Zdravlje
IMELA LJEKOVITO BILJE

Protiv upale grla, usta, ekcema, snižava krvni tlak
Objavljeno 31. prosinca, 2018.
Ekstrakt imele predstavlja znanstveno dokazan lijek u liječenju najtežih bolesti

Imela (Viscum album L.) pripada obitelji imela (Familiae Loranthaceae), a ljekarnički su joj nazivi herba visci albi, stipites, folia. Imela je prirodni antidepresiv, antikarcinomik, antitumorik, antihipertensiv, antidijabetik, antiekcemik, arteriosklerotik, antihemoragik, antiepileptik, citocidal, diuretik, hipertenzor, kardik, laksativ, metabolik, relaksant, sedativ, stimulant, tonik i vazodilatator.


Razni narodni običaji upotrebe imele u zaštiti od zlih duhova zadržali su se do današnjeg dana. Germani su imelu smatrali jakim, strašnim i smrtonosnim magijskim oružjem. Kao sveta biljka keltskih druida rabljena je u magijskim obredima za dobivanje napitaka za snagu, hrabrost, nepobjedivost i za liječenje svih bolesti. Imela je predstavljala simbol ljubavi i vjenčanja ako se nosila kao talisman. U Tirolu (Austrija), pod nazivom vještičina metla, danas se imela upotrebljava kao tradicionalno sredstvo protiv uroka, zlih vještica i đavola. Za mnoge je biljka sreće ili ispunjenja želje, posebice ako se radi o udaji, te je običaj da se svežnjevi imele stavljanju u sredinu doma, obično na luster, kako bi svojom moći privukli željenog mladoženju, a za neke je ta biljka zaštitnica zdravlja. Potrebno je naglasiti da se imela drži do 2. veljače sljedeće godine, odnosno do Svijećnice, kad se mora spaliti.


U pučkoj medicini imela se upotrebljava protiv kroničnog zatvora, za opuštanje živčanog sustava, za protuupalna djelovanja, protiv upale usta, grla i crijeva, za zaustavljanje krvarenja, kod krvarenja iz pluća i maternice, protiv visokog krvnog tlaka kao posljedice bolesti srca i bubrega (najprije povisuje, a zatim snižava tlak na normalu, dok se bilo ubrzava), kod vazomotornih smetnji, kod epilepsije, histerije, nesvjestice, groznice, raznih bolesti srca kao srčani stimulans. Nadalje, imela se u pučkoj medicini često upotrebljava protiv raznih glavobolja, ekcema i raznih drugih bolesti.


Svježi sok iz listova pomaže kod liječenja kožnih osipa. Imela se priprema na hladan način. Listovi se moče četiri do osam sati, te se tada uzima kao čaj, a ako se miješa s drugim biljem, potrebno je posebno napraviti čaj od listova imele, te ga dodati čaju od ostalog bilja.


Danas ekstrakt imele predstavlja znanstveno dokazan lijek u liječenju najtežih bolesti, kao što su tumori i karcinomi. Ekstrakt imele (total extracts of Viscum album, engl. Mistletoe) danas je znanstveno najviše proučavan biljni ekstrakt u Njemačkoj. Dosadašnji rezultati studije pokazuju da je svrhovit u liječenju mnogih bolesti, a ponajviše kod najteže bolesti današnjice - karcinoma.


Upotrebljava se u kemoterapiji:


- kolona


- rektuma


- želudca


- grudi, i to kod već uznapredovalih metastaza u području pazuha (axillary)


- malih stanica bronha


- glave i vrata


- adenokarcinoma gušterače.


Ekstrakt imele koristi se i u prevenciji karcinoma, ali i u liječenju herpesa simplexa, HIV-a, AIDS-a, B-staničnog limfoma, papilloma virusa, karcinoma plućnih stanica, ne-Hodgkinova limfoma, oboljenja kao što su ranice na maternici, Papa II. i III., leukoplakije i mukoze, mastopatie est. III., kolitisa ulceroznog, Crohnove bolesti, a koristi se i za odstranjivanje bradavica.


S listovima imele često se miješaju kadulja, preslica, stolisnik... Zapadna pučka medicina imelu koristi u liječenju: artritisa, bolesti živaca, bolesti menopauze, crijeva, srca, cirkulacije, groznice, glavobolje, gušterače, krvarenja pluća i drugih krvarenja, karcinoma, konstipacije, škrofula, vrtoglavice, vodenih bolesti, varikoznih vena, upalnih stanja, kod slabog lučenja žuči, kao i za narkotično i magično djelovanje. Od plodova se pravi ljepilo za ptice.J.Kn.
Za liječenje reumatskih bolesti
U homeopatiji matična tinktura od listova upotrebljava se za liječenje visokog krvnog tlaka, reumatskih bolesti, astme, ženskih bolesti, epilepsije... Imela je uglavnom na bjelogoričnom drveću, pričvršćena haustorijama. Listovi su duguljasti, izbrazdani žilama po dužini, kožasti, obrnuto jajasti, maslinastozeleni do žućkastozeleni, smješteni na stabljikama koje se račvaju. Žućkastozeleni i neugledni cvjetovi su jednospolni i dvodomni. Plod je okrugla bijela boba (otrovna u većim količinama), puna ljepljivog soka. Biljka je polunametnik jer koristi tvari iz drva na kojemu se nastanila, ali i sama s pomoću klorofila stvara tvari potrebne za rast iz listova.
Čaj od imele
Čaj (za spomenute bolesti)

3 čajne žličice usitnjene imele, 6 dl vode

Priprema: toplom (ne vrućom) vodom preliti bilje, poklopiti i pustiti tijekom noći. Ujutro procijediti.

Upotreba: piti po jednu šalicu čaja ujutro, u podne i navečer.

Čaj za visoki tlak

100 g usitnjene imele, 100 g matičnjaka, 100 g usitnjenih plodova gloga, 2 dl vode

Priprema: sve sastojke dobro izmiješati. Od čajne mješavine uzete jednu jušnu žlicu bilja, preliti je toplom (ne vrućom) vodom, poklopiti i pustiti tijekom noći. Ujutro procijediti.

Upotreba: piti jednu šalicu čaja ujutro, u podne i navečer.
Tinktura od rakije
Tinktura se izrađuje od 200 g listova imele, 1 l rakije.

Priprema: usitniti listove i staviti u bocu te preliti alkoholom. Nakon tri tjedna procijediti. Uzimati po jednu čajnu žličicu tinkture uz 2 dl čaja, vode ili soka dva do tri puta na dan.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike