj djetetova mozga u najranijem djetinjstvu. "Kanadsko istraživanje pridonosi sve većem broju podataka prema kojima u golemoj većini slučajeva opća anestezija ne utječe na kognitivni i fizički razvoj djeteta niti na neurorazvoj djeteta", kazao je dr. Andrew Davidson iz bolnice Royal Children u australskom Melbourneu koji nije sudjelovao u studiji.

"Na temelju ove i nekih drugih studija roditelji zdrave djece koju treba podvrgnuti nekoj od spomenutih rutinskih operacija ne bi trebali odgađati neizbježan operativni zahvat kod kojega je opća anestezija nužna", kaže dr. Lena Sun, šefica pedijatrijske anesteziologije u Dječjoj bolnici "Morgan Stanley" i znanstvenica na njujorškom sveučilišnom medicinskom centru Columbia.

Hina
Rezultati istraživanja trebali bi biti jamstvo roditeljima djece kod koje se operativni zahvat može izvesti isključivo u općoj anesteziji
Možda ste propustili...

ISTRAŽILI SMO TRŽIŠTE I OVO JE TRENUTAČNO NAJUČINKOVITIJA METODA

Slavonci – ovo će vas spasiti od silnih uboda komaraca!

POSTPORAĐAJNA DEPRESIJA U OČEVA POSTOJI, ALI SE RIJETKO PREPOZNAJE

Ima mnogo očeva koji pate od postnatalne depresije i misle da nitko ne vidi njihovu patnju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana